Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Widzimy się na turnusie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jedziemy razem

Marzena
2022-02-03 19:50:13
Ja też jadę 11.04.2022, czym pani będzie jechać, mieszkam pod Łodzią.
Witam ja jadę z Łodzi mam pobyt od 11.04.2022 jadę pociągiem do Gdańska ,po tym co tu przeczytałam , nie wiem czy nie zrezygnuje , mój tel 607244530 jak pani chce porozmawiać to proszę dzwonić pozdrawiam Bożena
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Tydzień temu wróciłem. Nie narzekam , pokój ten w którym przebywałem był odnowiony wiekszych wad nie posiadał karaluchow nie widziałem ale gdy było zamkniete okno było czuć smród z kanalizacji czyli słaba wentylacja, przydała by się wymiana uchwytu prysznica i wylewki/kranu -zardzewiał. W niektórych pokojach skarżono się na nieszczelność okien - podczas silnego wiatru firanki fruwały. Niektórzy z forumowiczów narzekają na część D, podczas pobytu widziałem że jest remontowany. Co mogę dodać to bardzo miękkie materace ale jeden lubi twarde drugi miękkie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam.
Byłem na turnusie w Almie do 26.01.2022 czyli niedawno. Potwierdzam powyższy opis "Olo" mimo że jest on z przed pół roku. Panie/Panowie prowadzący rehabilitację młodzi i mili. Jedzenie było smaczne (choć są gusty i guściki ale byla też opinia że w domu niejadł tego co mu tu podano, a najwięcej narzekał) choć wyliczone tak jak w jadłospisie było że np zupy było 0,5l to więcej z wazy nie udało się wycisnąć , ale nie musiałem sie dożywiać, jedynie to że czasami było mało pieczywa ale też nie wszyscy też zjadali czyli można było się zaśilić że stolika obok lub też bezpośrednio u kelnerek, herbata raczej cieńka ale też nie każdy może lub lubi mocną, zupa mleczna + płatki kukurydziane, owsiane + 2rodzaje innych co drugi dzień. Sklep spożywczy dobrze zaopatrzony mieści się ok 400m od ośrodka w którym zaopatrywalem się głównie w kawę coś do niej także i w owoce. Jest parking (bezpłatny) na kilka samochodów na przeciwko ośrodka przy cmentarzu. Dla zmotyryzowanych lub też którzy przyjadą publicznymi środkami komunikacji, z Gdańska Gł. bilet komunikacji - koszt 3,80zł, czas jazdy 35 min, przystanek autobusowy 150m od ośrodka. Zwrot kosztów podróży za przyjazd własnym środkiem wyniesie do ok 100zł, natomiast Ci co przyjadą pociągiem (nawet gdy przyjechali Pendolino) zwrot wynosi do 200zł. wszystko zależy od miejścowosci/odległości z jakiej się przyjechało.
PS. Nie przesadzałbym z tymi labiryntami korytarzy, dotrzeć można wszędzie bez problemu.

Pozdrowienia dla następnych kuracjuszy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zakończyłem turnus 26.01.22. Zabiegi: miła opieka pań/panów fizjoterapeutów, ćwiczenia, zabiegi przypisuje lekarz prowadzący na podstawie kart info. choroby. Wyżywienie - dla mnie dobre nie bylo potrzeby dozywiania się. Jak komuś mało, sklep spożywczy dobrze zaopatrzony. Co do pokoju niespotkalem na swojej drodze robatwa, pokoje czyste 2 lub 3 razy na tydzień sprzątanie są. Wymiana pościeli raz w połowie turnusu, ręczniki co tydzień. Co do obsługi nie spotkałem z niemiłym zachowaniem, chyba że ktoś zasłużył sobie na takie traktowanie. Niestety obiekt jest zamykany o g.22 i rodzą się problemy dla palących bo w obiekcie obowiązuje zakaz palenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też ...ten termin.Częstochowa mój halo:660417050

Spotkamy się...

Dzisiaj dostałam skierowanie wyjazd 31 maja 2022 lubelskie

W Almie w sanatorium byłam 4 lata temu. Żadnych rewelacji. Zabiegi urywane czasowo. Pokoje z wystarczającym wyposażeniem. Jedzenie w miarę smaczne, można się najeśc. jedyną , wspaniałĄ, czysto rehabilitacyjną rzeczą w Almie były koncerty fortepianowe jednego z rehabilitantów. Po zakończonej pracy siadał na holu i grał...I to jak grał... Wynagradzał nam brak kafejki, dancingu, dyskoteki, i brak pogody. Zrzucaliśmy się po kilka groszy w kapelusik, który kładł przy nodze. niestety nie pamiętam jego imienia. blisko do morza, do sklepu spożywczego, do kościoła, do autobusu, którym można pojechać do Gdańska. Można też z wyspy popłynąć statkiem do Gdańska na Starówkę . Wracamy ta samą drogą. Super wycieczka letnią porą. Obok w Bursztynie można wypożyczyć rowery. Zabierzcie ze sobą kijki do nordic walkingu. Sąsiedztwo lasu i ścieżek spacerowych zachęca do różnego rodzaju aktywności. Wykorzystajcie ten czas jak najlepiej!

Ja,również 21 lutego z Częstochowy.Widzę,że jedzie nas więcej może jakoś się umówimy razem na wyjazd?

Ja ,również mam termin od 21.02 .z Częstochowy.Może się zdzwonimy?Mój tel.
660417050

Ja też jadę 11.04.2022, czym pani będzie jechać, mieszkam pod Łodzią.

Ja też z Torunia prawie i jadę tam 18 marca

Myślę, że to pomyłka w dacie i będzie Pani na turnusie 31,05,202, a nie 2023r. więc do spotkania na korytarzach albo na wspólnych zabiegach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozumiem, że już koniec turnusu. Można prosić o bieżące informacje na temat obecnej sytuacji: jak wyglądają zabiegi, wyżywienie, pokoje, czy rzeczywiście można spotkać robactwo i niemiłą obsługę?

To sie spotkamy ,tez 21 luty.

Witam tez jade 21 luty 22 r z okolic czestochowy.

Ja też 21 .02

Hahahah, jest żelazko, jedno na cały ośrodek. ja zabieram swoje, swój czajnik, lustro, bo brak w pokojach, biorę miskę, turystyczną praleczkę z wirówką, długi przedłużacz, mydelniczkę na przyssawkę i takie wieszaki, bo nic tam nie ma. Środek do odkażenia kibelka i kabiny, bo nie wierzę w porządne sprzątanie. Byłam tam 3 razy, więc wiem jak tam jest. Dobrze, ze byłam zawsze latem, to morze zrekompensowało beznadziejność tego ośrodka. W zimę i jesienią to można chyba umrzeć z nudów w Almie. Ośrodek ma potencjał, ale nie ma dobrego gospodarza, który zadbałby o otoczenie i oczywiście o swoich gości. Nie ważne, że klienci z ZUS nie płacą bezpośrednio, Płaci ZUS nie małe pieniądze za każdego kuracjusza, a komercyjni też tam są, więc chyba możnaby poprawić wiele rzeczy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1