Sowieci rozstrzelali w Gdyni tysiące swoich rodaków?

Opinie do artykułu: Sowieci rozstrzelali w Gdyni tysiące swoich rodaków?.

Tuż po zakończeniu wojny Sowieci rozstrzelali w lasach obok Witomina ok. 10 tys. swoich rodaków, którzy powrócili z robót przymusowych w hitlerowskich Niemczech - taka informacja widnieje w odtajnionym cztery lata temu raporcie CIA z 1952 roku. Historycy podchodzą jednak do tych rewelacji z dużą rezerwą.

W ubiegły czwartek amerykańska CIA (skrót od Central Intelligence Agency, pol. Centralna Agencja Wywiadowcza) opublikowała w internecie ponad 13 mln stron dokumentów, które często ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najkrótszy dowcip o polskim dziennikarstwie?

"Niezależna" :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9

W raportach CIA jest dokument o ukochanych przez IPN Żołnierzach Wyklętych. Zupełnie niepasujący do ich narracji o tych ludziach.

Co do braku kultury wśród Rosjan to warto przypomnieć sobie jak zachowywali się polscy szabrownicy i przesiedleńcy z Kresów. Zupełnie jak Rosjanie bo jak się przyjechało z wioski na Podlasiu czy z Wołynia to toaleta i sztućce były dla nich nowością.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

U7

Tak ojciec mi o tym opowiadał zginelo tam mnóstwo gdańszczan
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wpraszam sobie miły Panie lżenie!

Wypowiedź pana Chrzanowskiego akurat nosi znamiona braku orientacji - jak na pracownika IPN - rzekłbym dyskwalifikującym. Nie będę się powtarzał - poniżej napisałem już o tym i o przygodzie mojego dziadka z sowieckim oficerem. Dodam historię bliskiej mi osoby - podówczas chłopiec, gdański Polak. Sowieci ot tak bezinteresownie zastrzelili mu konia, którego wyratował, odchodował. Panu Chrzanowskiemu brakuje wyczucia czasów, nie ma pojęcia o tym, co się działo - skoro wieść o robieniu chlewów z mieszkań - traktuje jako wyraz stosunku Polaków do sowietów. Co stosunek, to stosunek, a co robili - to robili. A ty człowieku nie obrażaj innych - i to pisząc o wyważeniu i rzeczowości, bo raz, że psujesz Pan rozmowę, sprawiasz przykrość, osądzasz to i sam sobie świadectwo wydajesz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ciekawe czy n.t. będzie coś wspomniane w Muzeum II WŚ ?

- które niedługo zostanie oddane w gdańsku. Rosjanie uczestniczący w wojnie to wielonarodowe siły tak samo jak zresztą Niemcy. A wojna to nie zabawa i często giną w niej niewinni ludzie.
Kto w tamtym czasie mógł rozliczyć Stalina ze zbrodni popełnianych. Gdynię wybronili harcerze, ale ładnie w Raportach mogło wyglądać, że przy jej wyzwalaniu w końcu największej bazy hitlerowskiej nad Bałtykiem zginęło dodatkowo 10 tys. ofiar.
Amerykanie( jak i AzjCI), mimo użycia bomby atomowe,j mieli ogromny strach przed przed Armia Kwantuńska i patrzyli a Stalia jak a męża opatrznościowego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co z Włochami?

Włosi to tylko faszyści czy może też naziści?
Oczywiście nie chodzi mi o ich sile i wkład militarny w wojnę bo byli słabi, ale pytam o założenia ideologiczne. Ktoś się może orientuje jak można ich zaklasyfikować?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziwi mnie, co pisze historyk, pan Robert Chrzanowski:
"plotki, które mają obrazować stosunek Polaków do Rosjan. Bo jak inaczej traktować zawarte w raporcie meldunki o incydencie w sklepie obuwniczym czy o wchodzeniu w butach do wanien."
Mój dziadek był kolejarzem, w czasie okupacji w AK, po wojnie naoglądał się sowietów. W Warszawie na dworcu zastał oficera Czerwonej Armii myjącego twarz w muszli klozetowej i zachwyconego jakie to ustrojstwo - tu pociągniesz i woda leci. Zdumiewa mnie, że historyk IPN ma taki brak wiedzy o tamtych sprawach.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 9

Opowiastka na temat rożnic w okupacji.

