Statek szaleńców

Temat dostępny też na forum: Statek szaleńców
Opinie do spektaklu: Statek szaleńców.
Statek szaleńców
Nikołaj Kolada

Sztuka jednego z najważniejszych europejskich dramatopisarzy, której charakter sam autor określa, mianem tragikomedii. STATEK SZALEŃCÓW, niczym współczesną arkę Noego, opanowali mieszkańcy starej, zapomnianej przez Boga i ludzi kamienicy, którą kolejna powódź odcina od świata. Między siódemką bohaterów poddanych ponownie ekstremalnej próbie odżywają stare ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Statek szaleńców premiera

można ten tytuł rozmaicie rozumieć... :))
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo słabo.

Scenografia bardzo udana - brawa dla pani scenograf. Rola Niny - przerysowana do bólu - strasznie denerwująca. Inni aktorzy bezskutecznie próbowali podnieść to mizerne literacko "dzieło" (dobra kreacja Bożenki i Waldka). Spektaklu nie ratują również tandetne żarty ani wstawki z pląsami. Przez cały spektakl czułem się jakbym oglądał podrzędną telenowelę. Nic się nie trzymało kupy, dialogi pisane na kolanie. Bardzo słaba puenta spektaklu zamyka to nierówne, teatralnie bardzo słabe przedstawienie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

skandaliczne niski poziom

Wyszłam z teatru po pierwszej części, szkoda czasu ,lepiej wypić dobra herbatę!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

i dobrze zrobiłaś... było mniej smrodu a więcej świeżego powietrza...

A tak poważnie mówiąc... nie ocenia się czegoś, co widziało się tylko w połowie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

No właśnie widzę ten poziom
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiele hałasu o nic

to opowieść idioty, pełna wrzasku i wściekłości, lecz nic nie znacząca...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Był (jest?) taki nurt w polskiej literaturze, banalizm.

To przedstawienie to egzemplifikacja tegoż.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Statek Szaleńców

Sztuka beznadziejna... o niczym.... same prymitywy.... wulgaryzmy ... jakbym patrzyła na 'żury spod kiosku' .... sceny zbyt długie.... niepotrzebne przedłużenia.... - szkoda czasu i pieniędzy!!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

bzdura

To nie powinno się wydarzyć.Współczuję pewnemu ,,resortowi,, za to że w tak prymitywny sposób stal się uczestnikiem tego tragicznego występu.
Postać Niny zirytowala mnie po pierwszych minutach.Nie trzeba być aktorem aby prezentować takie coś. Podwórkowe wulgaryzmy.Ta pseudo sztuka to szydzenie z widza ale także próba wyśmiewania z życia ludzi którym w życiu nie jest kolorowo.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

katharsis przez łzy

Nie podobał mi się ten spektakl. Nie zrozumiałam wielu scen, nie potrafiłam znaleźć sensu w płytkich dialogach, nie widziałam połączenia między epizodami granymi przez aktorów. Nie zrozumcie mnie źle - jest wiele zabawnych momentów, można się pośmiać, a efekty specjalne urozmaicają odbiór, niczym na współczesną sztukę przystało. Ale poza żartami, więcej treści między przekleństwami nie znalazłam, raptem kilka razy padło ze sceny sesowne zdanie konkretnej treści niosące przesłanie dające do myślenia. Poza tym mam wrażenie że otrzymałam papkę intelektualną z której za wiele wydobyć nie potrafiłam. Domyślam się, że opowieść o współczesnych relacjach międzyludzkich musi się zbliżyć do realności żeby być wiarygodna, musi utarzać się w błocie smutnej codzienności żeby pokazać kwitnące w sercach ludzi uniwersalne pragnienia i udowodnić że Ci prości ludzie mają ten sam mianownik co tzw. ludzie na poziomie. A może to właśnie ułuda oceny? Dzielimy społeczeństwo na różne statusy i przyjmujemy je jako pewnik mimo ich umownej sztuczności. Nie lubię tego przedstawienia. Lecz sztuki przecież nie trzeba lubić. Sztuka ma na celu wywołać refleksję, obudzić emocje. I ten spektatkl spełnił założenia! Opuściłam teatr rozgoryczona, ostatecznie popłynęły łzy i tym razem bylo to nieprzyjemne katharsis, ale jednak mimo wszystko kulturalne przezycie. Czy polecam? Napewno nie na Sylwestra.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Walduś"

Pan Michał Kowalski za taniec na słupie zasługuje na Oscara.REWELACJA jak i całe przedstawienie.Dziękujemy za wspaniale 3 godziny.

Bardzo mi się podobało i uśmiałam się

Inne tematy z forum

Prometeusz (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Prometeusz . "Prometeusz" - akrobatyczne widowisko rozpoczyna nowe tournée...

Rigoletto (52 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Rigoletto . Rigoletto Libretto: Francesco Maria Piave wg dramatu...

Quo vadis (5 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Quo vadis . - Wartka akcja, krwiste postaci, wyrazisty wątek miłosny,...