Sprzątanie.

Szukałam pracy od grudnia zeszłego roku. Przedwczoraj znalazłam - jako - gospodarz domu. Wczoraj byłam na rozmowie - i zostałam przyjęta. Do pracy mam się zgłosić w poniedziałek 3 lutego.

Do pracy mam 22 km drogi w jedną stronę.
Podróż skm - w obie str. + dojście pieszo to około 2, 5 godziny.
Praca polega na sprzątaniu spółdzielni mieszkaniowej - w środku - korytarze, hol, przedsionek, łazienka, pomieszczenie socjalne, biura.
Oraz teren na zewnątrz - chodniki, alejki, schody - schody dwa rzędy na 1 piętro na zewnątrz na taras wzdłuż budynku.
Plus po drugiej stronie ulicy - budynek parterowy, długi - gospodarczy - a w nim - prysznice, toalety, przebieralnia/szatnia, pomieszczenie na łopaty do odśnieżania, grabie do skoszonej trawy, miotły, mopy, sól, itd. środki do sprzątania.
Plus budynek jedno klatkowy, mieszkań 8. Budynek na drugim końcu miasta.
Praca na 3/4 etatu, 900 zł brutto, na początek umowa zlecenie, ale obiecali po jakimś czasie umowę o pracę.
Soboty i niedziele wolne.
Ale mi wczoraj na rozmowie powiedziano, że jeśli nocą z piątku na sobotę, lub z soboty na niedzielę napada śnieg, to na 6:00 rano mam tam być już i przed tym blokiem i przed spółdzielnią mieszkaniową - odśnieżyć i posypać piaskiem. Tak samo mam być w weekend tam, jeśli np. nocą zamarznie na ziemi deszcz, który padał poprzedniego dnia - to mam być tam też na 6:00 posypać piaskiem.

Wiem, że są to marne grosze ( bo jak 900 zł brutto, to netto trochę mniej jest), jeszcze z tego z pierwszej wypłaty muszę miesięczny bilet na skm kupić, który kosztuje dużo ponad 100 zł, na razie od poniedziałku nie mam na bilet. Ale wolę już tą pracę niż siedzieć w domu i nic nie mieć, żadnego grosza, a tak popracuję tu, a dalej będę pracy szukać, znajdę lepszą to z tej odejdę.

I po prostu chciałam Wasze opinie poznać, co o tej pracy, którą zaczynam w poniedziałek sądzicie ? Z góry dziękuję za Wszystkie rady i opinie. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Sprzątanie.

jak się zgodziłaś na taką pracę to już Twoja sprawa.masz to na co godzisz się,ale lepszy rydz niż nic.powodzenia.

zalezy kto na co potrzebuje, dorobic spoko ale jako stalaprace nie zgodziłabym się, choć sama sprzątam. Wychodzi na zlecenie 666 zł i 2,5 h dojazdu, plus sb i niedziele sprzatanie jesli zasypie... jesli ktos nie ma noza na gardle to ja bym na coś takiego nie poszła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Około 700 zł netto za 3/4 etatu? Daj spokój, stawki są wszędzie tragiczne, ale tutaj już wyjątkowo, odejmiesz sobie koszt biletu miesięcznego, jakieś drugie śniadanie w przerwie i zostanie Ci może 500 zł....jak spadnie śnieg i trzeba przyjść na 6 rano to normalne, bo od tego Cię zatrudniają, ale nie za takie pieniądze

Te weekendy za takie grosze to już przesada - niech sami odśnieżają, a najlepiej sam prezes spółdzielni (niech da przykład innym). Jak dla człowieka, który nie ma żadnych perspektyw to można by wziąć, ale tylko od pn. do pt. i najwyżej na pół roku. I nie licz na szybką zmianę umowy - pewnie dostaniesz jako drugą też zlecenie lub o dzieło, a dopiero za trzecim razem umowę o pracę - wiele zakładów (nie tylko spółdzielni) stosuje taką taktykę wiążąc pracownika na dłuższy okres czasu w nadziei, że nic lepszego w międzyczasie nie znajdzie. Postaraj się poszukać gdzieś bliżej miejsca zamieszkania (jeśli mieszkasz na wsi to nie masz niestety żadnych szans). Wiem, że ciągle poszukują do wielkich obiektów handlowych (CH, hipermarkety) i mniejszych marketów, sklepów. wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz i czy dojazd Ci się opłaca (Twoja oferta pracy jest wg. mnie nieopłacalna w przyp. gdy jest to Twoja jedyna praca).

Stawki sa tak niskie bo zawsze znajda się chętni. Na umowę o prace powinna być lepsza kasa.

w real gdańsk na kołobrzeskiej ciągle potrzebują do sprzątania 6 zł za godz.A w alfie obok też potrzebują ciągle stawka 7,50 za godz.

jak w pracy czy zdecydowałaś sie tam pracować? ja też szukam (sprzątanie) tylko jak czytam o firmach sprzątających opinie ....

Inne tematy z forum

PRACA SEZONOWA ZA GRANICĄ (30 odpowiedzi)

Cześć, intersuje mnie praca za granicą. Zbieranie owoców lub warzyw. Gdzie najlepiej szukać...

Wyjazd za granicę za pośrednictwem agencji pracy (3 odpowiedzi)

Szukam sprawdzonej agencji żeby wyjechać za granicę do pracy .myślałam o holandii,anglii . praca...