Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jakieś nowe spostrzeżenia pod koniec turnusu ? ;-) Jakieś rady ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Albo zrobić poduszeczkę z siersci psa..i powiesić obok silnika. Zapach ten odstrasza. Naturalny wróg

Skąd Pan jedzie? A na kuny jest specjalny spray odstraszający
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cenna uwaga, ja właśnie wybieram się autem, dzięki

Ja kupiłem w Biedronce dwa komplety takich zawieszek do sedesu (kulki) z Domestosa może być innej firmy (trzeba wybrać takie o największej intensywności zapachowej) i zawiesić w komorze silnika ! W mim aucie widziałem tylko parę śladów, a w samochodzie stojącym obok zrobiły sobie miejsce na piknik, były kości i różne jedzenie. Najgorsze jak się dobiorą do przewodów lub węży ! Pozdrawiam !

Witam, też niedługo jadę do Almy.... swoim autem. Jak zabezpieczyc przed kunami? tzn co zrobić?

Super termin, z pewnością będzie ładna pogoda, życzę miłego i spokojnego wypoczynku ! Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Życzę miłego wypoczynku, i pogody. Jeszcze jedna sprawa, jeżeli jedziesz swoim samochodem, to warto zabezpieczyć auto przed kunami !!!

Łóżka wg mnie są stare (mówię o swoi pokoju), bo materace nie pasują do konstrukcji łóżka są większe ale wygodne. Mi akurat się na tych materacach dosyć wygodnie śpi ! Pozdrawiam.

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Dziękuję za informację o obiekcie. Mój pobyt rozpoczyna się 5 czerwca. Teresa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie dostałam telefon o terminie 05-06-21 r do Almy .Pozdrawiam

Dziękuję za relacje. Czy łóżka są nowe, c,zy jakieś stare wersalki?

Dziękuję za informację...życzę pogody i miłych zdarzeń

Basen jest nieczynny, brak w nim wody. Nie ma żadnych wycieczek, zabaw, czy czegokolwiek w tym stylu. Jedynie w sobotę po południu i w niedzielę można samemu gdzieś pojechać bo wciągu tygodnia brak czasu z uwagi na zabiegi. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję za wypowiedź ja mam pytanko czy basen jest czynny i czy oprucz zabieg coś organizują wycieczki lub inne rozrywki np jakiś koncert

Ogólnie, to czuję się tu dobrze. Super że można wychodzić poza ośrodek. Jak Ci czegoś braknie, to można się przejść do "Żabki" jest tu nie daleko, jakieś 10 min drogi - spacerkiem. Jeżeli ktoś nie jest swoim samochodem, to 200m od ośrodka jest przystanek autobusowy i można się wybrać np. do Gdańska czy Sopotu. Na terenie ośrodka mogłyby być , trochę większy porządek, bo trochę tu wygląda ja na placu budowy ! Pokoje są dwa razy w tygodniu sprzątane, wymieniane są ręczniki i pościel.
Jeżeli chodzi o zabiegi, to w moim przypadku nieznacznie się różnią od tego, co mam u siebie na miejscu. Na masaż ciężko się dostać, chociaż lekarz zlecił, to niestety Pani kierownik fizykoterapii do dnia dzisiejszego nie znalazła dla mnie wolnego terminu !!! Co tydzień są kontrolne wizyty lekarskie więc zmianę zabiegów można z lekarzem ustalić, o ile on stwierdzi, że taka zmian jest konieczna. Gimnastyki w basenie nie ma, basen jest ale od 2,5 roku podobno jeszcze go nie uruchomili więc kicha, a szkoda bo dużo ludzi jest tym faktem trochę zbulwersowana ! Podobno kiedyś wozili na basen do Gdańska ale na moim turnusie takiej opcji brak. Rozmawiając z innymi kuracjuszami, którzy już byli w innych tego typu ośrodkach, to twierdzą, że zabiegi tutaj nie stoją na wysokim poziomie !
Pozdrawiam !
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Napisz jak ogólnie się tam czujesz. Co z zabiegami. Są kąpiele? Gimnastyka w basenie?
Czy zabiegi masz dobrze rozplanowane.
Pozdrawiam. Ja zaczynam w Almie od 6.06

Bardzo dziękuję za bieżącą informację.
Ja wybieram się do Almy 19 sierpnia.
Pozdrawiam i życzę miłego pobytu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tez rozpoczynam turnus od 05.06.2021

Dzięki ja też 6
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1