Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

.......
2022-05-06 20:27:13
Jakaś integracja tu będzie ???
Polecam bar Sternik
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

.......
2022-05-06 20:27:13
Po tym wpisie widzę że nie :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Ale buraki się zjechały z całej Polski na turnus który dzis zaczął się. Beka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Może jutro coś będzie ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziś przyjechałam,nie robi na początku wrażenia. Prowizorka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Głupstwa tu piszesz.. Krewetki,!!!,
Platereczki , najcieniej urojone
szynkopodobne
Posiłki obiadowe ostre.,aby tylko . Nazwa potrawy ,Ogień w gębie
Robactwo
W okresie letnim , współczuje
Sale do ćwiczeń już w tym czasie śmierdzące przyżądy brudne, zepsute
nie polecam -żenada
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Byłam na turnusie do 4 maja
Kiepska baza..- zabiegi, posiłki mało co zjadliwe , porcja mała
Pokoje słabo wyposażone,
Brakuje podstawowych rzeczy dla chorych , ze skierowaniem choroby 5R.
Ten ośrodek nie spełnia warunków dla osób ,które naprawdę potrzebują poprawy zdrowia
Pan ordynator lepiej go omijać.postrach ośrodka
Przecież, gdyby nie nasze skierowania, to co nie którzy musieli by się więcej
od nas, gimnastykować aby msc przeżyć
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

W jakich godzinach są posiłki ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szczerze powiedziawszy to ja też nie chciałbym być z Tobą w pokoju czy na turnusie. Używając słowa - downów - pokazałeś kim Ty jesteś.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak Panie sprzątające poprosisz to udostępnią
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziś wróciłem do domu do Warszawy. Miałem turnus do 05.05.22 nigdy więcej w tym przybytku,syf total, jedzenie jak dla świń, zabiegi żadne. Pokoje śmierdzące. Muszę zresetować od tych downów co byli ze mną,z Polski wschodniej ( Podlaskie, lubuskie, podkarpackie) tylko wieśniaki słuchali disco polo,co niedzielę chodzi do kościoła koło przystanku,i co wieśniacko zaciągnali jak mówili. Żałośni ludzie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 15

Ja to mam pytanie dopiero
Czy jest żelazko ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cały dzień można

Co do jedzenia to jedni lubieja krewetki drudzy nie ...tak samo jest tam ...zawsze w komentarzach troszeczkę prawdy jest ale trzeba jechać i się przekonać ....wkoncu to nie są wczasy w hotelu .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej też będę 6 maja i zastanawiam się do której godziny trzeba się wstawić bo niewiem jak autobusy rozłożyć

Wróciłam właśnie z turnusu 11.04-4.05. Nie wierzcie tym burakom co piszą bzdury o jedzeniu i złych warunkach. Jedzenie było dobre, chyba że ktoś jada rarytasy. W pokojach czysto, nie było żadnych robali. Zabiegów może ciut mało ale były, ogólnie nie jest źle. Do morza blisko, ci co piszą takie bzdury nie powinni jeździć z innymi. Miałam super ekipę i czas szybko leciał. Wspomnienia pozostaną na zawsze. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem przerażona po opiniach,że zabiegi marne,jedzenie bleee,pokoje brudne i ktoś pisał że ludzie na turnusie są "upośledzeni" będę od 6 maja

Witam ja też jadę w tym terminie pozdrawiam

Jedzenie ok
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2