Stinger: tak, to naprawdę Kia

Opinie do artykułu: Stinger: tak, to naprawdę Kia.

To bez dwóch zdań jedna z bardziej wyczekiwanych samochodowych premier tego roku. To model, który kazał na siebie czekać długo, ale czekać zdecydowanie warto było. Przed wami najbardziej spektakularny debiut w historii koreańskiej marki - Kia Stinger.

Od kilku lat koncern Kia Motors sukcesywnie umacnia swoją pozycję na Starym Kontynencie. Koreańczycy bez żadnych kompleksów walczą o klienta na przesyconym niemieckimi samochodami rynku. A mają czym wojować, bo przecież ich ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeździłem tą Kią - RWD, 255 koni, 8AUT, wersja GT-line (nie GT). Naprawdę trudno uwierzyć, że to Kia. Coś niesamowitego. I do tego full wypas poniżej ceny niemieckiego golasa.
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ale to dalej Kia:) Auta bardzo ladne ale jakosciowo dno,ktore po kilku latach widac szybciej niz u porzadnych marek.

nie mam zaufania to tego typu wynalazkow.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 31

Nie stać Cię nawet na takie kia o czym ty piszesz

i będzie miał 100 koni mniej i nie da frajdy

jak już wydawać tyle kasy to chociaż żeby coś było z tego życia a nie kolejny nudny samochód
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

oj mylisz się mylisz. moja kia po 5 latach jest wyceniana drożej niż droższe przy zakupie auto kolegi "bardziej" renomowanej marki po 4 latach po zakupie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jakaś porażka

Mustang GT (5.0, V8) kosztuje 180k. To coś w wersji plastic fantastic jest porażką. Może za 100k ale 235k? Śmiechłem.
Wchodzą w nowy segment i zaliczają taką porażkę :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 69

.

Kłóciłbym się czy Kia to plastik. Musiałbym dotnkąć, ale materiały wydają się dość dobre.
Mustang ma środek z butelek i zawieszenie z przyczepy rolniczej ale też ma dużo do zaoferowania. Ja wybrałbym go raczej do weekendowego odstresu ale na dłuższą metę nie byłby tak uniwersalny i dobry jak kia. Szczerze wątpię, że na torze jego dałby radę ją dogonić.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale jest sprawdzony, coś niesie swoją historią i jest znacznie tańszy

Jaka jest zaleta tego czegoś?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 15

.

Taka, że w środku i zawieszeniowo na bank przewyższa konika.
Technologicznie jest o kilka klas wyżej.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

taaa historią :)

ten Mustang poza nazwą i jednym z dwóch silników i tylko z powodu liczby cylindrów nie ma z tamtym starociem nic wspólnego
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jechałeś tym autem ?

Że tak słabo je oceniasz ? Pytam, bo miałem okazję korzystać w USA przez prawie 8 miesięcy z auta Hyundai Genesis (służbowe) i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony prawie pod każdym względem (na codzień mam f11 530 dx). Samochód był bardzo dobrze wyposażony, miał świetny silnik i skrzynie biegów i wiele dodatków, w środku było cicho. Auto było pewne w prowadzeniu i bardzo dybamiczne - jedyna wada to spalanie - ale tam sa nne ceny na stacjach....W ciagu ostatnich kilku lat Hyumdai (Kia) naprawdę wysoko podnosi poprzeczkę konkurencji i z biegiem czasu te auta będa w Polsce inaczej postrzegane. Na dodatek w najbliższej przyszłości planowane jest stworzenie nowej marki premium, która wprost będzie konkurować z BMW, Mercedesem, Lexusem czy Infinity. Zreszta poczytaj chociaż o Kia K 900 - auto wyprzedza w Azji pod względem sprzedaży klasé S i serię 7.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

wszystko ok ale nie za taką cenę

Jak narazie konkurencja może spać spokojnie. Kto miał rację okaże się po wynikach sprzedaży.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

to pokaż mi sportowy wózek z takimi osiagami i wyposażeniem

za mniejszą kasę
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

przywołany mustang ma lepsze paramatry za mniejszącenę i wygląd miażdżący kijankę

Kijanka GT V6 3,3 litra i aż 370 KM (510 Nm), cena od 235 tys.
Mustang GT V8 5 litrów, 421 KM (530 Nm), cena katalogowa 183 tys.

