Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

To pogadaj że mna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Almie można umrzeć z nudów, nie ma nic,oj przepraszam jest tylko stół do ping ponga. Nawet nie ma do kogo się odezwać,same buraki- zero z nimi rozmowy. Jak tu wytrzymać do 29 maja???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Z , tematem pokoju jedynki trzeba do recepcji
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy jest możliwość pokoju jedynki. Jestem obecnie moja współlokatorka tak chrapie że ją chyba uderzę w twarz w nocy. Masakra
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

W sektorze C jest robactwo, karaluchy (francuzy). Z tego co widziałam to wychodziły z pod brodzika ( za tego plastikami osłony) Wystarczą dwa żeby po jakimś czasie były w całym domu. Ohyda.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Robactwo było w części C, mogą się przecież przemieszczać
Życzę udanego pobytu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W którym skrzydle budynku jest robactwo? Tego najbardziej się boję, nie dosyć, że trzeba z nimi tam przebywać to jeszcze można przewieżć do domu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak ktoś chce palić to otworzyć okno i pety na dół ....niby zakaz palenia w pokojach a pełni poetów pod oknem sektor C
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Restauracja Śliwka w kompot. Polecam

Bohaterów Monte Cassino 42, 81-759 Sopot
Mapa: śliwka w kompot
Otwarte Zamknięcie: niedz., 04:30
733 000 533
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dla osób które przyjechały samochodem i stoi na parkingu ośrodka,kupcie sobie saszetki zapachowe i schowajcie przed maską, nocą po parkingu biegają kuny i lisy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Największemu wrogowi nie życzę pobytu w Almie. Zero wszystkiego,prowizorka, budynek w trakcie remontu. Nie warto użerać się z upośledzonymi downami (innymi kuracjuszami) ,nie ubliżając ludziom zespołem Downa. Dobrze że już wróciłem do Warszawy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Pluskwy, i inne robale.. Tak było na turnusie do 4 maja
Listek sałaty rozweselał śniadanie
Porcyjka mięsa dla kuracjusza
Za to personel najedzony
W dzień wyjazdu rozpisane zabiegi,
Okazuje się, że nieobowiązkowe.. Ludzie wyjeżdżają 2 dni wcześniej.. Na karcie podpisy do ostatniego dnia.. Już mają nadwyżki i to nie małe.. Żenada
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Boże jak ja wytrzymam do 29 maja z takimi burakami,już mam dość, sąsiedzi już non stop słuchają disco polo. Drugie piętro sektor D.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Brawo ty. Kultura osobista poziom wysoki. Jak można tak mówić o innych ludziach? Po prostu brak słów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Twoje słowa świadczą o tym, kto to pisał, jaki jest i co o nim myśleć. To, jak wypowiadamy się o innych, świadczy o nas samych. Pozdrawiam życzliwych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

To mój piąty turnus rehabilitacyjny i naprawdę nigdzie nie narzekałam a opinie różne także nie wiem czego oczekujecie.Wszystko tu ok
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, tak już w to wierzę.. że wszystko ok.. Koleżanka super.. i tak.. na początku zamiast super się z nią integrować bo tematów babskich nie brakuje , to masz czas tu robić wpisy
Śniadanie 7-15 lub 8-15
Zabiegi od 8-30
Także coś tu nie gra..
Czy aby, ten wpis zrobił kuracjusz !!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rzyjechalam na turnus6.05 i jak narazie nie mam na co narzekać.Pokoje czyste,koleżanka super,lekarz bez zarzutu ,zabiegi przepisał te co mi odpowiadają ,pani menadżer miła i pomocna,recepcja uprzejma i pomocna nikt naprawdę nie stwarza problemu.Wszystkim życzę miłego turnusu i pozytywne nastawienie i lepszego samopoczucia
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wczoraj przyjechałem (06.05) nie mogę spać taki koleś za ścianą tak chrapie że ściany chodzą. Przed 22 chciałem palić ( palenie tylko na dworzu pod grzybkiem) byli 2 minuty po 22 a baba z recepcji zamknęła drzwi do ośrodka musiałem pukać żeby mnie wpuściła. Nie ładnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak już to nie bar Sternik tylko pub Ster. Polecam pyszną rybkę w restauacja Delfinie na przeciw sklep kami. Świetny sklep duży asortyment i przystępne ceny tylko trzeba zwracać uwagę na ceny bo na kasie nabijają inne niż są podane na półce. Też dobra rybka jest w Robinsonie jak idzie się na plażę bardziej w lesie. A sam pobyt był spoko. Jedzenie jak jedzenie,dla facetów zawsze było mało,zabiegi skromne ale mi pomogło na kręgosłup. Towarzystwo było mega pozytywne, można było spotkać naprawdę wartościowych ludzi. Zapamiętam na bardzo długo. Jedyny mankament byś to autobus rzadko kursuję i ponad 30 minut się jedzie do centrum Gdańska. Fakt faktem ściany w ośrodku cieniutkie wszystko słychać. Pozdrawiam wszystkich z turnusu 31.10.21 - 23.11.21. Mieliśmy fajna pogodę jak na późna jesień. Pozdro.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1