Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Sęk, w tym ,że czasem,,ludzie nie wiedzą co robią
Rehabilitacja w Almie żadna ,rehabilitanci także .Mało co który dla nas
Turnus od 11 kwietnia
Wyżywienie 20 procent zjadliwe..
Pluskwy. Być może już wytepili jak się okazało ze ludzi musieli przekwaterować Panie sprzatające musiały ostro, brać się za robotę co było widać i czuć
Nie polecam , Alma.. na czas mojego turnusu nie sprostała wymogom na jakie ZUS wysyła i daje kasę
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Właśnie każdy jest dorosły i robi co uważa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ludzie przestańcie opisywać ludzi,co tam jeden z drugim robili albo czego nie robili w Almie. Nikogo to nie interesuje,tylko jakie są zabiegi
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Również jadę 14 sierpnia z lubelskiego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakoś syfrujecie.Na tym forum piszcie jakie są klimaty między innymi , zabiegi co jest potrzebne dla przyszłych kuracjuszy, warunki mieszkalne.Piszecie jak przekupy na rynku. Byłem tam i wiem jak jest. Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koralgol.. Dzięki Ci za poprawkę..!
Włanczać.. To kaj ,tu godają żech se zagalopowała Mosz recht!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koala

jeśli masz włancznik to możesz się włanczać ale lepiej się włączać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie jestem żoną Henia.. Będąc w sanatorium.. 7 razy,..Z moich pobytów.. to facetów mogę.. Ho.. ho.. nikt tam nie był godny mojej uwagi , to ,aby tylko zaświecic to, nie moja osoba..
Szkoda ,w ogóle ,tu się włanczać ,w te durne dyskusje !!!
Żenada!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Znam problem Henia ! To jego żona zazdrosna i nic więcej . A te teksty twoje to są zupełnie bez sensu . Czy zazdrosna że Henio cię nie chciał ? A może jego żoną jesteś jeśli tak to trzeba było wykupić sobie turnus i wiedziała byś że nic się nie działo a chłop Bogu ducha winny .

Znam problem Henia ! To jego żona zazdrosna i nic więcej .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z tego co wiem to nikt nic nie mącił a ludzie sami sobie i innym historię tworzą. Już tam takie historie niestworzone słyszałam że to się w głowie nie mieści.

E/C!! znasz problem, żony i Henia??? Co tam ta skromna namąciła?!Byłaś na tym turnusie..?
Bo wy kobiety zazwyczaj,musicie być zauważalne.. aby nie byłło tak , turnus mija a ja niczyja!!
Ja, też jestem kobietą , jak jestem w sanatorium ,,nie jeden się kręci.. niby separacja!! Słabe to,.. trzeba mieć honor i nie być prostotą !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Żona chyba ma problem z głową. oj współczuję mężowi . Ile chłop się musi wstydu najeść

Żona. O czym Ty piszesz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skromna !Stalking w polskim prawie jest uznany za przestępstwo i podlega karze. Kwestię tę reguluje artykuł 190a Kodeksu karnego. , grozi kara pozbawienia wolności do lat 3..... zapamiętaj o tym.nie zawacham..wiem ze adminki czytaja wpisy! Żądam likwidację wpisu.. .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witam...czy ogólnie dobre wrażenia po pobycie ..zabiegi coś pomogły ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Też jadę w tym terminie ale z Krakowa aż

Ekipa z turnusu do 29 maja The Best. Heniu był grzeczny. Pozdrawiam

Witam. Także jadę 14.08. Zachodniopomorskie Pozdrawiam