Sprzątanie

Witam.

Pracuję trzeci tydzień w firmie sprzątającej. Sprzątam bloki 4- ro piętrowe, i 5- cio piętrowe. Klatki schodowe, teren zewnętrzny. Wiem, że po to tam jestem aby sprzątać, taka praca, ale to co ludzie/mieszkańcy robią to masakra. Nowoczesne osiedle, nowe bloki, same młode małżeństwa z dziećmi, kobiety w ciąży, single.
Pierw idę na teren zewnętrzny - zbieram śmieci z trawników, chodników - papiery, torby foliowe i papierowe, opakowania po artykułach spożywczych, pety, kawałki styropianu....... itd. i tak jest codziennie. Przed każdą klatką stoi na nóżce śmietnik metalowy okrągły, muszę zmieniać w każdym z nich worki na nowe, gdyż są pełne - ludzie oprócz śmieci wrzucają tam siatki/worki pełne śmieci, zamiast pofatygować się 50 m do zadaszonych śmietników, to wychodzą z klatek i sruuu śmieci do tych śmietników. Zbieram ulotki/gazetki z góry skrzynek na listy i do śmieci.
A klatki codziennie zamiatam - piętra, schody, windy, pod schodami, wózkarnie, no i myję. Codziennie kilogramy piasku ale takiego suchego , jaśniutkiego jakby z plaży, dosłownie dywany z piachu, pełno pokruszonego na piętrach styropianu. W jednej klatce codziennie z góry na dół po piętrach , schodach, aż do przedsionka włącznie - kawa polana /rozlana , trochę zaschnięta, ale nie kropeczki, tylko jakby ktoś termos kawy wylewał po piętrach !!!!!!! Wszędzie posadzka - jasna kremowa ecru, gładka.
Czy ludzie celowo śmiecą ???
Koło jednych drzwi od mieszkania przy samej wycieraczce i progu codziennie rano znajduję jakiś kamyk wielkości śliwki, więc biorę go i wyrzucam zanim zamiotę, codziennie nowy znajduję :( Z góry dzięki za refleksje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Sprzątanie

dzięki temu ze oni syfią - Ty masz prace
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie Moniko, nie sàdzę żeby to było złośliwie czy specjalnie. Oni nawet nie zauważajà że ktoś posprzàta. Ja na swojej posesji też znajduję różne dziwne rzeczy a zwłaszcza gdy wiatr mocno wieje to potrafi u sàsiadów śmietnik poprzerzucać i przywiać do mnie. A co do tej kawy , to wiesz już skàd sa te ślady. Zostaw uprzejmà karteczkę na drzwiach o treści " Nie ma za co, dzisiaj też kawę sprzàtnęłam. Miłego dnia. Monika" może pomoże bo jak ktoś ma kawę w plecaku a plecak na plecach to nie widzi że za nim się leje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Monik, żeby bylo zabawniej też jestem Monika ;) pracuję w firmie sprzątającej ale biura ;) choć klatkę schodową też mam ;)

biuro, ludzie w samych garniturkach, jedna z większych firm na polskim rynku, bardzo znana, wszyscy pos tudiach a syf tki że głowa mała. Obiekt mały ale jak są syfiarze to dzień w dzień mam generalne sprzątanie. Niestety, notorycznym aktem jest zostawianie podniesionej deski, obsikanie toalety plus wszystkiego wokół, nie spuszczenie wody, zoostwianie włączonego światła i nie mycie rąk. Pracuję w tym miejscu bo akurat mam ciężki moment i potrzebuję dorobić ale jak tylko sytuacja się ustabilizuje zmieniam pracę na jeden etat.

a taki obraz jaki będę miała do końca życia wyrabia zdanie o ludziach od ręki ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

proszę nie generalizowac... ;)

nie wszyscy ludzie to śyfiarze... wystarczy 2-3 na klatce, żeby był syf... ale od tego na szczęście na niektórych osiedlach są wspólnoty mieszkaniowe... żeby takich ludzi dociągać... albo co-porządniejsi studenci :))) pare 'żarcików' i cymbał oduczy się śmiecić....

te powyższe przypadki są efektem tego, że jacyś kretyni wychowywali dzieci 'bezstresowo' :) radze wszystkim czytającym zapamiętać, i wyciągnąć wnioski....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

PRACA SEZONOWA ZA GRANICĄ (30 odpowiedzi)

Cześć, intersuje mnie praca za granicą. Zbieranie owoców lub warzyw. Gdzie najlepiej szukać...

Wyjazd za granicę za pośrednictwem agencji pracy (3 odpowiedzi)

Szukam sprawdzonej agencji żeby wyjechać za granicę do pracy .myślałam o holandii,anglii . praca...