Kijanka 2.0 moc 255 KM i 353 Nm, cena od 150 tys.
Mustang 2.3 s(r)eco boost 317 KM i 432 Nm, cena katalogowa 162 tys

Kia się nijak nie kalkuluje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

no i dostajesz 2 drzwiowe auto z ciasnotą na tylnych fotelach

jak chcesz to porównać? Przecież w Mustangu z tyłu jest miejsca jak w Oplu Corsie. Jest świetnie skalkulowany ale ktoś kto szuka 4 drzwiowego auta nie spojrzy na Mustanga. Konkurencja niemiecka jest droższa, więc całkiem fajnie skalkulowali tą Kię
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tylko, że :"golas" Stinger ma znacznie lepsze wyposażenie od Mustanga. A tam gdzie kończy się full opcja Stingera tam Mustang zupełnie nie dociera.

A w USA jakieś 120tys zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tez jezdzilem mustangiem GT.. To jest dopiero plastikowy toporek z duzym silnikiem..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kia w Natarciu.

Bzdety wypisujesz i mylisz segmenty.280konny Superb z Dsg kosztuje od 169tys zl.Czyli 20tys zl wiecej od Stingera zwlaszcza ze Kia przy Skodzie wyglada znakomicie.
Swietna propozycja!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale tenże superb ma napęd na 4 koła (wiem że dołączany, ale jest)

i trochę szybszy jest, i ma duuużo większy bagażnik (406 litrów to mniej niż Civic ufo) i miejsca z tyłu

...wszystko fajnie, ale to wciàż kia...
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 37

kia to tylko u ciebie w glowie

Podobnie ma 95% polactwa. Ma byc bmw nawet jesli ma 30 lat i po zalaniu....tu wychodza polskie kompleksy
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 6

może być ford, może być peugeot

Ale jeżeli kia robi coś drożej niż sprawdzona konkurencja i startuje w nowym segmencie z pierwszym samochodem przeszacowanym cenowo...
Do tego wiejsku tuning, cyt:
"dorzucili dwie podwójne końcówki układu wydechowego, ciekawie zaprojektowany zderzak, czarny dach panoramiczny, skrzela czy wloty na masce, które niestety są tylko atrapami"
Jeszcze LEDy z tesco mogli dorzucić.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13

.

Sprawdź Ośle, że niestety wszyscy teraz tak robią a potem wracaj do swojego golfa.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie jeżdżę golfem

mam peugeota, bmw i hondę. Wszystkie są ok.
Auto za 200k z wiejskim tuningiem "bo wszyscy tak robią" jest z d*py, niezależnie od marki. To jest obiektywne stwierdzenie.
Konkurencja jest tańsza. To też obiektywne stwierdzenie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 16

.

Jaka konkurencja? Bierzesz do swojego porównania cenę topowego modelu i porównujesz go z golasem z niemiec chyba...
To auto jest bezkonkurencyjnie tanie wręcz...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

co się tego śmierdzącego niemca tak uczepiłeś

Z BMW tego się porównać nie da bo to przepaść o lata świetlne... ale ford mustang GT 5.0 V8 kosztuje katalogowo 183k, ta kijanka w wersji GT kosztuje "co najmniej" 235k.
Czego nie rozumiesz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

.

Porównaj choćby z A5.
Przepaść.
Wolę jeździć kijanką GT z topowym spasem niż audi bez niczego.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wypraszam sobie ale do Audi kia to nie masz startu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co ty porównujesz? Czego nie rozumiesz?

Mustanga który nie nadaje się nawet do lansu? Znam blachary co tym nawet nie pojadą w deszczu...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przez takich zbieraczy złomu jak ty mam zakorkowane miasta

Ekspert się znalazł.

Wiec zostaw auto na ulicy i pojezdzij rowerem.

a wracajac do tematu,to wciaz Kia.Nie podobaja mi sie te skosne wynalazki.Jakosc do bani.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie masz do powiedzenia nic od siebie.

