Staż z UP...

Witam, pytanie głównie do osób zarejestrowanych w Urzędzie Pracy, które zostały skierowanie na staż. Macie jakieś negatywne doświadczenia z osobami, które rekrutują stażystów, np. zapraszali Was na rozmowę, a kiedy przyszliście informują, że zatrudnili właśnie kogoś innego? Ja ostatnio miałam dwie podobne sytuacje i zaczynam wątpić w wszystkie te założenia stażu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Staż z UP...

zgłoś tą sytuację w UP i powiedz im żeby lepiej sprawdzali pracodawcę zanim wyślą cię na fikcyjną rozmowę.
pozatym możesz sama sobie znaleźć staż - idziesz do interesujacej cię placówki, rozmawiasz z kierownikiem czy dyrektorem że chcaiałbyś podjąć staż - i wtedy pracodawca występuje do urzędu pracy z wnioskiem o staż dla konkretnej osoby - czyli ciebie. jeżeli UP jeszcze będzie miało kase na nowe staże to nie powinno być problemu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale coś licho jest z tą kasa na staże :/ dostali dotacje na kilka set staży i koniec, do tego mogły wziąc udział w tym programie (dofinansowaniu) tylko firmy które chca pracownika. ale warto popytać w UP jak to wygląda jeśli samemu sie znajdzie staż ;) no i tzreba mieć odpowiedni wiek i być absolwentem i wcześniej nie być na stażu ;)

Bardziej mi chodziło o podejście do potencjalnego stażysty, który dostaje takie skierowanie z Urzędu. Totalna olewka, nawet na rozmowę nie zaproszą tylko mówią, że już przyjęli kogoś innego itp. To po co to wszystko, jak nie ma szansy, aby móc zaprezentować się osobiście? Do d*py z taką robotą...Ale masz rację, trzeba samemu działać :)

Tzn. ja bym na Twoim miejscu powiedziała w UP że chętnie na staż ale niech wysyłają gdzie jeszcze nikogo nie mają, bo tracić na bilety do kogoś kto nie szuka to bezsensu :/ ja jak byłam na rozmowie o staż i Pani mi powiedziała że robi casting - to nie omieszkałam z drwiną o tym powiedzieć jak się rozliczałam ze skierowania ;P mogła powiedzieć inaczej typu "z tego co mi pani w UP powiedziała wyślą kilka osób, w związku z tym decyzji na razie nie podejmę, bo chciałabym wybrać kogoś kto by nam/mi najlepiej pasował pod względem kwalifikacji/doświadczenia i te de" - to samo a jak inaczej brzmi ;)

Inne tematy z forum

Życie za granicą to też nie bajka... (48 odpowiedzi)

Obserwowałam to forum jeszcze w momencie, kiedy byłam w Polsce i tak jak większość z Was...

jak znaleźć pracę bez znajomośći???? (63 odpowiedzi)

nie mam pojęcia juz co robić.....skonczyłam studia...nie mam doswiadczenia...ale też nie mam go...

Praca K2 Dystrybucje (31 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co to jest warto tam iść na rozmowę ?