Cenzura carska nadal obowiązuje?!
Na miesiąc przed spektaklem udało mi się zdobyć dla rodziny i przyjaciół ostatnich 12 biletów. Sala Opery 7 lutego 2007 wypełniona była po brzegi. Byli też goście zagraniczni i dużo młodzieży, m.in. z odległego Górowa(?) k/ Bartoszyc, która dała świadectwo dobrego wychowania, tak strojem jak i zachowaniem. (Duż osób liczących na zwroty odeszło od kasy z kwitkiem!).
Straszny dwór obejrzałam 12. raz - za każdym razem bardziej zachwycona arcydziełem Moniuszki. Za serce chwytała pełna liryzmu, to znów dostojeństwa, muzyka polska, tańce narodowe -zwł. finezjny mazur, wspaniałe staropolskie stroje oraz treść o patriotyczne wymowie (jakie to dziś niemodne !?), niepozbawiona wdzięku i dowcipu - tak w warstwie słownej jak i muzycznej, a wszystko na tle pięknej scenografii. Publiczność zdawała się być zachwycona dziełem Moniuszki i wykonaniem. Owacjom nie było końca!
Chciałabym polecić ten spektakl, szczególnie nauczycielom i młodzieży. Nie wiadomo jednak KIEDY odbędzie się kolejne przedstawienie!? Zastanawiam się dlaczego ciesząca się niezmiennym powodzeniem nasza najpiękniejsza opera narodowa, tak rzadko gości na deskach Opery Bałtyckiej. Tyle przygotowań, tyle ... pieniędzy i tylko JEDEN spektakl! Czyżby "cenzura carska" kazała zdjąć operę z afisza - po jednym przedstawieniu?! (Czy to poprawność polityczna?!). Czy nie należałoby -mimo strony w internecie - docierać z ofertą zwł. do szkół całego woj.pomorskiego. (Czy można mienić się Polakiem nie znając dorobku kultury polskiej -dzieł Mickiewicza, Norwida,... Sienkiewicza,... Żeromskiego... Wyspiańskiego, Matejki, Grottgera,... muzyki Chopina,... oper Moniuszki ?!)
Ciekawa jestem jak podoba się miłośnikom opery prezentacja Strasznego dworu (...dziewczyny polują na chłopaków...nie w ciemię bite spryciule...") - rodem z brukowca - na stronie internetowej Opery ? Od instytucji kulturalnej wspieranej przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego można oczekiwać większej kultury oraz zangażowania w podtrzymywanie dziedzictwa narodowego!
0
0