Sopocianka: dostałam powołanie do wojska

Opinie do artykułu: Sopocianka: dostałam powołanie do wojska.

- Gdy odebrałam polecony z Urzędu Miasta, to trochę się zdziwiłam, ale gdy przeczytałam, że mam się zgłosić na kwalifikację wojskową, to prawie spadłam z krzesła - pisze 27-letnia czytelniczka Trojmiasto.pl z Sopotu. Oto jej list.

Mieszkam w Sopocie od lat, mam stałą pracę i nigdy nie ciągnęło mnie do wojska ani broni. Wręcz przeciwnie, pracując na co dzień w branży, która zajmuje się raczej wygaszaniem konfliktów i dążeniem do koncyliacyjnego załatwiania wszelkich sporów, mam wręcz ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

proponuję wysłać do Talibów.

"Albowiem, powiadam wam, gdy święty brat zostanie zabity przez kobitę to do nieba nie pójdzie"
Amen.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kobiety też służą w wojsku i jeżdża na kontrakty
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wnosiłeś kiedyś sam pralkę na trzecie piętro?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bo mieso armatnie juz sie konczy, wiec biora sie za kobiety.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

korwin

Czyli co Pan Europoseł miał rację?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

dziewczyny - ale tak szczerze - jestescie feministkami tylko kiedy wam pasuje co?:))

jak chodzi o wojsko wiek emerytalny czy sprawy miedzyludzkie (łagodniejsze traktowanie wnoszenie mebli na 4 pietro, ustepowanie miejsca itd) itp to juz znajdziecie jakies seksistowskie wytlumaczenie dlaczego nalezy wam sie inne traktowanie z powodu płci:)))

ale bez spiny - rozumiem - przeciez jestescie tylko ludzmi - nikt nie obiecywal ze bedziecie uczciwie i konsekwetnie podchodzic do tematu
co wyszarpiecie to wasze nie?:)))
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

Haha to samo sie tyczy mezczyz gdy maja wychowac niepelnosprawne dziecko.
Wymiekaja ci silni faceci i uciekaja gdzie pieprz rosnie. Rownouprawnienie?
Ok ty zostajesz w domu, zajmujesz sie wszystkim czym twoja kobieta do tej pory + idziesz do roboty, a zona w tym czasie wroci z pracy klapnie na fotel obejzy telewizje, naskoczy na ciebie pare razy ze jest glosno a ona zmeczona, potem pojdzie na piwo z kolezankami, a ty w tym czasie ogarnij wszystko. Pojdz spac o 20 wstan w nocy kilkanascie razy do dzieci, obudz sie o 5 i szykuj do roboty..i tak w kolo macieju.
No co rownouprawnienie to rownouprawnienie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

No co ty, jest po co żyć!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

To nie ma nic do rzeczy ty obronco demokracji i wolności, od zawsze tak było że dostajesz urlop bezpłatny, zwrot pensji od Państwa i żaden pracodawca nie może Ci w tym czasie nic zrobić. Naucz się podstaw prawa i ustroju zanim zaczniesz paradowac ze swoimi hasłami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

czy to to pani ANNA GRODZKA ?? bo coś tu nie pasuje :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kobiety sa teraz bardziej meskie od mezczyzn to i do wojska sie bardziej nadaja :).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Sopocie

Za bardzo nie poszaleja z poborami miasto w 80 % zanieszkiwane przez ludzi starszych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kategoria D

Za chęć rzucania granatami ma Pani D z miejsca :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

umiesz czytać !?

(...)ale także kobiety pobierające naukę w celu uzyskania tych kwalifikacji, które w roku szkolnym lub akademickim 2016/2017 kończą naukę w szkołach lub uczelniach medycznych i weterynaryjnych oraz na kierunkach psychologicznych.

Nasza czytelniczka w tym roku kończy studia psychologiczne, więc spełnia to kryterium.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ubierz się w co chcesz. Przed komisją lekarską i tak staniesz w gatkach.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

No i co podpasko

chciałaś równouprawnienie a teraz narobiłaś w gacie? Wy kobiety chcecie równać się z mężczyznami tylko tam gdzie chodzi o zarobki i władzę, pozycję, a jak przychodzi do włożenia kamaszy tak jak mężczyźni to wymiękacie...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja równiez otrzymałam wezwanie na komisję

Ja również otrzymałam wezwanie na komisję. Zadałam sobie trudu i zadzwoniłam pod podany na piśmie numer. Miły Pan poinformował mnie, że od 3 lat (czyli wcale nie Macierewicz lecz PO) zmieniły interpretację przepisów. Dawniej wezwania otrzymywali absolwenci lub studenci 5 roku: medycyny, weterynarii oraz psychologii studiów dziennych. Obecnie wezwania otrzymują również osoby kończące studia w trybie zaocznym. Dla mnie jest to jakieś kuriozum. Nie mam ochoty na służbę w wojsku. Pusty śmiech mnie ogarnął gdy Pan z którym rozmawiałam poinformował, że w roku ubiegłym na komisji stawali razem mama (52 lata po psychologii) wraz z synem (19 lat)!ŻĘNADA! Czy szykujemy się na wojnę?!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

wystarczy ze manipulujesz studentami.....

ktorzy wierza ze cos im da ten kierunek.... :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Eh, dziewczynka życia nie zna..

"Mam wielką ochotę stawić się tam w "małej czarnej", w szpilkach na wysokim obcasie i w żakiecie. Zdziwionym panom z komisji zapowiem, że jak widać uwielbiam siedzieć w okopach" - jakby była facetem, to może mała czarna zrobiłaby tam jakieś wrażenie, a zwykłych cwaniaków to oni tam przerabiają na co dzień (choć dzisiaj to pewnie i tak już nie to samo co za czasów zasadniczej). Pomijam to, że z tego co pamiętam, to na Obywatelskiej pracują głównie kobiety. Dostanie dziewucha kartę mobilizacyjną, nikt jej nie będzie pytał o jej pogląd na tę sprawę i na tym się jej przygoda z wojskiem pewnie skończy. No i młodą muszę oświecić - nikt tu nie żartuje,proponuję dorosnąć i zapoznać się z przepisami, zanim się zacznie żalić w prasie.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1