Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Gośka... przestań tak drzeć mordę z rana na fajce, pod grzybkiem. O 7 rano ledwo jestem przytomny a tu drzesz mordę. Normalnie żenada
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Obecny turnus = Totalne Burakowo. Ludzie są upośledzeni. Oby do 29 maja wytrzymać. W sterze to już pokazują jaką są patologia
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dwu ale są też jedynki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam pytanie odnośnie pokoi . Ilu osobowe są w Almie

Witam serdecznie ,czy jeśli jesteś na miejscu wiesz może czy mając turnus do poniedziałku ,można wyjechać w niedzielę, lub w sobotę po zabiegach ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jedzenie super, rehabilitacja ok. Pokoje z łazienkami, czysto, przyjemnie . Jak można pisać że jest inaczej? Nie wiem czy negatywne opinie są z nudów czy złośliwości.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nigdzie nie ma.

Uważam że to bezczelne i wysoko aroganckie z twojej strony aby komuś ubliżać .Osobiście uważam że rehabilitanci zawsze serdeczni,uśmiechnięci i wyrozumiali Co do obiadów mało komu nie smakuje, zawsze można iść do restauracji . Jak dla mnie pycha . Na zabiegi jest limit z ZUS-u więc chyba tam skargi kierowac . Miejmy trochę więcej szacunku wzajemnie do siebie . Mimo wszystko życzę miłego pobytu.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hmmm powiem tak, jeśli z 200 osób nie ma osoby do pogadania to Ty jesteś burakiem
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zawsze można iść na spacer chyba że z samym sobą też się nudzisz
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wpis wiarygodny

Oniscidea to w pokojach...a nie karaluchy..Wrócić do książek z podstawówek, a nie głupoty pisać...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do aktualnych uczestniczek!
Cieszę się że macie lepiej niż mój turnus
Proszę mi wierzyć ,że mój wpis nie jest wiarygodny
Robactwo! to nie żadna ściema
Zabiegi i wyżywienie..?!
Widocznie, aby słońce świeciło, musiał padać deszcz ..
Cieszcie sie, z tego co macie
Na to wygląda że loteria
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Obrażając kogoś to się chociaż podpisz jeżeli masz trochę odwagi. Bardzo sympatyczne grono rehabilitantów. Ośrodek czysty, jedzenie bardzo smaczne i estetycznie podane. Pokoje sprzątane, ręczniki zmieniane. Również Panie z recepcji bardzo wyrozumiałe i pomocne. Ludzie zacznijcie się cieszyć życiem, pobytem nad morzem, piękną przyrodą. Podpisują się pod tym aktualne uczestniczki turnusu rehabilitacyjnego pokój nr 207a,105a, 206a.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Żelazko i deska na recepcji
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wczasy!!!! a, turnus prewencja.. zabiegi, które mają nam polepszyć stan zdrowia !!
To, co ma Alma, to więcej można w swoim miejscu zamieszkania
Bez łaski..i gonitwy po ośrodku , robactwa!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zabiegów jest max 109 .. Biegasz? To nieźle, zabiegi są tak rozpisane że, kończysz po południu
Nic dobrej organizacji w rozpisaniu ich aby można było więcej skorzystać na zewnątrz .. Tym bardziej że pora roku ku temu
To drepczesz na bieżni? Czy machasz sznurkami
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie jest tu źle. Jestem od 06.05.2022r. Pokoje normalne, jedzenie dobre, obsługa recepcji miła. Rehabilitanci, generalnie wszyscy , robią swoją pracę ok. Zabiegów tyle, ze trzeba biegać z jednych na drugie. Czy zabiegi pomagają? Mi tak. Ja potrafię się dogadać z osobą z pokoju. Z innymi uczestnikami turnusu też. Przykro jednak , jak widać po powyższych wpisach, że jest tu osoba, której wszystko i wszyscy przeszkadzają. No rozrywek tutaj nie ma , ale to turnus rehabilitacyjny, a nie wczasy. Pozdrowienia dla normalnych.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 3

Totalny brak szacunku do drugiego człowieka, który wymaga kłaniania się?
Człowieku - na nasz koszt korzystasz z wakacji na prawie miesiąc i jeszcze źle??
Nikt nie będzie sponsorował ci luksusu...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mamy nadzieję,że już nie będziemy musieli Pani obsługiwać w naszym ośrodku. Kamień spadł z serca. Pozdrawiamy:)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2