Kw możesz sprawdzić nie przygotować.Hipoteke sprawdzasz właśnie w KW, patrzysz w odpowiedni jej dział. Piałam że nalezy sprawdzić czy nie bylo w miedzyczasie wpisów których jeszcze nie ma w kw.Za taka prowizję sprawdzenie kw wcale nie jest długie i pracochonne.
Oczywiście, tylko że do hipoteki trzeba załatwić kwity o wysokości aktualnego zadłużenia i promessę zwolnienia. Czas oczekiwania w przypadku hipoteki bankowej od 2 tygodni do miesiącą. W przypadku hipotek na rzecz osób fizycznych, US, Zusu- róznie. A póxniej trzeba przygotowac kwity do wykreslenia :).To że sprawdzisz kw to za mało - no chyba że chce sz kupić z hipoteką. I to jest przygotowanie :).
Przy komornikach podobnie, ale jeszcze weselej :).
Podatki od sprzedaży płacimy u notariusza, on o tym wszytkim poinformuje i pobierze odpowiednia kwote na podatki,pośrednik nie jest do tego potrzebny.
Dobre, dobre. Czyli według Ciebie podatek od sprzedaży nieruchomości płaci się u notariusza ? Zapewniam Cię, że nie dość, że nie pobierze, to nie policzy :).
Faktycznie źle napisałam. Sprostowuje.Pobierze podatek od czynności cywilno prawnych a podatek od sprzedazy to podatek za dany rok podatkowy. To mozna policzyc samemu.Informacje sa na stronie
http://www.pit.pl
Z całym szacunkiem Nicol - ale przeprowadzenie 1 czy kilku transakcji w życiu naprawdę nie uprawnia do wydawania kategorycznych sądów. U nas w Kaczolandzie każdy się zna na wszystkim - jest trochę lekarzem, mechanikiem i prawnikiem, ale trochę pokory.
Pewnie rozmawiam z pośrednikiem.Nie wiesz ile transakcji mam za sobą.Jeśli kupowałabym mieszkanie z hipoteka czy komornikiem poszłabym do prawnika od nieruchomości, a nie pośrednika.Niższa prowizja i wieksza pewnośc że dobrze sprawdzone.
Szkoda bo tylko taka umowa daje gwarancje przeprowdzenia transakcji. Umowe cywilną łatwo mozna zerwać a odpowiedzialnośc ogranicza sie tylko do zadatku.Czy pośrednicy informuja o tym klientów?
Tak informują, ale kupującym szkoda pieniędzy i zwalają sporządzenie przedwstępnej na pośrednika.
Moge wymienic 15 portali gdzie opłata wynosi 0 zł
Tak tyle, że one są darmowe dla osób fizycznych, a nie dal "profesjonalistów". Agencje muszą "zapłacić" za "darmowość" zwykłych ludzi. Inaczej portal by splajtował :).
Portale żyją z reklam. Ta opłata przy prowizji pośredników to grosze.