Sopocianka: dostałam powołanie do wojska

Opinie do artykułu: Sopocianka: dostałam powołanie do wojska.

- Gdy odebrałam polecony z Urzędu Miasta, to trochę się zdziwiłam, ale gdy przeczytałam, że mam się zgłosić na kwalifikację wojskową, to prawie spadłam z krzesła - pisze 27-letnia czytelniczka Trojmiasto.pl z Sopotu. Oto jej list.

Mieszkam w Sopocie od lat, mam stałą pracę i nigdy nie ciągnęło mnie do wojska ani broni. Wręcz przeciwnie, pracując na co dzień w branży, która zajmuje się raczej wygaszaniem konfliktów i dążeniem do koncyliacyjnego załatwiania wszelkich sporów, mam wręcz ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja mam gdzieś obronę ojczyzny

właśnie mój mąż złamał nogę będąc w pracy ( wykładowca) w sobotę na uczelni, a ZUS odmówił zapłaty za L4 ( 4 miesiące będzie na zwolnieniu, kilka operacji),
nie uznał wypadku, nie zapłaci wypadkowego,
bo napisał, że "praca nauczyciel akademickiego trwa od poniedziałku do piątku", wszak studenci zaoczni uczą się z nagrań.

Taką ojczyznę mam bronić?

p.s. wiem, że w sądzie i tak wygram,ale to trwa a mąż wnosi ponad połowę do budżetu rodziny i na życie trzeba teraz wziąć kredyt.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

W tych czasach psycholog na wojnie bedzie najbardziej potrzebna osoba, wszak chlopow mamy teraz jakby z waty cukrowej zrobieni. Slodcy az do bolu, ladnie wygladajacy, mieciutcy na zewnarz i wewnatrz, na chudej nozce stojacy. Grzywa piekna do gory czy w bok zaczesana, nazelowana, telefon w chudych lapinkach i pstrykaja sobie milion zdjec na profilowe.

Ot takich obroncow bedziemy mieli co szybciej w spodnio-pieluchy narobia niz mundur zaloza.
Kobiety tyraja od rana do nocy a to w pracy a to w domu...silniejsze sa psychicznie od tych wszystkich chlopcow dzis
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Współczują przyszłym pacjentom bystrej pani.

Dwie sesje i Tworki murowane.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

jestem większa

mam 180 więc chyba jestem większa od Korwina-Mikke,dlaczego zarabiam mniej od niego?????
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

to przywilej każdej władzy jak poczytasz historię- zawsze z ciepłego gabinetu

i z reguły- na tzw. uchodźstwie w kraju bez czynnej wojny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiscie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

O byś się zdziwiła, znam conajmniej 3 takie osoby
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Konstytucja mówi także o wielu prawach obywateli, które są notorycznie łamane

przez polskie urzędy i sądy,
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

W razie potrzeby mam nadzieje ze nasza wladza z malutkim na czele bedzie pierwsza w szeregu do obrony, a nie tylko rozkazy wydawac zza zamknietych drzwi w cieplym pomieszczeniu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo to biologia - w tym aspekcie niektórych rzeczy się nie przeskoczy .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

to nic nowego

Jestem po szkole medycznej i już kartę powołań mi zabrano. Ale od zawsze kobiety dostawały książeczki wojskowe z przydziałem . Jeździłam nawet na szkolenia. Żebyś nie była guła w czasie zagrożenia i wiedziała gdzie i kiedy. A na wojnie psycholodzy też są potrzebni , tak jak pielęgniarka , lekarka czy sekretarka. Na komisji mała czarna nie zrobi żadnego wrażenia tylko będziesz miała kłopot ze zdjęciem do badania ( jeśli to nadal tak wygląda - do bielizny) . A na szkoleniu dostaniesz wdzianko którego nie byłam w stanie podnieść . Wydający mnie pocieszył - niech pani poczeka jak namoknie....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

I ta baba będzie w przyszłości psychologiem...

...nie rozumiejąc podstawowych zagadnień.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Juz sie bunkruj

Na redlowie ;) duzo roboty tam nie będziesz miał bo sa jeszcze powojenne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Naprzód!!!!

Konstytucja mowi o obowiazku obrony kraju. Także na komisję trzeba sie stawic co nie oznacza odrazu wcielenia do wojska. Ludzie wujek google nie gryzie. Trzeba umiec czytać to u szeregowych tez sie przydaje.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Antek wprowadził ten przepis? Puknij się w głowę ignorancie

owy przepis jest od lat
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Korwin miał rację

Korwin miał rację z tą inteligencją u kobiet. Ciekawe jak taka Panna skończyła studia??
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dobrze wiedza, ze nadchodzi III WS. A ze koncza im sie zasoby facetow w NATO, wiec teraz chca przerabiac kobiety ma mieso. Cieszcie sie Polki - bedziecie bronic amerykanskiej "wolnosci i demokracji", a jak sie z tym nie zgadzacie to zaliczycie kule w leb za niewykonywnaie rozkazow.

Sk..ysyny, po prostu sku..ysyny.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziurawe wojsko teraz będzie :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

kwalifikacja wojskowa

cytat z filmu KOGEL MOGEL "... jak one na te studia się dostają?", miła pani, niech pani najpierw zapozna się z pojęciem "kwalifikacja wojskowa", a później pisze na forum. Gdybym musiał, a nie muszę, to nie chciałbym się u takiej psycholożki leczyć. Mimo wszystko, życzę powodzenia.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja też się zapiszę. Będę panie trenował.

myślę że mi się to spodoba.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1