Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Bylam od 18 03 22 do 10 04 22 piszecie glupoty odechowka ma lepsze warunki lokalowe ale najwazniejsze sa zabiegi ok bylam na kregoslup pierwszy raz a 3 razy na odechowke jak mysilimy o poprawie i uczciwie podchodzimy to super miejsce nad morzem 800m spacery super a co do jedzenia bez zastrzezen po za woda jedziemy po poprawe zdrowia ja takie nastawienie mialam i tak bylo nauczylismy sie narzekac stekac bylam WieniecZdruj tez nazekaja zalezy kto z jakim nastawieniem jedzie i po co? Ten turnus byl bardzo rozrywkowy kazdy znalazl cos dla siebie bylo super pogoda dopisala wypoczynek ok zmieniajmy swoje nastawienie zycze tego
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najgorszy turnus 31.10.21 - 23.11.21. pogoda była kiepska, zabiegi jeszcze gorsze,a towarzystwo dzikie i nudne. Non stop chlanie wódy po pokojach
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witam mam pytanko czy jest bezpieczne miejsce by zostać rower pozdrawiam termin 6.5.22
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie wczasy nad morzem?!..Dokładnie!!!
Rehabilitacja, !!! Leczenie?!
Tego w Almie , brak .. Całkowicie zminimalizowanie
Zabiegi takie, jak w
miejscu zamieszkania, czyli ambulatoryjnie ..
Nie warto..
Na pewno nigdy więcej do Almy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

To proszę wyjechać, nikt na siłę pani nie będzie trzymał. To nie są wczasy nad morzem tylko leczenie rehabilitacyjne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Woow 5 metrów..
Doprawdy, to można będzie zabiegi wykonywać w lesie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

5 metrów obok zaczyna się las a 800 m jest plaża z morzem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam również mój pobyt rozpoczyna się w tym terminie.

Mam turnus od 11.04. nie ma na razie tragedii. Jedzenie trochę mdłe i małe porcje. Fakt że ściany. Kartonu wszystko słychać. Mieszkam w C na piętrze. I łóżka trochę wysłużone sprężyny się wbijają w plecy.

Też jestem z lubelskiego i mam ten termin może wspólnie będziemy podróżować

Proszę, nie pisać głupot, Jestem 2 dzień pobytu .. Cóż można stwierdzić,braki gniazdek, ..Ośrodek kazał przywieźć ,ze sobą lub zakupić we własnym zakresie
Po czasie dostarczono mi przedłużacz
Wyżywienie : śniadania i kolacja na tą chwilę ok..
Obiad porcja przedszkolna, Dzisiaj mięso filecik z kurczaka , twardy jak podeszwa z buta ..Woda z dodatkiem kawałka nie obranej nie mytej cytryny lub pomarańczy..
Ludzie mają rożne schorzenia kręgosłupa,wiec poduszka nie zawsze jest dodatkowym problemem,ale 1 gniazdko,,,śmiechu warte
Nie oczekuję luksusu.. pomiędzy Hiltonem czy Grandem jest jeszcze inna półka . Życzę Pani Iwonie szczerej wypowiedzi..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest tak : dwa gniazdka w pokoju pod telewizorem. Pod jedno podłączony czajnik drugi na ładowarkę. Jak dwie osoby to brak możliwości ładowania drugiego nie mówiąc o korzystaniu z laptopa czy lampki której w zasadzie w większości pokojów brak. Brak grzejnika w łazience i pułeczek. Brak mydła. W okół budynku brak przyjaznego miejsca aby wyjść na zewnątrz i popdychać mikroklimatem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wszystkim czytającym opinie polecam nie czytać, albo mocno przymykać oko na te najbardziej skrajne. Ośrodek bardzo, ale to bardzo przyzwoity. Jest czysto, przestronnie. Pokoje czyste, lazienki też. Jedzenie, jak to jedzenie w ośrodkach: nie jest to Hilton, ale dobre i można się najeść. Obsługa bardzo miła. Ordynator rzeczowy, staranny, profesjonalny. Do morza 10 minut szybkim spacerkiem. Wyłącznie pozytywne odczucia. Jedyne, co polecam do ekstra zabrania, to poduszka. No tutaj przyda sie inwestycja. Ale to na serio jedyne do czego można mieć jakieś zastrzeżenia. Ludzie piszący skrajnie negatywne komentarze najczęściej mają ku temu powód spoza tego o czym piszą. Na miejscu obowiązuje pewna dyscyplina pobytu, do której nie każdy jest w stanie się dostosować. Poza tym my uwielbiamy narzekać i komuś sprawiać przykrość. Taka nasza polska natura. Polecam to miejsce i życzę wszystkim zdrowia i sił.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hej, właśnie przybyłam na turnus od 11.04. Nie jestem na razie zachwycona. Budynek prowizorka. Masakra.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

2022-04-10 21:02:05
Też jutro jadę, ale po przeczytaniu komentarzy odechciewa się
Spoko, będzie dobrze.
Do jutra.
Waldek
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A od której można jutro się zameldować? Też przyjeżdżam jutro i umknęła mi informacja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja od jutra z ... Torunia

Też jutro jadę, ale po przeczytaniu komentarzy odechciewa się

Witam 6.5.22 kto jedzie pozdrawiam

11 kwietnia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0