Sophia zamiast Zosi, a może lepszy Jaś niż Kevin? Wybieramy imię dla dziecka

Opinie do artykułu: Sophia zamiast Zosi, a może lepszy Jaś niż Kevin? Wybieramy imię dla dziecka.

Jedni wybierają te po dziadku czy prababci, inni stawiają na oryginalność czy sympatię do znanej piosenkarki lub aktorki - wybór imienia może być sporym wyzwaniem. Czasem jest strzałem w dziesiątkę, jednak kiedy rodziców ponosi fantazja, konsekwencje odczuwa przede wszystkim dziecko - bo nie każdy Brajan czy Dżesika czują się dobrze przy Zosi czy Tomku. Choć coraz bardziej popularne są imiona tradycyjne, nie brakuje dorosłych, którzy idą pod prąd trendom, a trójmiejscy urzędnicy od czasu do ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sprawdź genezę imienia a potem się mądruj

Dorian - imie pochodzenia Greckiego, oznaczało człowieka z plemienia Dorów (jedno z greckich plemion).
"The Dorians (/ˈdɔːriənz, ˈdɔər-/; Greek: Δωριεῖς, Dōrieis, singular Δωριεύς, Dōrieus) were one of the four major ethnic groups among which the Hellenes (or Greeks) of Classical Greece considered themselves divided (along with the Aeolians, Achaeans, and Ionians). They are almost always referred to as just "the Dorians", as they are called in the earliest literary mention of them in the Odyssey, where they already can be found inhabiting the island of Crete."

Książka o której piszesz została napisana pare tyś. lat później....

To tak jakby mówić że Wiedźmin to bedzie film na podstawie gry komp, choć opowiadania Sapkowskiego o Geralcie są sprzed 25lat
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

jeszcze

ta okropna Amelia
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

nomen omen

NOMEN OMEN – „imię jest znaczące”, czyli słowo (lub nazwa), której zamierzasz użyć ma jakieś dodatkowe, ukryte bądź po prostu zaskakująco pasujące znaczenie...
I tak taki Józek będzie się kojarzył ze Stalinem, Adolf z Hitlerem, Alfons z zaganiaczem dzwek itd....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

"wybieramy imię dla dziecka"

a co wy w redakcji mieliście wpadę na imprezie integracyjnej i szukacie imienia dla dziecka dziennikarki?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

z Riverą
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

zależy od preferencji politycznych rodziców

Czy są za PO albo SLD
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Cich, Matuł, Szczodr Krost, Chudz, Gołek Godek, Sławek, Chwałko, Milik, Dobrzyk, Męcina, Borzyna, Miron, Chwalęta, Radzięta, Jarota Bolech, Częstoch, Milich, Gniewosz, Budzisz Bogusław, Bogumił, Bogdan, Chwalibog,Borzymir, Dalebor, Sambor, Borzygniew, Dobrosław, Dobrowoj, Ciechosław, Wojciech, Sieciech, Dobrociech, Domarad, Domosław, Domamir, Drogosław, Drogomir, Lubodrog, Siemidrog, Gniewomir, Mścigniew, Zbygniew, Częstogoj, Domagoj, Dobrogost, Gościsław, Miłogost, Uniegost, Jarosław, Jaromir, Jarostryj, Lubomir, Luboradz, Ludomir, Miłosław, Wojemił, Miłorad, Mirosław, Chociemir, Mirogod, Małomir, Myślimir, Drogomysł, Dobromysł, Witomysł, Radosław, Bogurad, Radomir, Sobierad, Więcerad, Racimir, Rasław, Racibor, Siemisław, Siemidrog, Siemirad,Sławomir, Sławobor, Gościsław, Jarosław, Stanisław, Sobiesław, Sobierad, Sobiemir, Witosław, Siemowit Włodzisław, Włodzimir, Włościwoj Wojsław, Dobrowoj, Częstowoj, Wojciech Gościwuj, Jutrowuj Domażyr, Żyrosław, Cirzpisława, Częstobrona, Dobromiła, Dobroniega, Dziadumiła, Ludomiła, Ludźmiła, Niedomira, Nieluba, Niemiła, Włościsława, Wyszeniega. Bojan, Chocian, Kochan, Miłowan, Pomian, Stojan, Wygnan
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

co masz do Konrada matole bez szkoly!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

No a Pizdziwuj (chociaz wedle mnie powinien Byc PIZDZIWOJ boc nie o Wuja tu idzie) dla chlopca?

Czyz to nie urocze,staropolskie imie gwarantujace zainteresowanie plci pieknej?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Janusz i Grażyna
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dobra, mam jedno pytanie... Skoro jest taki przepis:

"Ustawa Prawo o aktach stanu cywilnego z dnia 28 listopada 2014 roku stanowi, iż w akcie urodzenia nie mogą być zamieszczone imiona w formie zdrobniałej, nie mogą mieć też charakteru ośmieszającego lub nieprzyzwoitego."

To kto dopuścił do słynnego ostatnio na cały internet i nie tylko przypadku nazwania dziecka Jeronimo Martin?. I dlaczego jeszcze pracuje w USC? Imię jest wybitnie ośmieszające, nawet bardziej jak również niedawna "sława" internetu czyli dziewczynka o imieniu Szakira (dokładnie w takiej formie). Już się z tego śmiała cała Polska, a jak mały pójdzie za kilka lat do szkoły i dzieciaki skojarzą fakty... to nie będzie miał życia.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja mam zuzanne i adama
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Znałam Dżessikę

Znałam też Żaklin - jedna i druga pochodziła z głębokiej patoli. Ostatnio usłyszałam o Skarlet i wiecie co?
Matka dzieciaka z nizin społecznych, co chwila inny chłop na chacie, pracy nie ma, poziom umysłowy - zero.

To nie jest stereotyp. Tak po prostu jest.
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 2

To super

Tylko niebardzo to kogokolwiek obchodzi.
Idz pisz bloga czy coś.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jajogrzmot
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zostawiajmy po sobie dobre imię i trwałą pamięć wśród śmiertelnych, aby życie nasze nie przeszło nadaremnie. Leonardo da Vinci

Dobrawa, Dobrosława , Krzesisława, Milena, Rzepicha, Żywia, Barnim, Kazimierz, Krzesimir , Miłosz ,Mścibor, Pomścibor, Sambor, Sędzimir, Siemowit , Spycimir, Ścibor, Świętopełk, Ziemowit.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Kirył lub Wadim

Uważam, że budzą grozę i brzmią nie najgorzej, mimo że wschodnio ... :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

im bardziej prostacka rodzinka

tym imiona dzieci bardziej wydumane. Wiekszosc to przemyslenia na zlewem w UK lub tez w kiblach na lotniskach podczas tanca z mopem.
Potem takie to wrocilo to polski PKS em, sorry, wizz airem i nazwalo swe pociechy tym co tak slyszeli na korytarzach lub na sali
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie znamy jego motywacji

może był zdesperowany i odreagował w ten sposób, a imię Ramirez mu ani nie pomogło, a ni nie zaszkodziło
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

A ja mam Gustawa lat 7
Bardzo rzadko się zdarza byśmy spotkali drugiego rówieśnika o tym imieniu i o to nam chodziło.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 13