Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Poprzedni wątek.
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-4-t417005,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

Ja jak poloznej powedzialam co mi tesciowa gadala o praniu to ja wysmiala ze te ubrania sa nakrochmalone itp ze trzeba koniecznie uprac i ja sobie inaczej niie wyobrazalam dlatego mialam wszystko gotowe poprane i po prasowane juz przed porodem.

co do lewatywy to jak jest na nia czas to sobie nie wyobrazam jej nie zrobic jakos bardziej komfortowo sie czulam z mysla ze mialam zrobiona co innego jak juz nie ma na to czasu.

Dzięki dziewczyny! Na prawdę już mi lepiej :) W końcu to moje pierwsze dziecko i kiedy mam się nacieszyć wybieraniem ubranek jak nie teraz? :) A pranie to koniecznie! Taką delikatną skórę może wszystko podrażnić.

Witam sie w nowym watku.Ja juz prawie wszystko mam nie chce czekac na ostatnia chwile bo potem niewiem czy bede miala sily.Teraz juz jest mi goraco i niedobrze w sklepach a co dopiero jak bedzie blizej swiat,ful ludzi i kolejki w sklepach.
Zaczelam tez pomalu prac i prasowac ciuszki.
Ja zaczynam miec stresa przed porodem,jakos do tej pory o tym nie myslalam.Moze to dosc niedyskretne pytanie ale zastanawiam sie czy bedzie chcialy robic lewatywe?Ja przy pierwszym porodzie nie mialam ale teraz sie nad ty zastanawiam

Lipunia dorośli mogą sobie nie prać, ale małe dzieci nie są przyzywczajone do bakterii a zwłaszcza do chemikaliów, w których być może był moczone/pryskane małe ubranka.

Teraz 99 % przyjeżdża z chin i kto wie jak się je transportuje, kto wie w jakich warunkach było to robione ? Prawie nic nie jest polskie, a i to co polskie też nie wiadomo czy bezpieczne. Jak ktoś chce ryzykować alergię albo i poważniejsze choroby to proszę bardzo. Ja tam będę prać i prasować przed założenie jeszcze długi czas.

A jakbym miała liczyć na kupowanie po porodzie i czyjś gust to bym połowy pewnie nie założyła. Na szczęście jest teraz internet w razie czego.

ja jak kupilam pierwsza rzecz w pierwszej cazy byl 5msc i kazdy mowil no co ty itp a ja tez zalamka, ale teraz mam wylane na prawde bo kurcze im blizej konca tym ciezej sie ruszyc, a jak sie ma dzieci jedno dwoje czy wiecej to jest tysiac razy gorzej sie ruszyc. nie wyobrazam sobie nie miec wyprawki zanim dzieco sie urodzi bo moj maz by nic nie wiedzial co kupic to po pierwsze po drugie na bank by przeplacil a po trzecie kiedy to uprac i wyprasowac jak Jadzia pisze? no chyba ze wg teori mojej wszystko wiedzacej tesciowej i szwagierki to ze ubran dla noworodka sie nie pierze bo przeciez sa nowe to nic ze 100 par rak je dotykalo wczesniej pelno kurzu brudu ii bakteri sa nowe i ne trzeba prac:))))ja juz sie nie slucham i mam gdzies robie po swojemu.
Znowu z mlodym zostalismy sami i pewnie teraz juz sie solidnie wezme za zalatwianie ostatnich spraw i zakupow bo potem swieta i nie bedzie kiedy.

Redlaw wspolczuje ale fajnie miec nianie ja to sie zastanawialam ze albo niania albo przedszkole i padlo na przedszkole mlody na szczescie sobie swietnie radzi i chetne chodzi poza tym mamy prawie pod nosem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jadzia mnie te kokardki tez "rozwalają" i smieszy to mnie na maxa.
i tez uwazam ze lepiej zakupy robic w ciazy niz pozniej z dzidziusiem.

Te niekupowanie ciuchów to zabobon, w którym brak logiki.
Z małym dzieckiem wszystko robi się 10 razy ciężej niż z brzuchem.
Czasem wyjście na godzinę jest po prostu niemożliwe. Ciekawe kiedy masz kupić potrzebne rzeczy, wyprać i wyprasować ?
Może kupowanie w pierwszym trymestrze to wcześnie.
Ale wcześniaki rodzą się już od siódmego miesiąca. Trzeba być chociaż minimalnie przygotowanym, bo nigdy nie wiadomo.

