Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Było miło,masz rację..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem bardzo zadowolony z pobytu w tym magicznym miejscu
Pozdrowienia dla pozytywnych ;) turnus 6.5.2022 Alma ;*
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Głupota,, ! - Robale były, pluskwy .

Być może i aby w końcu wytępili !
Ludzie cieszcie się ,,że mieliście lepiej niżeli poprzednicy i piszą o, swoim nietrafionym pobycie !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zabiegi do późna, zgadza się
Tylko jakość tych zabiegów. Np.
ta gimnastyka.. 10 min.. Bo reszta czasu polegała na rozdaniu piłek, taśmy itp
Jakość żadna. Relaksacja ..!
Szkoda tam być,
Mało kto ,miał trafione zabiegi dla poprawy zdrowia !
Temu miało służyć skierowanie ZUS
Tak jak ludzie piszą, że to nie wczasy.!
Ma być rehabilitacja !
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Głupota!!
Ślady na ścianach to ,pewnie ktoś nażygał

Poprzedni turnus był nędzny, to teraz dzięki naszym opiniom mieliście się lepiej
Bo przecież Alma ludzie mają tam pracę..
Gdyby nie my to, oni wtedy by na pocieszenie biegiem nad morze
Także uwierzcie tym ,co piszą o ,swoim pobycie i to co tam zastali
Robactwo itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bardzo fajny pobyt. Piękne miejsce. Jedzenie smaczne, dużo zabiegów i troskliwa opieka. Polecam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Opinię czasem bzdurne.Jedzenie można przeżyć.pokoje czyste.obsługa nie zła / mnie denerwowało że traktują nas jak dzieci" po 22 w pokoju,i ręce na kołderce.."/ najbardziej jedna pielęgniarka ,potrafiła w nocy maszerować po korytarzach....zabiegi oki, czasem tylko przerwy dobijały ..albo 2godziny między...lub powrót pana J.punkt 13.30,z przerwy..a my 13.40 na parter biegnąć.. i myślisz że ogarniesz???ogółem wspominam pobyt miło... chyba tu wrócę..kiedyś..aaaa w sprawie k...a, jakoś nie zdażyło u nas..turnus mija,ja nie czyją..ogółem chyba każdy żył wd zasad "gdzie żyjesz,tam nie j..." nawiązałam dużo przyjaźni..i integracja była nie zła,na 1 turze posiłków .i w Sterze..pozdrawiam wszystkich
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Serdeczne podziękowania za udany turnus rehabilitacyjny w okresie od 06.05.2022 do 29.05.2022 wraz z pozdrowieniami dla całej dyrekcji , obsługi i dla kadry rehabilitantów !!!!Serdecznie dziękuję za świetną organizację, miłą i staranną opiekę, na pewno będę polecała Państwa ośrodek moim znajomym i przyjaciołom.Kochani, nadszedł czas rozstania dla nas...Moja koleżanka Barbara i cała nasza ekipa- dziękuję,bez was nie dałabym radę...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Głupota!!! Nawet komarów nie ma..raz widziałam pająka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kto się nie załapał,to szkod

Jak wrażenia po turnusie 06.05.22. - 29.05.22?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

I ku***two na wesoło aż wstyd
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wysoki .Dziś ostatni dzień
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest dziś imprezka w Sterze dziś??? Mam ochotę potańczyć
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jadę 31 maja i mam nadzieję ,że będzie super.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Będę od 31 maja,to prawda z tym robactwem,co piszą ludzie na forum!? Aż strach się bać po opiniach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jestem obecnie w Almie nie wiem czy w tygodniu znajdziesz czas na opalanie chyba na tarasie między zabiegami bo zabiegi dość długo (zależy na jakie schorzenia)ale jak na kręgosłup to do ok 15:00 chyba że oddechowe to krótko bo to tylko spacery grupowe .życzę przyjemności .....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kto będzie jechał z Brodnicy do Almy 31 maja 22 ???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też jadę 31.05 z pomorskiego, okolice Pucka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0