Sopocianka: dostałam powołanie do wojska

Opinie do artykułu: Sopocianka: dostałam powołanie do wojska.

- Gdy odebrałam polecony z Urzędu Miasta, to trochę się zdziwiłam, ale gdy przeczytałam, że mam się zgłosić na kwalifikację wojskową, to prawie spadłam z krzesła - pisze 27-letnia czytelniczka Trojmiasto.pl z Sopotu. Oto jej list.

Mieszkam w Sopocie od lat, mam stałą pracę i nigdy nie ciągnęło mnie do wojska ani broni. Wręcz przeciwnie, pracując na co dzień w branży, która zajmuje się raczej wygaszaniem konfliktów i dążeniem do koncyliacyjnego załatwiania wszelkich sporów, mam wręcz ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To takie ogólne badania, by odsiać tych, którzy już w wieku tych 18 lat, bo tyle się ma w wypadku panów.

Kompletnie nie nadają się do wojska i nigdy nie będą nadawali. A potem? Jeśli się okaże, że była kategoria A i zdrowy jak koń umięśniony mężczyzna np. uczący się w technikum gastronomicznym, ale teraz przed nimi stoi lekko otyły piekarz to dostanie przydział na tyłach np. w kuchni polowej.
Jeśli okaże się, że inny niegdyś 18-letni facet teraz jest 40 letnim inżynierem budownictwa to trafi do oddziału wojsk inżynieryjnych, które też raczej działają w drugiej linii.
A psycholodzy też potrzebni nawet w czasie pokoju. Mają za zadanie pomagać z radzeniem sobie ze stratą kolegi z oddziału, kalectwem, stresem itp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest kwalifikacja, taka jaką co roku przechodzą 18 - latkowie.

W wypadku pań później, bo dotyczy tylko tych wykształconych w zawodach w wojsku przydatnych, czyli generalnie kierunków medycznych, ale też psychologii, która takim nie jest. Psycholog na zapleczu współczesnego pola walki jest niezbędny. Ma pomagać radzić sobie z cierpieniem, stratą kolegów, inwalidztwem itd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kw

Wychowuje, pracuje, gotuje i sprzątam. Twój ruch - zapraszam na front albo do kopalni.

phi

Ja tam spierniczam jak będzie konflikt a jak wcielą to zdezerteruje i spiernicze i tak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jak takich mamy psychologów to gratuluję... większej głupoty i ignorancji nie widziałem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co za idiotyzm, gdyby nie kobiety to by nie było facetów? A jakby nie było facetów to myślisz że co by było?

równouprawnienie kończy się na wezwaniu do WKU

:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Feministka dziwi się że została potraktowana jak facet.

Chciała równouprawnienia to ma. Polska powinna iść w ślady postępowej Szwecji i przywrócić pobór dla obu płci ;) A tak w ogóle to szanowna pani niby taka wykształcona, ale nie wie że kwalifikacja a pobór do co innego XD
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skończyło się feminizowanie :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

dlaczego sie dziwicie?

przecież to jest od dawna! kobiety po szkołach medycznych i weterynaryjnych od lat muszą się stawiać na komisjach lekarskich, czasem również muszą jeździć na szkolenia. wojsko to nie tylko strzelanie, to także rany, szpitale polowe itd. a także drogie panie psycholożki, zespół stresu pourazowego. m. in. dlatego właśnie was powołują (choć oczywiste jest, że nie każdy psycholog zajmuje się zsp, tak jak nie każdy weterynarz jest chirurgiem, więc czy będzie umiał wyjąć kulę?...)
ja takie wezwanie dostałam 15 lat temu. wtedy jeszcze nie mieli druczków dla kobiet. na każdym (koleżanek też) było "Pan".
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co za tępa dzida :D

"Nie wiedziałam co robić w życiu, więc zostałam psychologiem"

Jakby szła z powołania, to by wiedziała, że jej zawód jest przydatny w wojsku.

:)

Ja bym Tej Pani nie dał indeksu a tym bardziej nie brał do wojska. Powód jest jeden... Poborowa nie jest w stanie racjonalnie ocenić sytuacji !!!!

Co to za bezsensowna ankieta!

Co to za bezsensowna ankieta - "tak, jeśli tylko chcą"?. Od kiedy to na kwalifikacji do zasadniczej służby wojskowej pytają się czy chcesz iść do wojska?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Idiotyczny artykuł, każdy obywatel RP ma obowiązek stawić się na kwalifikacji wojskowej tylko po to aby być w ewidencji, dostać papierek i jest to dobry system, bo w czasie wojny każda para rąk się przydai to nie chodzi jedynie o strzelanie i czołgiem w okopach, a również o pomoc sanitarna, przy ewakuacjach itp. Wątpię aby "Pani psycholog" była tak niezaznajomiona w temacie, raczej ktoś tu nakręca czytelników.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Statystycznie znacznie więcej mężczyzn popełnia samobójstwa. Możesz sobie dopowiedzieć z jakiego powodu.

A teraz won do koszar
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Panie chodzące na czarne marsze powinny być zachwycone. Równouprawnienie pełną gębą. :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja się solidaryzuję z kobietami w ciąży - dźwigam taki sam brzuch!
Poza tym sam wychowuję dziecko, gotuję, piorę, potrafię perfekcyjnie iść ulicą i w tym samym czasie żuć gumę.

Spokojnie. To nie jest karta powołania, a jedynie wezwanie na komisję. Dadzą kategorię i spokój - no chyba, że wybuchnie wojna lub będą ćwiczenia rezerwy :P

A kto chciał równouprawnienia?

Jak równouprawnienie, to równouprawnienie!
Teraz czekam na męską wersję pływania synchronicznego ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

mrq

To może drabinę Ci podstawić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1