Te zabobony mnie rozwalają, a już najbardziej czerwone kokardki na wózkach, najlepiej jeszcze w kościele. Wiek XXI a wierzenia jak w XV.
Ludzie wykształceni i inteligentni do tego wierzący i jak ich pytam po co to, to mówią, że babcia kazała :))))) Ręcę opadają!

Melduje sie w nowym watku.

Rowniez Redlaw wspolczuje ale czasem trzeba podjac trudna decyzje.

My wrocilismy ze wszystkich Świetych , wymęczeni , z brakiem sil na cokolwiek. Mała wciaz buszuje po brzuchu co nie daje mi spać. Dziś chcialam odpoczac po tych kilku dniach meki na wsi , ale co sie okazalo do szkoly trzeba isc . :(

Milego dnia . ;-)
image

Redlaw
No, nie zazdroszczę sytuacji.
Ja też latem musiałam pozbyć się niani i to jeszcze "poleconej", ponieważ kompletnie nam nie podpasowała, miała dziwne nawyki, wygórowane żądania finansowe i w ogóle - wszystko na nie. Rozmowa była trudna i muszę przyznać, że całej prawdy jej nie powiedziałam tylko zwaliłam na ciąże i użyłam argumentu, że idę na L4 i sama zajmę się młodym. Oczywiście była to nieprawda, bo jeszcze tego samego dnia przyszła inna kandydatka na nianię, też polecona, tyle że młoda, sympatyczna dziewczyna, która jest z nami do teraz i błogosławię ją za to, bo z wielkim brzuchem i rocznym urwisem nie ogarnęłabym tematu.
Powodzenia życzę. No i jeśli ma trochę przyzwoitości to raczej nie odejdzie z dnia na dzień, bo Twoja córa już starsza od Cypisa i pewnie obie się w jakiś tam sposób ze sobą zżyły.

Toldinka, nie przejmuj się, tylko kupuj, oglądaj i urządzaj ile chcesz - i ciesz się tym na całego, to jest twoje pełne prawo i korzystaj ile możesz :) a innych nie słuchaj i już :)

A ja mam teraz ciężki okres, muszę zwolnić moją poprzednią nianię... Dzisiaj rozmawialiśmy już z następną panią, bardzo nam się spodobała i Lili też, dogadaliśmy się, więc teraz zostało tylko zwolnić poprzednią... I się stresuję jak ona na to zareaguje, boję się że nam trzaśnie drzwiami z dnia na dzień, a wolałabym stopniowo ze względu na Lilę :( a z drugiej strony z różnych względów nie mogę zostać zupełnie bez niani, muszę kogoś mieć, chociaż na chwilkę...

Też się melduję w nowym wątku. U mnie jakoś dołowato. Zakupiłam już sporo ciuszków. Ale bez przesady. Tak mi się wydaje. Dziś babcia męża mnie za to zganiła, bo nie wolno kupować itd. Moja mama jakoś też entuzjazmu nie wykazała. I jakoś tak mi ogromnie przykro, bo ja się tak z tych ciuszków cieszyłam. Czułam się nieco bardziej gotowa na przyjście Bąbla. A przecież to już niecałe 3 miesiące...

Równiez sie melduje.
Ja znowu mam roznie raz z zapalem wszystko robie innym razem nie mam na nic sily. ale jak wyzdrowieje to pewnie bedzie inaczej i jestem coraz bardziej przerazona co to bedzie potem no ale jestem dobrej mysli ze jednakk jakos sobie poradze:))

meldujemy sie w nowym watku :)
ja juz w 99,9% przeprowadzona jeszcze tylko wysprzatac mieszkanie i mozna wystawiac do wynaqjecia.
czuje ze szybko sie mecze i jest coraz ciezej, a najgorsze jest to wykrecanie nog.

U mnie wicia gniazda c.d.
Ciuszki nowe i stare poprane i poprasowane. Ułożone na półce. Sporo jeszcze trzeba dokupić.
Jak przeczytałam, że mamuśki z grudnia się już pakują to się trochę przeraziłam ;)

Zrobiłam wstępną listę zakupów dużych i małych. Liczba rzeczy oraz kwota są przerażające.

Inne tematy z forum

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Sprawdzona odżywka do paznokci - jaka? (94 odpowiedzi)

Hej Dziewczyny, może miała któraś problem z bardzo słabymi, miękkimi paznokciami i sobie...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??