Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Ster..polecam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kamil, ściany i podłogi to wszędzie takie, drzwi szpary na wylot
Cześć A po remoncie
Materiał z odrzutów
Posiłki bee zupy ostre bez smaku. innego tzn co w nazwie
Żurek na kefirze, barszcz biały ,,ślaski , wielkanocny Porażka!! Kiedyś podali makaron rurki z gulaszem.. Tylko tego mięsa też 4 malutkie kosteczki i takie danie paranoja
Nie trzeba być zawodowym kucharzem aby ugotować coś zjadliwego ,ze smakiem Nie polecam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sektor D ściany z kartonu. Miałem pokój na parterze, sąsiedzi z piętra jak chodzili wszystko było słychać, najmniejszy szmer, jeszcze jakiś pan chodził przy kuli, więc była masakra. Jedzenie bez smaku (oj przepraszam była jakaś dziwna przyprawa aż w jape paliła) personel mało przyjazny. Żenada
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam. Również jadę 14.08 z Sandomierza . Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam. Właśnie otrzymałem pismo 14 sierpień. Jadę z Sandomierza. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Robactwa nie widziałam, oprócz komarów, much i szerszeni, które miały gniazdo w budynku "D". Jedzenie monotonne, ziemniaki twarde, niedogotowane, za to makaron rozgotowany, często brak smaku. Obsługa w stołówce bardzo nieprzyjemna. Mimo wolnych miejsc nie chcieli pozwolić aby zjeść śniadanie czy kolację chwilę wcześniej. W sobotę czy niedzielę nie stawiali porcji na stołach więc nie było mowy żeby kolega czy koleżanka ze stolika mogła zjeść moją porcję (której nie wydali chociaż prosiłam -szłam do kościoła, w trakcie śniadania). Ciekawe co robili z tym jedzeniem, w końcu ZUS płacił za wszystkie posiłki uczestników turnusu. W ostatni dzień zabiegi rozpisane do 14,30, ale o 11,00 już ich nie robili, bo musieli posprzątać przed nowym turnusem. Tłumaczyli, że te zabiegi są nieobowiązkowe. Tak samo często relaksacja pokrywała się z innymi zabiegami.
Cieszę się, że ludzie byli fajni, pogoda nie najgorsza, bliski morze, no i zawsze po południu można było jechać do centrum Gdańska, aby trochę odpocząć gdy pogoda nie dopisywała aby spędzić czas na spacerach.
Szkoda, że na terenie ośrodka nie działa żadna kawiarenka, z której mogłyby skorzystać osoby na wózkach, o kulach czy bardziej niepełnosprawne.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witam
Czy można potańczyć gdzieś w Sobieszewo ? Od i do której?
Jestem z Pruszcza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Witam
Od której grają do tańców i do której??
Proszę o odpowiedź.
Osoba prywatna z Pruszcza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zawsze rano miałam mega kaca, picie było po kolacji. A kto mi zabrani? Przecież byłam spokojna. Nikt mniebjie brał na alkomat

Klaudia! Nie trzeżwieć?? Tzn. że jak, się jest w Almie na pobycie to trzeba być na solach trzeźwiejących z powodu tamtych warunków
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chcesz poznać mega ludzi,fajnie spędzić wolny czas,i nie trzeźwieć przez 24 dni to jak najbardziej zapraszam.

Latem zamykają o 23.00

Zrezygnuj póki możesz, ten ośrodek to dno, zero rehabilitacji, tylko by odhaczyć, jedzenie paskudne, warunki jak za PRL, personel pracuje za karę
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zgadza się nic dla duszy. Reżim i żenujące zasady w Almie są na porządku dziennym. Nic tylko znaleźć sobie parę osób z turnusu i z nimi coś kombinować. Ja miałem fajną ekipę. Spotykaliśmy się w pokoju u J...i robiliśmy sobie np.piżama party albo było picie, zazwyczaj siedzieliśmy do 1 a lbo 2 w nocy,było głośno co chwilę po z recepcji pukała do nas żeby być cicho albo kazała kończyć ( była chyba najbardziej w porządku Pani M.) Jak myśli że będą balety w ośrodku to masz zonka,tylko we własnym zakresie Ster ewentualnie Delfin. Nigdy w życiu nie wypiłem tyle alko co w Almie,a żyje ponad 40 lat. Miałem mega ekipę. Pozdro dla ludzi z turnusu listopad 21.

Nie rozpaczaj , że na balety do Gdańska
za mało czasu
Pójdziesz do Stera ! albo inne lokale w Sobieszewie
Jak tak chwalicie Alme to czemu w, niej nic się nie dzieje ?!!
W innych ośrodkach ZUS na pobycie prewencji są czynne kawiarnię a ,w nich potańcówki
Pan ordynator nawet zebranie organizacyjne robi na stołówce na 10 min przed obiadem .. Nic tam dla duszy , reżim!!przy obiekcie miejsce na grila też nie ma możliwości

Zamykają o ,22,,nie zależnie od, pory roku
Prewencja.. Leczenie.. !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cześć.
Jadę za jakiś czas do Almy. Mam pytanie, czy zamykają "kurort" o 22:00 . Jest lato i mam być uwięziona . Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Panie Piotrze zaprzecza pan sam sobie , wyzywa ludzi od biedaków , natomiast chodzi o to że jestesmy w totalnej dziurze . Co z tego , że jest kasa jak nie ma jak tego ogarnąć ....pojadę na tańce do Gdańska i co przed 22 nie wroce przecież , także jak widać pieniądze to nie wszystko są też zasady , które obowiązują w końcu ZUS nas wysłał na leczenie i niestety całonocne wojaże w super lokalach nie wchodzą w grę ....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

No to witam koleżankę z Lublina, może się spotkamy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Sobieszewie nie ma jakiś fajnych ekskluzywnych lokali, Zapraszam do Gdańska np."Chleb i sól" albo w Sopocie ,"Śliwka w kompot"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3