Spawanie

Witam

Czy wiecie może gdzie można przyspawać hak ( stalówka) ?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Spawanie

moj brat zrobil to w biobku w toruniu i byl bardzo zadowolony www.biobike.pl

Do Torunia to troche daleko, a zespawać da się pewnie w większości warsztatów samochodowych. Ja swoją rame oddałem ojcu do spawania w stoczni, a do tego ludzie na politechnice ponoć już nie raz spawali alu, wiec ze stalą pewnie też sobie radzą... nie widze sensu jechania aż do Torunia :)

Dobra odpowiedź, Flash.

Kiedyś podróżując rowerem po Pojezierzu Pomorskim zaliczyłem kankana na piaszczystej drodze, a lecąc orłem z roweru kopnąłem w manetkę przerzutki i urwałem króciec od ramy! Facet mi to w Złocieńcu przylutował mosiądzem i nie wziął ani grosza. Facet miał 70 lat, siwe włosy i dobre serce. Przylutował, oszlifował, a ja tego nie zamalowałem, bo błyszczało jak złoto... Eeech, łza się w oku kręci...

Baa... podczas ostatniego Harpagana kumplowi pękła rama w małym trójkącie. Wrócił do bazy zawodów, dostał namiary na jakis warsztacik, tam co prawda skasowali od niego 10 zł, ale przynajmniej mógł jechać dalej... i jeśl mnie pamięć nie myli, to w smie zobył więcej punktów odemnie, ale to już wina mojej awarii, której naprawić już się nie udało :)

Flash napisał(a):
> Baa... podczas ostatniego Harpagana kumplowi pękła rama w małym
> trójkącie. Wrócił do bazy zawodów, dostał namiary na jakis
> warsztacik, tam co prawda skasowali od niego 10 zł, ale
> przynajmniej mógł jechać dalej... i jeśl mnie pamięć nie myli,
> to w smie zobył więcej punktów odemnie, ale to już wina mojej
> awarii, której naprawić już się nie udało :)

wlasnie, Tacoo, mogę polecić: stara szopa na końcu Bożepola Malego, jakby żywcem wyjęta z powiedzenia 'stalową ramę w każdej stodole pospawasz'
Dwóch milych panów mechaników, nie są źli - spaw przeżyl Harpa, potem jeszcze 1tys km ramka przejechala bez awarii - i odeszla na zaslużony odpoczynek (dopóki nie nazbieram starych części na zlożenie 'trzeciego roweru') - w końcu po 7 latach byl pretekst do wymiany na mniejszą, oczywiście znów stalową :-)

p.s. Flash, za szybko się poddaleś - gdzieś przy DK nr 6 na pewno byl jakiś warsztat wulkanizacyjny, coś by zaradzili ;-)

pozdr

Ech, byłem juz za bardz zfrustrowany, zresztą az do przyjaduo Gdańskabyłem przekonany, zeto wina felgi.. juz chciałem ją wymieniać... ale okazało sie to niepotrzebne.

Co do nowe ramy.... ech, gdybym wiedział, żemałe jest lepse,to nigdy bnym nie sprzedawał BMXa ;)

Aha, jesli pamiętasz podjazd do punktu 19, to wiedz, że tak mi się spodobał żeniedawno byłem tam ponownie :) ... no i znowu wykrzywił mi się hak, tm razem badziej... jeszczeraz i się chyba ułamie. Obecnie ma ta zaletę, żetylnią przerzutke reguluje wyginając własnie ten hak :)

Flash napisał(a):

> Co do nowe ramy.... ech, gdybym wiedział, żemałe jest lepse,to
> nigdy bnym nie sprzedawał BMXa ;)

no już bez przesady, rozmiar c-t 18'' to jeszcze nie bmx, ja nie z gatunku tych co kolana ponad brodą mają ;-)

> Aha, jesli pamiętasz podjazd do punktu 19, to wiedz, że tak mi
> się spodobał żeniedawno byłem tam ponownie :)

ehh, piękne tereny, chyba też nieraz się tam wybiorę. W sumie niebieski szlak rowerowy z Lęborka trzeba przetestować - chyba jest calkiem fajny, w dolinie Leby ma bardzo fajny przebieg

> ... no i znowu
> wykrzywił mi się hak, tm razem badziej... jeszczeraz i się
> chyba ułamie. Obecnie ma ta zaletę, żetylnią przerzutke
> reguluje wyginając własnie ten hak :)

a to uważaj - bo u mnie rama pękla wlaśnie po kilkukrotnym wmieleniu przerzutki/odginaniu haka: chyba po prostu stal w tym miejscu się oslabia i większe przeciążenia obciążają spaw po przeciwnej stronie gniazda osi. Dokladnie tą samą historę slyszalem od znajomego - rama mu pękla w tym samym miejscu wkrótce po kilkukrotnym prostowaniu haka.
Jakby co, to wiesz, gdzie spawać ;-)

pozdr/Wojtek

Mam znajomego w Wawie i tez mi coś wspominał że tam dobrze spawają :) :)

A jakbys przypadkiem przejeżdżał przez Anglię... ;)