Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Jest zawsze auto jak by było daleko ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co z dostępnością do sklepów bankomatu itd?

Do zobaczenia, ja też jadę 6 maja i po przeczytaniu komentarzy mam duże obawy

Czy mogłaby prosić o informację dotyczące sklepów i bankomatu? Są gdzieś w pobliżu?

Będę autem to możemy wyskoczyć na zakupy czy do bankomatu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy do sklepów spożywczych czy bankomatu jest w miarę blisko? Już niedługo wyrusz etam na turnus.

Ja jadę od 6.05 woj mazowieckie

Mam pytaniejak daleko jest do sklepów spożywczych, bankomatu?

Ja również wybieram się tam. Na pobyt i mam pytanie czy w okolicy są jakieś sklepy spożywcze, bankomat?

Zawsze można się gdzieś wybrać i pogadać ;)

Tak zgadzam sie brak kawiarni zeby sie integrowac porozmawiac tu wszystko na zrwnatrz a na holu tyle miejsca przy recepcji
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

M jedzie z Bydgoszczy

Też mam M skąd jedzie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też mam turnus od 6 maja kto jeszcze ???

Jadę z Chełmży

Ja jadę

Witam ja jadę z Bydgoszczy

Witam czy ktoś jedzie z okolic Torunia w terminie 6.5.22 pozdrawiam

Alma najlepszy ośrodek rehabilitacyjny w Polsce.
https://www.instagram.com/sasanca887/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wróciłam do domu 10 kwietnia 22 było super,zabiegi takie sobie aczkolwiek poczułam lekką poprawę(ramię) Jedzenie znośne,pokoje czyste i schludne,nie było żadnych wszy w materacu. A życie towarzyskie kwitło,zabiegi kończyly się około 15,szybki prysznic, jakiś odpoczynek, i około 19-20 wiara szła do klubu" Ster ", można potańczyć,gra muzyka i wypić piwko, były też romanse,i to różne mk kk mm (żeby życie miało smaczek raz dziewczynka, raz chłopaczek) będę pamięć do końca życia, pozdrawiam wszystkich co ze mną byli
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1