Strach wyjść z domu

Mieszkam przy zbiorniku Madalińskiego. Jak to zbudowali, to bardzo się cieszyłam, że będzie można wychodzić spokojnie na spacer po ładnym skwerku, a nie po krzakach. Niestety, plac przy zbiorniku przyciąga najgorszy element. Pominę już rozwalone kosze na śmieci, psie kupy, czy pijaczków konsumujących na ławkach. Tu po prostu przychodzą bandyci! Kilkakrotnie spotkałam już mężczyznę z małym, białym pieskiem i dwiema dziewczynkami w różowych ubrankach. Myślałam, że to normalna rodzinka na spacerze. Niestety, ten pan wychodzi czasem sam na spacer i wtedy nie tylko zaczepia kobiety, komentuje głośno ich biusty, czy pośladki, składa różne propozycje, łapię się za przyrodzenie, rozpina rozporek... Wszystko jest dobrze, kiedy mamy ładną pogodę, ale kiedy jest szaro i okolice zbiornika Madalińskiego pustoszeją, lepiej tam się nie pojawiać. OSTRZEGAM WSZYSTKIE KOBIETY, żeby nie wychodziły tam same po zmroku. Ja już na pewno nie będę.
Niestety, na takich ludzi nie ma rady. Straż Miejska, jak nie złapie na gorącym uczynku, to nie może nic zrobić, a wiadomo, że przy straży nikt nie będzie rozrabiał.
Obawiam się, że wkrótce pojawi się tu więcej takich elementów i zboczeńców.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Strach wyjść z domu

Nie tylko Ty się boisz. Ja też mieszkam blisko nie raz słyszę w nocy jak menele pijacy wydzierają swoje pyski późną nocą w szczególności latem a wiadomo śpi się przy otwartym oknie. Moim zdaniem tam powinien być monitoring obserwowane przez wynajęta ochronę mająca uprawienia na interwencję z licencją oraz kontakt z policja i ze strażą miejską może wtedy będzie lepiej i nie będzie strachu chodzić tam. Pozdrawiam Anna, 24
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

kto by pomyslal, z reguly jak tam bylem to bylo spokojnie, zero problemow oprocz czasem zapachanych smietnikow. A tu takie nowiny. Faktycznie ktos powinien zrobic z nimi porzadek. To miejsce zostalo stworzone z mysla o ludizach ktorzy chca millo spedzic czas albo uprawiac sport a nie dla menelstwa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chełmianin masz racje trzeba zrobić z tymi pijakami menelstwem porządek to miejsce było myślą dla ludzi, którzy chcieli odpoczywać po ciężkim dniu albo jak dzisiejszy dzień wolne od pracy lub po prostu odpocząć wraz rodziną ale zawsze znajdą się menele i pijacy. Jestem ciekaw czy coś ruszy ten temat na dalszy plan czy staniemy w miejscu i będziemy ciągle pisać na forum jak jest źle itp cóż nikt nie wie co będzie dalej :)

Szczerze mowiac trudno cos zrobic. Straz miejska zazwyczaj olewa sobie tego typu sytuacje. A miejsce jest swietne. Od niedawna mieszkam na chelmie ale spedzam tam sporo czasu. I chcialbym spedzac o roznych porach a nie myslec czy jakies menele chowaja sie po krzakach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

O tak nasza Straż Miejska jest naprawdę zajęta ciągle wypisywaniem mandatów ;) mogli organizować patrole ;)

Podejrzewam ze sa miejsca bardziej niebezpieczne ale mimo to jesli sa sygnaly ze cos tam sie dzieje to ktos powinien zagladac. Zeby z czasem to menelstwo tam sie nie zadomowilo na dobre bo wtedy tylko szukac nowego miejsca nan wypoczynek.

Tak są inne miejsca gdzie nie warto zapuszczać się bo można dostać nożem albo czymś innym ale co możemy zrobić zorganizować straż osiedlową jak to jest na zachodzie ;)

Podejrzewam ze malo kto by sie zaangazowal. Raz z braku czasu a dwa ze strachu. I troche sie nie dziwie. Najgorzej maja kobiety bo ja sie nie boje takiego menelstwa, z reguly nie sa grozni i facetow nie zaczepiaja bo sie boja. ale szkoda dziewczyn

Ano racja dziewczyny są najbardziej poszkodowane to lepiej niech tam nie zapuszczają w takie miejsca gdzie można dostać po głowie się jeśli im życia nie miłe ;)

