Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Jazda do Almy, jak tam macie, to czego oczekujecie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ulka brawoo , Dziękuję Ci za to.
Jak pisałam w kwietniu ,że karaluchy były to, tu pojawiły się słowa sprzeciwu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja zgłosiłem sprawę karaluchów do Gdańskiego sanepidu. Mają interweniować w tej kwestii.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziękuję Były Kuracjuszu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Święte słowa. Sama prawda.Kuracjuszka masz rację. Pozdrawiam serdecznie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jejku, jakim my jesteśmy złośliwym i kąśliwym społeczeństwem. A na korytarzach Almy uśmiechamy się do siebie i kłaniamy miłym "Dzień dobry", w Internecie dajemy upust, bo nie widać naszych twarzy. Straszne zakłamanie. Ciekawe, ile osób napisało merytoryczną skargę do dyrekcji Almy, do ordynatora na widok którego wszyscy stawali na baczność, do ZUSu lub ministerstwa zdrowia? Plujemy tylko na siebie wzajemnie, bo to takie łatwe, a warunki w Almie nadal będą jakie będą. Dlaczego tak się dzieje? Ktoś coś napisał, a burza jak w 40 stopniowy upał. "Ludzie ludziom..." Pozdrawiam miłych, zadowolonych i niezadowolonych. Życzę tylko zdrowia bo ono najważniejsze. Trzymajcie się ciepło. Więcej pozytywnych emocji życzę i życzliwości dla odmiennych zdań i opinii.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ona, Anna!! i wszyscy co, im śpiew ,taniec dla poprawy zdrowia wystarczy , składajcie wnioski tylko o, Pobyt w Almie!

Ona..!! Anna..! Napisała.. Pozdrawia osoby nie zadowolone.. Tym sposobem jest ogół i moja odpowiedź o, warunkach w Almie ..Śpiewy i tańce tak, jednak przede wszystkim to, co nam ma zapewnić ze skierowania ZUS,Alma

Anonim do Anna, nie wypowiadała się ta osoba o warunkach sanatoryjnych, ale na temat ludzi i ich oceny innych osób. Warunki bytowe to zupełnie inna sprawa. Trzeba czytać ze zrozumieniem. Nie wiemy co myśli o salach, pokojach i zabiegach. Jakieś masz monotematyczne myślenie. Miłego wieczoru

Śmierdzące, zagrzybiałe ściany na salach ćwiczeń
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Anna z 11 !!! kwietnia.. Smierzące salę do ćwiczen z grzybem na ścianie !!
Brudne zakurzone przyrządy do ćwiczeń!!
Nie widziałaś tego.. To nie dla Ciebie turnus w Almie
Wskazania dla słabowidzących
Jak nie wiesz jaki ma dla organizmu grzyb to poczytaj a,,później śpiewaj i tańcz do woli !
Ja miałam skierowanie na rehabilitację ruchową i nie jestem słabo widzącą aby nie dostrzec brudnego sprzętu do ćwiczeń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Interner jest,ale powolny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Paweł, tańczyć i śpiewać też trzeba potrafić. To nie jest proste, a dla niektórych wręcz nieosiągalne z powodu braku talentu. Śpiew, taniec, muzyka to sztuka i jak widać ty jej nie rozumiesz i nie potrafisz. Ja osobiście kocham śpiewać, tańczyć i słuchać muzyki i czuję się z tym cudownie oraz cieszę się, ze posiadam takie zdolności. Jest to forma relaksu, odpoczynku, odskoczni od trosk dnia codziennego, a także fantastyczny sposób spędzania wolnego czasu. Pytanie: Dlaczego "wieś"? Ludzie z miasta nie śpiewają i nie tańczą? Czasami, żeby znaleźć temat do rozmów, trzeba po prostu inaczej popatrzeć na rozmówcę, potrafić rozpocząć konwersację, podtrzymać ją, zainteresować tematem, zaciekawić opowieścią,
zadać interesujące pytanie lub udzielić ciekawej odpowiedzi,a nie tylko komentować, że "zero tematów do rozmów". Dobry rozmówca zawsze znajdzie temat, którym zainteresuje drugą osobę. Może to ty nie potrafisz śpiewać, tańczyć, ani poprowadzić rzeczowej i ciekawej konwersacji. Zawsze najłatwiej jest osądzać innych, ale może należy zacząć od siebie. Sobie zadać pytanie co potrafię zrobić, powiedzieć, pokazać żebym był miłe wspominany jak Pani Weronika z twojego postu. Pozdrawiam niezadowolonego Pawła oraz uczestników turnusu od 11 kwietnia. Będę mile wspominać czas z Wami spędzony.

Jest

Mam pytanko, - czy w Almie jest internet wifi bez limitu?
Mam turnus od 20.07.2022 i zastanawiam się czy brać laptopa. :)))
Pozdrawiam

Na turnusie do 25 czerwca 22 był facet, który nie chodził na zabiegi,i go nie wyrzucili z ośrodka,też bym tak zrobił gdybym miał większe jaja. Pozdrawiam

Przed chwilą przyjechałem do Almy,mam pokój w sektorze C. Na pierwszy rzut oko, widać że ten ośrodek swoje złote lata ma już za sobą. Zaraz idę zobaczyć plaże. Pozdro

Turnus (Ludzie) do 25 czerwca, normalnie wieś śpiewa i tańczy. Zero z nimi tematu do rozmów. Zabiegi mniej niż średnie, będę tylko miło wspominał Panią Weronikę z zajęć grupowych. Drugi raz bym tutaj nie przyjechał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ludzie jak ludzie, wystraszeni po przeczytaniu opinii! Ważne co ,nam zapewniła Alma
Sprzeczne z tym,co mamy w skierowaniu