Oprocz powtarzania dawno nieaktualnych stereotypow.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kupisz se taką za 10 lat.
Nalepisz znaczek VW i TDI.
I będzie ok
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

skad takie zaskoczenie wygladem Kii , skoro przez pewien czas pracowal tam projektant z audi.

Dobre 5 lat temu o tym pisali jak nie wiecej.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tanie BMW

Caly czas centrum projektowe Kia znajduje sie w Niemczech i to niemieccy konstruktorzy
zaprojektowali ten model, to ma byc takie BMW dla ubogich.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tył ściągnięty żywcem z RX7

Konsola w srodku...Mazda 6 po czesci.Szczegolnie wyswietlacz.
I golnie sylwetka ladna..ale czemu tutaj sie dziwic...Mazda od lat osmieszala wyglądem wiele samochodów na swiatlach...Koreańczycy wiedza z kad sciagac
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 13

Przod

Subaru BRZ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skąd a nie z kad
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdyby tam zrobić słopa na 1.9 tdi - czerwone.
To może...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Prosimy o wypowiedź kierowce bmw 6 m grand kupa dla starych pozerów
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

jesli niema napedu eletrycznego to juz jest przestarzałym cieniasemi kazda Tesla go wyprzedzi:)

Dobrze ze przynajmniej niema wersji z dieslem bo bym padł ze smiechu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 16

jest

przemas

idioto jest wersja z dieslem ,widac ze kija wiesz a dodajesz komentaz

Sam jesteś cieniasem, a nie ma pisze się oddzielnie !

znam gościa z Gdyni co śmigał Teslą

i przestał, teraz ma S8. Z jakiś powodów jednak woli ryk benzyniaka. Sam bym kupił takiego elektryka ale może dlatego że jeszcze nigdy nie miałem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co wy z tymi teslami?

Jezdziliscie tym?
Momentu to ma od cholery - fakt.Ale tym trzeba umiec umiejetnie jezdzic.
Slychac kazda nierownoscbo u nas dziur pełno.Mocy az za duzo ale depniesz pare razy na swiatlach i bateryjka leci w dol jak talala.Zima im nie służy. Auta te po kilku latach coraz krócej trzymaja moc. Porozmawiajcie albo poczytajcie norweskie testy samochodowe..Brak infrastruktury w Polsce i doladowac Tesle to wyzwanie.Tanio tez prad nie wychodzi ładując wysokim natężeniem .
No i w końcu nikt jeszcze jakos sobie nie zadal trudu aby sprawdzic jak dzialaja KW na ludzi w tym pudełku. .Tam musi byc ogromne pole elektrostatyczne.
I zeby nie bylo, jezdzilem juz dobre kilka razy Tesla w Holandii. .tam na taxi sa na porzadku dziennym i wystarczy pogadac z wlascicielami Tesli...nie jest tak kolorowo.

...

Jest.
2.2 CRDI 200 KM

tommy

dokladnia kazda tesla go wyprzedzi, no bo przeciez tesli to jezdza miliony po drogach, ale zes sie chlopie osmieszyl... hahahha

Fajnie by było sobie po tym autodromie pojeździć. Ale nie. Tylko jazdy z instruktorem za grubą kasę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

C63 amg nawet kilku letnie w starej budzie lepsze od nowej kianki
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Stinger

Najtańszy stinger jest w cenie najtańszego Mustanga 310KM - a to kultowy samochód i dużo mocniejszy. Cena wygórowana jak na start .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie ten segment.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Diler kilet

Jechał ten pojazd na Słowackiego bardzo nieprzepisowo - zmiana pasów bez sygnalizacji, prędkość grubo powyżej setki. Brawo...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Niestety dla wielu fanów motoryzacji to świętokradztwo że Koreańczycy w ogóle robią samochody .A faktem jest że robią i to coraz lepsze ,wprawdzie to jeszcze nie premium ale za to solidne i w zasadzie bez awaryjne samochody ,które kupowane są przez ludzi bez wybujałego ego za dosyć rozsądne pieniądze no i jeszcze wyglądają bardzo atrakcyjnie co może zawstydzać innych producentów , których modele rozróżniają tylko wielbiciele danej marki . Ja osobiście trzymam za nich kciuki i życzę więcej udanych modeli
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Auta koreańskie wyglądają nawet bardzo atrakcyjnie z zewnątrz

czar pryska, jak się do nich wsiądzie. O ile materiały wykończeniowe ujdą, to sam rys deski, komfort, poziom głośności, warunki jezdne, tam mają jeszcze ogrom pracy do wykonania.

