Stare DVD.

Cześć

Podczas świątecznego sprzątania, natknąłem się na mój odtwarzacz DVD marki Manta, kupiony w 2008 r., który od co najmniej 5 lat leżał nieużywany w przedpokoju. Chcę znów z niego korzystać i w tym celu planuję odkurzyć zarówno obudowę jak i wnętrze sprzętu. Myślicie, że to pomoże? Nie dojdzie do spięcia przy pierwszym od tylu lat podłączeniu do prądu?

Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli leżał w suchym miejscu, to dlaczego miałoby się coś stać?
Jedyne (minimalne) ryzyko jest takie, że kondensatory wyschły i wystrzelą po podłączeniu zasilania. Ale tego gołym okiem i tak nie zobaczysz.
A nawet jeśli tak się stanie, to niczym to nie grozi. Co najwyżej wywali bezpiecznik w DVD.

Dużo bardziej prawdopodobne, że nie będzie czytał płyt, bo laser się zakurzył. Ale to załatwisz płytą czyszczącą (taką z maleńkim wtopionym pędzelkiem).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jak ten laser odkurzę odkurzaczem, to będzie w porządku?

Nie dojdziesz odkurzaczem ;]
Musiałbyś rozebrać napęd a po pytaniu, jakie zadałeś, podejrzewam, że przekracza to twoje możliwości techniczne.
Chyba, że płyty nie wsuwasz, tylko po prostu nakładasz od góry, jak często w bum-boxach jest. Wówczas masz bezproblemowy dostęp do lasera i możesz go oczyścić małym pędzelkiem albo nawet patyczkiem kosmetycznym.
Jeśli płytę wsuwasz (bezpośrednio, lub na sankach) pozostaje płyta czyszcząca. Nie wiem ile kosztuje w sklepie ale patrzyłem na Allegro i już za 7 zł ją kupisz (+przesyłka).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jednak obyło się bez wchodzenia do środka. DVD ma tak mocno po skręcane śrubki, że ani drgną. Przetarłem tylko obudowę mleczkiem do mebli i odtwarzacz działa jaki kiedyś. W każdym razie dzięki za porady :)

Powinien pomóc. W przeciwnym razie! Kupiłem siebie - https://www.deviceranking.pl/smartwatch/6217/zgpax-s8 - normalny?

Inne tematy z forum

pozycjonowanie (66 odpowiedzi)

Dzień dobry. Posiadam własny sklep internetowy, w którym sprzedaje własnoręcznie robioną...

Jaki telefon warto kupić? (92 odpowiedzi)

Możecie polecić fajny model telefonu dla kobiety? Chcę zrobić żonie prezent ale kompletnie nie...

Marketing, reklama (59 odpowiedzi)

Witam, ostatnio zastanawiałam się nad metodami reklamy w internecie. Szukałam trochę i strasznie...