Sopocianka: dostałam powołanie do wojska

Opinie do artykułu: Sopocianka: dostałam powołanie do wojska.

- Gdy odebrałam polecony z Urzędu Miasta, to trochę się zdziwiłam, ale gdy przeczytałam, że mam się zgłosić na kwalifikację wojskową, to prawie spadłam z krzesła - pisze 27-letnia czytelniczka Trojmiasto.pl z Sopotu. Oto jej list.

Mieszkam w Sopocie od lat, mam stałą pracę i nigdy nie ciągnęło mnie do wojska ani broni. Wręcz przeciwnie, pracując na co dzień w branży, która zajmuje się raczej wygaszaniem konfliktów i dążeniem do koncyliacyjnego załatwiania wszelkich sporów, mam wręcz ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie możesz tego znieść

Koło d..y mi to lata jak cały ten motłoch z sekty smoleńskiej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

w dzisiejszych czasach

Nie wiadomo jakiej jesteś płci
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

pan Antoni

Co, koleś z jednego oddziału zamkniętego broni szaleńca,trzymasz dla niego wolne łóżko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

KIedy

Kiedy przysięga
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może Pani Anna jest po zmianie płci, a wojsko nie da się oszukać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Warto czytać ze zrozumieniem

No proszę niby studia kończy a ze zrozumieniem pisma urzedowego przeczytac nie umie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ojeju. A ja dstałam zaproszenie na badania przesiewowe

Na pewno mam raka!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

oczywiście - Polacy...

bo inne nacje to sami wspaniali kochający tatusiowie... same sobie takich wybrały to mają, wybierać to trzeba umieć! zresztą po to są związki partnerskie by w każdej chwili odejść w siną dal
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zaproszenie

No to odczułaś to co każdy facet dostając bilet z wojska
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

(Kapralem to był Hitler)

też zresztą lewak
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

A nie za bajdepusy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Polacy czekali 123 lata na wolna Polske.

Rozmemlali was jesli nie czujecie ,ze Polska to gniazdo rodzinne o ktore trzeba dbac i walczyc.Zgadza sie mozesz sobie wyjechac ,byc Skandynawem,zarabiac wiecej ale nie siej zlego ducha w narodzie .Nie oslabiaj ducha.Nie masz takiego prawa.-Polaku?Ps..Pis to nie patriotyzm.Pis to papierek patriotyczny od cukierka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

chętnie się zamienię

Nie jestem feministką, ale czas najwyższy, by takie osoby, jak Wojo zapoznały się z definicją "równouprawnienie". To tak na marginesie. Ponadto, ja chętnie się zamienię Wojo - myślę, że jednego tygodnia okresu byś nie przeżył, nie mówiąc już o PMS (o ile wiesz, co to jest).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Halina-Zamelduj o tym na Hel.-)

Tylko aptekarzowi honorów nie oddawaj bo sie skompromitujesz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mój błąd. Zdecydowanie powinna być tu "liczba chętnych" :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ile trzeba mieć w głowie

żeby z tak oczywistej pierdoły robić aferę?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

>>ale może się tego spodziewać, gdy wybuchnie konflikt zbrojny, w którym Polska będzie brała udział na szeroką skalę.

A wy możecie się spodziewać, że w przypadku konfliktu, wypnę się na państwo, które wypina się na mnie na co dzień. I wiecie co? Będę zachęcał (w internecie) żeby inni zrobili to samo!

Na 100% nie wezmę udziału w żadnej wojnie wywołanej przez nieodpowiedzialną politykę Polski (a obecna odpowiedzialna nie jest!) czy przez mianowanie np. ministrem obrony narodowej człowieka chorego psychicznie - na dodatek utrzymującego kontakty z agentami Rosji (T. Piątek o tym sporo pisał).

Jeżeli to byłaby wojna obronna - porządnie się zastanowię, czy zabrać rodzinę i uciekać, czy zostać. Nie będę zbyt chętnie umierać za kraj, który tak mnie traktuje.
Patriotyzm możecie wsadzić sobie gdzieś - to obecnie żałosna, bzdurna postawa - skompromitowana przez wszystkich kiboli i inne tego typu żałosne środowiska.

Polska to słabe miejsce do życia i poważnie rozważam rozwód z Polską. Chyba wolę, żeby moje dziecko było skandynawem. Zero sentymentów dla tej śmiesznej republiki bananowej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

rozporządzenie MON z 2009roku

to nie Antoni powołuje kobiety, a MON za rządów Tuska czyli Bogdan Klich.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

No tak, najlepiej robić selekcję

w dniu wybuchu wojny. Wezwać kilkaset tysięcy ludzi i sprawdzać czy się nadają czy nie. Poza tym po Twoim wpisie widać, że kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz ("kazda galaz militarna wymaga innego przygotowania wiec i badań na starcie"). Te badania są po to aby ogólnie stwierdzić czy się w ogóle nadajesz aby służyć w wojsku a nie czy możesz latać odrzutowcem albo pływać na okręcie podwodnym. Co do aktualności stanu zdrowia - to jest Twój interes aby w razie jego zmiany zawiadomić WKU i przejść ponowną ocenę. Co do zasadności - po co w ogóle kupujemy sprzęt wojskowy i prowadzimy ćwiczenia w okresie pokoju, przecież można wszystko załatwić jakby dopiero zaczynało się źle dziać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2