Nad Stingerem pracował Peter Schreyer i Albert Biermann. Poczytaj o tych panach i potem wróć przeprosić. Oglądnij test Stignera podcza jazdy na torach. To auto kasuje prawie wszystko co jest na rynku w tym segmencie i tej cenie skutecznie ucierając nosa marka premium własnie pod kątem osiągów i właściwości jezdnych.

Za zlepek z innych aut takie pieniądze???

Tył kopia Alfy Gulii itp. W tej cenie można kupić nową Alfę Gulię jakość wykończenia Alfy bije na głowę Kia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na pierwszy rzut oka fajny ,ale ...

Na 2,3,4,5,6,7,8,9 Już widać w nim wszystkie samochody klasy premium po 10 % . Podniecać się nią mogą osoby z KIA wersje dziadkowe do Lidla na niedziele no taka prawda. Bo to ich KIA Ooo ich ich od razu lepsze od BMW i Mercedesa he he.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kto co woli

Znam dobre jakość samochodów Kia, miałem w firmie kilka ceed'ów poprzedniej generacji. Auta nie do zajechania przez przedstawicieli handlowych/ Przypuszczam , że Stinger również pokaże odpowiednią jakość. Ale, ale, ale... ta cena to jest błąd. Prywatnie jeżdżę od kilkunastu lat nowymi modelami BMW. Półroczne 525xd z obłędnym wyposażeniem, po menadżerach z Monachium jest do kupienia z pełną gwarancją i 5-letnim pakietem przeglądów juz za 175000zł - w kazdym salonie BMW w Polsce. Niedawno odebrałem 535xd, 313KM z dodatkowym wyposażeniem za 160.000. Wyprodukowane w 2017roku. Cennikowo 450.000zł!!! Zgadnijcie ile zapłaciłem w Bawaria Motors. 240000zł. Czyli dokładnie tyle ile ma kosztować Stinger GT. Może ktoś będzie wolał wydać takie pieniądze na Kię, obawiam się jednak że większość będzie wolała niemalże topową wersję serii 5.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kto co woli

Widzisz są jeszcze tacy co na niemieckie dla zasady nie spojrzą. Dlaczego? Bo nie pozwala im na to pozycja i autorytet. Niestety BMW odbieram jako markę dla tych co muszą pokazać moc na autostradzie i jeszcze są na etapie wallki o pozycje i "autorytet".Ty szukaj promocyji wsród samochodów zagrzanych przez menagerów ( ichwal się jaki byznes ubiłeś) ja preferuje oryginalność, odwagę i coś co czasami nie można zdefiniować walutowo.

Re: Kto co woli

Trichę BMW już w życiu przerobiłem i wiem że 535 x w podstawie kosztuje pod 300 k pln a BMW nie daje 50% rabatów na pół roczne auto. To w takim razie albo golas albo ściemniasz

dla mnie bomba

Testowałem dwa dni temu w K&K w Gdyni. Według mnie petarda. Pięknie się prowadzi, tak samo też się prezentuje!

Coś mi się nie zgadza

Kia Optima posiada ten sam silnik 2.0 co Stinger i przyspiesza do 100km/godz w 7.5 sek a Stinger w 6.0sek a masy mają podobne skąd taka różnica - niebywałe ?

Skrzynia

widziałem na S8

pierwsza myśl ? panamera...
potem dojeżdżam, te 4 wydechy, bryła auta jak RS7, no kozak po prostu,
wpatruję się w logo..... KIA :-)
Naprawde kozak auto zrobili. Obecna Kia może smiało konkurować z Toyotą.
To chyba najszybciej rozwijający się producent aut, jakiego zna rynek europejski, i nie tylko.