Sowieci rozstrzelali w Gdyni tysiące swoich rodaków?

Opinie do artykułu: Sowieci rozstrzelali w Gdyni tysiące swoich rodaków?.

Tuż po zakończeniu wojny Sowieci rozstrzelali w lasach obok Witomina ok. 10 tys. swoich rodaków, którzy powrócili z robót przymusowych w hitlerowskich Niemczech - taka informacja widnieje w odtajnionym cztery lata temu raporcie CIA z 1952 roku. Historycy podchodzą jednak do tych rewelacji z dużą rezerwą.

W ubiegły czwartek amerykańska CIA (skrót od Central Intelligence Agency, pol. Centralna Agencja Wywiadowcza) opublikowała w internecie ponad 13 mln stron dokumentów, które często ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A mojej matki wychuchany, wymuskany psior amstaff kiedys wlazl do lazienki i pil wode z muszli, bo ktos jej przedtem nie zamknal ....
Matka powiedziala, ze to ja specjalnie poje psa w WC ! No i co z tego ?....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

panie Robercie Chrzanowski

smuci mnie pana stanowisko w tej sprawie. Szacunek dla potencjalnych ofiar nakazuje sprawdzić każdy ślad a nie od razu wkładać takie historie między bajki.
Bowiem to właśnie historia uczy nas że niemal w każdej bajce jest ziarno prawdy. Troja też przez wieki wydawała się być mitem, legendą czy jak Pan woli bajką. Na marginesie dodam że bajka o ufoludku w Gdyni o której Pan wspomina z takim przekąsem to fakt. Otóż 21 stycznia 1959 w okolicach Gdyni nie rozbiło się ufo lecz po prostu zachodni samolot szpiegowski. Pilot został podjęty z plaży w okolicach Gdyni lecz wkrótce zmarł w wyniku odniesionych obrażeń. Cała sprawa została oczywiście utajniona. Gdyby Pan raczył się ruszyć z wygodnego akademickiego fotelika to wiedział by pan że Gdynianie doskonale wiedzieli co się stało. Historia o ufo to późniejsza UBecka dezinformacja.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czytacze obcych raportów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chcę głosów pseudo rozsądku kolejnego POPiSu cieniasów mocnych w mordzie ty moja.

Dokładnie tak było. Babcia opowiadała to samo. Przyszli Niemcy, chcieli napić się mleka i poszli. Jak szli Ruski to wszyscy uciekali do lasu, a ze wsi nic nie zostało.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pierwsze Pana zdanie - mozna byloby ominac :)... jest niepotrzebne.

Caly "elaborat" czytalam I dochodze do wniosku ze ma Pan wiele racji - napewno nie wszyscy Rosjanie to byli buraki I potwory. Jakis zasob kultury jest w kazdym czlowieku I Rosjanie nie bardzo roznili sie od innych. Faktem jest natomiast ze na pierwsza linie frontu wysylani byli przestepcy I bandyci wszelkiej masci... I to oni wlasnie jako ta razaca sila narodu sowieckiego walczyli wszelkimi sposobami o wolnosc... I mieli pelna aprobate na to co robili. Nieprawda jest ze nie kradli I nie gwalcili. Wykorzystywali swoj status bezkarnych I zwyciezcow jak tylko mozna bylo... I wiele jest na to dowodow, dokumentow. Utrwalone sa takie fakty nie tylko w literaturze... mozna spotkac ludzi ktorzy byli swiadkami takich sytuacji. Pozdrawiam I zycze milego dnia :).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oni strzelali do wszystkich którzy nie szli do przodu wprost pod działa wroga. Przecież sowiecka taktyka to było rzucanie się do przodu i już. Człowiek nie był ważny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

przedruk

Następny przedruk z www.Gdańsk.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a może ?

to praca dla nowej w radzie ecs dla ,,wykazania,,się historycznie kaczyńskiej ,żeby nie było brania za nic, zrobiła się dobra zmiana,czy nie śmieszne?

zbrodnie ruskich

sam widziałem jak wojskowy prokurator ruski kopał zwłoki żołnierza który uciekał z jednostki,a schował się przed deszczem do stacji trafo(sm) i znaleziono jego ciało osmalone ,było to w latach 80-tych na dolnym śląsku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ekstremalnie to przedstawiles :)... ale wielu tak mysli jak Ty.

Taka jest obecna rzeczywistosc. Mlodzi sa zmeczeni I maja gdzies te wszystkie trele-morele o idealach... Chca normalnie zyc I cieszyc sie widokami na przyszlosc. Ech... plakac sie chce jak to wszystko co dobre zostalo przepieprzone...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak jak dzisiejsi Polacy, którzy znają języki i liznęli świata

taki na przykład Kaczyński
uważa ich za "podejrzanych"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie było wtedy żadnych Polaków

po co naciągać fakty i wymyślać nieistniejące byty?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

wielu mieszkańców Polski też ma monglskie rysy

to potomkowie tych, którzy pilnowali lasów królewskich na północnym wschodzie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

ostatnie zdanie brzmi, gość zmienił zdanie jak wytrzeźwiał

buahaha, taki njius za piątaka
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie ma czegoś takiego jak Słowianin

to tak samo jak na curry mowić, że to przyprawa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Po trzecie, lasy wokół Witomina są od wielu lat penetrowane przez poszukiwaczy militariów. Gdyby rzeczywiście dokonano tam zbiorowych egzekucji, natrafiono by już choćby na łuski czy inne ślady.Po trzecie, lasy wokół Witomina są od wielu lat penetrowane przez poszukiwaczy militariów. Gdyby rzeczywiście dokonano tam zbiorowych egzekucji, natrafiono by już choćby na łuski czy inne ślady.
I tyle w temacie. Zgadzam się z tym.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakby mi w poniedziałek niemiecki urzędnik powiedział, że w Berlinie dadzą mi mieszkanie na własność, niemieckie obywatelstwo oraz umowę o pracę za 3000 euro netto to już dziś zrzekłbym się obywatelstwa polskiego, polskim paszportem wytarł tyłek i szybko zapomniał polskiego języka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3