Soetail czy hardtail... trudny wybór...

Kłaniam,
To że jestem poczatkujacy powtórzę aby pewne pytania czy niejasności nie wzbudziły skrajnych odpowiedzi...
Mam coś co mozna przy duzej dozie optymizmu nazwac rowerem. I to coś ma "coś" co przy duzej dozie optymizmu można nazwać tłumikiem.
Pojezdiłem sobie z kumplem po górkach i dziurkach w okolicach Witomina-Chwarzna-Rogulewa-Chylonii i własne wyczucie dupska podpowiada mi ze tłumik to dobra sprawa. Jednak jak śmigam do pracy to jeżdżę raczej po równym i niezwykle irytuje mnie opcja pod tytułem mocniej nadeptuje na pedały a tu rower zamiast odjeżdżać - siada...
Zamiaruje składać sobie rowera i bardzo sie zasatnawiac czy decydować się na amortyzowany czy tez na twardy tył. I tu pytanie: czy są takie tłumiki które mozna ustawić na sztywno lub prawie sztywno do jazdy po gładkim, czy moze to niepotrzebne wypaskudzanie sporej kasy i lepiej mieć twardy tyłek?
Grusik!
I.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Soetail czy hardtail... trudny wybór...

jasne że są takie tłumiki np. manitou spv ale to coś kosztuje tyle co średniej klasy sztywniak, ja radziłbym tobie abyś raczej zastanowił się nad sztywną ramą z przednim amortyzatorem, tak naprwde wszystko zależy od tego ile kasy chcesz i możesz na składanie roweru przeznaczyć, nie ma co inwestować w full'a za kilka set złotych bo takie coś bardziej przypomina rower niż nim jest, rama z pełną amortyzacją która coś już sobą prezentuje to wydatek rzędu 1500pln jeśli mówimy o nowej ramie,

tyłek ci się przyzwyczai, a pewnym rozwiązaniem może być amortyzowana sztyca siodła - mam taką (miałem awarię innej nie było w sklepie i już została) i jazdy jak po maśle to ona nie zapewnia, ale ratuje tyłek jak się przeoczy jakiś wyższy krawężnik czy korzeń

:)
Wielkie dzięki za wszelkie rady-porady. Już się chyba zdecydowałem i pozostanie sztywny ogon i hartowanie tyłka :))
Gruss!
I.

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...