Pewien starszy człowiek opowiadał mi jak wyglądała okupacja Hitlerowska i ruska na jego terenach .Niemiecka armia przyszła i zabrała 1 krowe z dwóch połowę zboża połowę kartofli za gwałt groziła śmierć żołnierzowi .... Jak zmienił się okupant i przyszła ruska swołocz zaczęły się kradzieże gwałty rozboje. Opowiadał jak jeden z gospodarzy schował zborze przed nimi w piwnicy. Ktoś doniósł i znaleźli chcieli spalić mu całe gospodarstwo... jakoś ich od tego odwiedli ale pobili go do nieprzytomności i kanister benzyny wali mu do studni . Tak zachowywał się okupanta "wyzwoliciel" radziecki
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

finlandia przegrala i musiala oddac czesc terytorium z afganistanu wyszli sami ale nie zostali pokonani podobnie jak amerykanie nie zostali pokonani w wietnamie a o chinach to pierwsze slysze.Pokonani zostali wczesniej przez mongolow i tatarow a z tym zajeciem przez nas moskwy to tez nie tak calkiem jakby co niektorzy chcieli bo nasze wojska zostaly tam wpuszczone a nie zdobyly tej moskwy sila a poznije i tak nas z niej wypedzili glodem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

A przeczytałeś artykuł, czy sił starczyło ci na obejrzenie zdjecia?

Bo w tekście są wszędzie zastrzeżenia, że do informacji z raportu CiA trzeba podchodzić z dużą ostroznoscia
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie tak jak za PiS

przeczytaj w raporcie jak komuniści wywalili z pracy na poczcie wszystkich bezpartyjnych. Dokładnie to samo robi Kurski w TVPiS
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 14

)

Znowu moja schizofrenia bierze górę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

To jakaś choroba, że musiałeś podzielić się z nami tą arcyciekawą wypowiedzią? Diagnoza: Kupa zamiast mózgu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

oczywiscie ze byli wystarczy porownac liczbe ofiar komunizmu z liczba ofiar nazizmu i masz odpowiedz,problem polega na tym ze media bardzo cicho o tym mowia bo sa w wiadomych rekach a roznica jest taka ze jedni zydow mordowali a w drugim przypadku to zydzi mordowali cala reszte.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlatego mówimy nie lewakom z KOD
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

poddawali im sie nie tylko ze wzgledu na przewage wehramchtu ale glownie ze wzgledu na to jakim potwornym krajem bylo owczesne zsrr,oni po prostu w duszy nienawidzili czerwonych ale nie mieli ani mozliwosci ani odwagi im sie przeciwstawic wiec jak sie nadazyla okazja to zaczeli sie masowo poddawac.hitler byl jednak debilem i zamiast traktowac ich jak ludzi i w ciagu roku pokonac czerwonych to postanowil tych jencow zaglodzic przez co pozniej opor zsrr stezal bo zolnierze stwierdzili ze skoro i tak nic dobrego ich nie czeka po niemieckiej stronie to juz wola ginac za swoj kraj.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

No i patron źle skończył. Za dużo mówił.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

tak czy inaczej wracający z niewoli

Do ZSRR byli traktowani jak zdrajcy i kończyli w obozach na Syberii albo gorzej. To fakt. ZSRR był imperium zła od początku do końca. Od Lenina do Gorbaczowa. Więzienie narodów.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jakis taki wyjatkowo niedouczony ten 1szy historyk bo zadna to obecnie tajemnica ze ruscy masowo zabijali bylych jencow czy wlasnie pracownikow przymusowych jako zdrajcow bo nie zgineli podczas walki tylko dali sie wziasc w niewole,malo tego,swoich inwalidow wojennych (samowary) tez calymi setkami wywozili na rozne wyspy czy z dala od miast gdzie tam ci czesto straszliwie okaleczeni ludzie umierali w koszmarnych warunkach a wywozili po to zeby nie psuli propagandy o wielkiej wojnie ojczyznianej i swoim widokiem dobrego samopoczucia reszty ,,towarzyszy''.To ze po 89 ci swiadkowie sie nie ujawnili moze rownie dobrze swiadczyc o tym ze juz dawno pomarli albo zostali wykryci jako ,,imperialistyczni agenci'' bo trzeba pamietac ze cia bladzilo po omacku na terenach zajetych przez zsrr gdzie niepodzielnie panowalo kgb a nawet mialo calkowicie zinfiltrowane sluzby zachodnie wlacznie ze scislym otoczeniem prezydenta usa czy premierow wlk.brytanii.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja przechodzę pierwszy !

Ten kraj trzeba oddać pod zarząd UE. Polityków pogonić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3