Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Witam czy ktoś jedzie samochodem do Sobieszowa na turnus od 31.05.2022 z Siedlec? Chętnie się dołączę za opłatą oczywiście pozdrawiam. A.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

potwierdzam i tez uważam, że szału nie ma.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

byłam w Almie już 3 razy , rok po roku. Nudy, nudy, nudy. do morza daleko, na o środku nic się nie dzieje. Dzisiaj dostałam skierowanie i znowu Alma. Mam 3 lata przerwy, więc liczę na to, że może coś się zmieniło, bo ostatnio to był plac budowy wręcz. Będąc pierwszy raz, to przez cały turnus stała woda w łazience non stop i nie można było doprosić się naprawy. Masażysta G. tylko patrzy, czy wchodzi się z reklamówką, a jak pod koniec turnusu nie ma jej, to wręcz się upomina. Mam nadzieję, że w tym roku nie będę miała "przydziału" do niego. Ogólnie rehabilitacja jest ok, ale sam ośrodek taki sobie. Jadę latem, więc plaża wynagrodzi tę nijakość. Współczuję tym, którzy przybywają tam jesienią i zimą. Bawcie się dobrze na turnusach. Pozdrawiam. Ewa.

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Ja ,również mam przyznany turnus od 21 lutego 22 r.
Jadę z Częstochowy.Kto ma jeszcze ten termin?

Hej, Ja jadę z warszawy

Hej też jadę 31maja2023

Super -dziekujemy za relacje ,trochę nas Pani uspokoiła (przyszłych kuracjuszy)bo wszyscy tylko same negatywy piszą . Małe pytanko o warunki zakwaterowania i wyposażenie -czajnik , lodówka ? Czy pizzeria to jedyne miejsce do którego można wyjść ? A jak z wyjazdami do Gdańska -byliscie ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzisiaj wyjeżdżam z Almy. Spędziłam tu trzy tygodnie, które zleciały bardzo szybko. Może ten ośrodek nie przypomina tego w Wieńcu Zdroju, ale jest tu czysto, ciepło, dobre jedzenie i miła atmosfera. Trafiłam na przesypatyczną współlokatorkę - to duże szczęście. W pokoju było wesoło. Wkrótce nawiązałyśmy znajomości z innymi pogodnymi kuracjuszami. Można było robić wspólne wypady do pobliskiej pizzerii Wyspa wspomnień. Robią tam najlepszą pizzę pod słońcem.
Jeśli chodzi o ofertę zabiegową, to fakt, jest ona dość skromna. Dla mnie brak basenu w ośrodku rehabilitacyjnym to duży minus. Poza tym wszystko w porządku. Rezolutna pani Ola każdego dnia rozgrzewała nas podczas ćwiczeń. Pan Rafał świetnie masował, pan Jacek powiększał wydolność naszych pocovidowych płuc. Pan ordynator, z początku troszkę zdystansowany, przy bliższym poznaniu okazał się bardzo ciepłym i pomocnym człowiekiem.
Alma jest umiejscowiona niedaleko morza - ok. 800 m. Można tu chodzić na spacery i zbierać bursztyny. Można obserwować ptaki. Miejsc, gdzie można spacerować jest bardzo wiele.
Nie rozumiem narzekania kuracjuszy. Myślę, każdy z nas dostał odpowiednie warunki, by poprawić swój stan zdrowia.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

I jakie wrażenia, ja wybieram się wkrótce na turnus. Czy jest aż tak źle?

Jadę z Bydgoszczy, ale jeszcze nie wiem czy na pewno 31,05, bo możliwe, że 30,05 wieczorem pojadę do rodzinki, aby rano być już na miejscu. Wszystko uzależnione jest od grafiku osoby, która będzie mnie wiozła.
Pozdrawiam.

pewnie zależy jakie kto ma oczekiwania , też jadę w tym terminie - to mój pierwszy wyjazd do senatorium - pozdrawiam

Cześć! Napisz proszę jak tam jest, bo opinie są krytyczne, ja jadę 21 lutego zastanawiam się jak to będzie, co należy zabrać ze sobą i co tam jest. Chodzi mi o żelazko, pralkę czy na zabiegi trzeba mieć buty sportowe czy pantofle wystarczą czy jest basen itd. Ja jadę z daleka i wiąże się to wszystko z wielkością bagażu . Prosze napisz jak sie przygotować . Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja rozpoczynam 21 lutego 22 i mam ogromnego stracha po tych opiniach :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja z Poznania... Też od 27.01...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć. Ja też mam turnus od 27.01 i też pierwszy raz. Ciekawe co nas czeka...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Byłam tam od 31.10.21 do 23.11.21,pokoje małe ale czyste,bez pluskwy. Ściany z kartonu fakt faktem wszystko słychać co robi sąsiad. Posiłku tragiczne, najgorsze zupy letnie i w każdej jest pieprz ziołowy,aż pali w jape. Brak imprez i atrakcji to we własnym zakresie. Uwaga na grubą lochę z recepcji tlenione kłaki blond,jest wredna i arogancka,po 22 zakaz wyjścia z ośrodka na fajkę (palarnia pod grzybkiem),mnie raz wieśniara już nie wpuściła po 22 jak bylam na fajce, zamknęła drzwi, musiałam wchodzić przez okno u kumpeli z parteru. A i właścicielka ośrodka cała Anna S.ma chatę na przeciwko wszystko widzi i słyszy,a jak jest w ośrodku,to potrafi rzucać K... i Ch... przy kuracjuszach,ogolnie nie miła baba. Ocena całościowa ośrodka to 4 na 10. Bez szału
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

jadę 21 . 02 z Kutna

jadę 21 lutego z Gostynina:)

Ja też zaczynam turnus od 11.04.2022. Mieszkam w Ozorkowie w łódzkim. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A to mój nr telefonu 660685712
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0