Haha tylko ze to bulo bezpieczniejsze miejsce dla nich;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Monitoring czas najwyższy założyć-kilka dni temu była jakaś zorganizowana akcja kradzieży kół na Witosa,Dragana i dziwne ,że jakoś nikt tego nie widział-złodziejom należy pogratulować tupetu skoro nie bali się przy samym wejściu do budynku kraść no i kultury,bo ładnie na cegłach auta zostawili a nie zrzucili na beton.Trochę wcześniej pijany osobnik demolował auta wybijając w nich szyby i też pewnie uszło mu to bezkarnie-patroli zero,dodzwonić się nie można a co do miejsc niebezpiecznych po zmroku to również deptak od str.Bomi koło kortów w w/wym okolicy na pewno można zaliczyć...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja od niedawna mieszkam na Chełmie i poki co nic zlego mnie nie spotkalo. Wg mnie to bezpieczna dzielnica. W sumie Chełm, Ujescisko i Orunia Górna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kiedyś dzwoniłem do naszej ukochanej Straży Miejskiej przed godziną 23 a było lato siedziała grupa młodych pijanych gnojków i zakłócali ciszę nocną a ja byłem po pracy a rano musiałem wstać do pracy więc dzwonię do naszej SM (Straż Miejska) i zgłaszam że jest zakłócanie ciszy nocnej i wyjaśniam co i jak a dyżurny powiedział że oni po 22 nie zajmują się takimi sprawami bo do 22 pracują myślałem że padnę ze śmiechu jak on mi to powiedział że mam zadzwonić na Policję bo po 22 zajmują się już oni czyli Policja nasza. Naprawdę żałosne i my ich utrzymujemy z naszych podatków żal.

To po co siedza w biurze haha aaaa w karty graja;P A tak serio to nie ma co liczyc. Przyjada , zobacza ze jednak jest "cicho" i pojada.

A zapomniałem dodać jak zadzwoniłem na Policję powiedziałem to samo co naszej SM i przyjechali a wiecie co zrobili nic zamiast spisać sprawdzić w komputerze ich dane osobowe to powiedzieli aby sobie poszli pić gdzie indziej bo zakłócają ciszę nocną to już normalnie żal.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poki co dobrze mi sie tu mieszka. Napewno nie chcialbym mieszkac w innych dzielnicach..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za każdym razem trzeba dzwonić na policję najlepiej do komisariatu policja na Oruni:
58 321-67-22

Warto może zainteresowac lokalne media problemem. Nie odpuszczać menelom! I pisac do S.M. Chełm niech zamontuja kamery:

sekretariat@smchelm.pl

Im więcej osób napisze, tym lepiej, bo większe prawdopodobieństwo na skuteczny monitoring.

A wiesz ze ktoś zadzwonił i przyjechała straż miejska aby wystawić mandat za spożycie alkoholu dwóm kobietom które siedziały na oparciu ławeczki stopy trzymając na siedzisku.
Może też warto zadzwonić i zaczekać na interwencje.
Swoja drogą to picie tam alkoholu to jakaś nowa moda?
Widuje trzech facetów zawsze na tej samej ławeczce z piwami ale są wg mnie kulturalni i nikogo nie zaczepiają choć nie powinni pić alkoholu w biały dzień przy dzieciakach.

ja myślałam że można by ten park zagospodarowac jakimis atrakcjami dla dzieci w różnym wieku,drabinkami,piaskownicami,stolikami do ping-ponga,ale chyba bez monitoringu to nie ma sensu
w nocy pewnie odchodziłyby tam imprezy i po sezonie plac zabaw byłby do zaorania
szkoda,miejsce dobre,w okolicy dużo rodzin z dziećmi
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

dobry pomysł z placem zabaw tak samo można zrobić ogrodzony wybieg dla psów wzorem innych dzielnic,bo niestety np.Chełm a jest jedną z większych dzielnic nie wiedzieć czemu takiego nie ma,a miejsc do tego odpowiednich jest kilka chociażby właśnie przy zbiorniku.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

tylko po co?

Psa możesz wyproiwadzać pod własne okna /balkon aby tam s**** szczał kopał i to za darmochę a sasiadom powiesz aby sie gonili. \

Mam przyjemnosć gościć pod swym balkonem włascicieli okolicznych psów i gdy zwraca sie uwage aby poszli do siebie nie chcą wiec musze wysypywac chemikalia po których zwierzaki mają długotrwałe rozwolnienie w wyniku oblizywania łap i stawiac tabliczki informujace o zakazie wchodzenia ze zwierzakami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

zboczencow jak najbardziej trzeba eliminowac, lecz jezeli ktos przychodzi sobie pozna pora na piwko lub dwa ze znajomymi posiedziec na łonie natury i zachowuje sie cicho i kulturalnie to nie mozna takich ludzi nazywac od razu menelami. codziennie jestem przy zbiorniku pare razy dziennie (chodze tam z psem na spacer) i zupelnie nie przeszkadza mi jezeli ktos spozywa tam alkohol czy siedzi grupka mlodych ludzi normalnie zachowujaca sie!! nie popadajamy od razu w skrajnosc!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Kurczak z rożna - gdzie w okolicach Ujeściska? (8 odpowiedzi)

Czy jest gdzieś w okolicach (tak do kilku km) ulicy Płockiej jakiś punkt gdzie można kupić...

Galeria Chełm (3 odpowiedzi)

Czy to potwierdzone że galeria Chełm działa tylko do 31.12?