Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Poprzedni wątek.
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-4-t417005,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.5

tak mam ale raczej bedzie bo ma wrocic na poczatku grudnia az tak szybko nie zamierzam rodzic hehe chyba ze sie mocno opozni ale oby nie. jak cos to telefon do tesciow o ile odbiora no i beda musieli przyjechac do malego, a ja w taxi i rodzic hehe no bo co. ale jestem pozytywnie nastawiona ze maz jednak bedzie. juz najmniej sie martwie czy bedzie ze mna czy sama byle by byl z malym w tym czasie:)

U nas bedzie 7 lat roznicy;)I ja juz dawno zapomnialam jak jest miec takie malenstwo w domu.Ja zaluje ze nie mielismy drugiego po dwoch latach bo by sie razem wychowywali,no ale wyszlo tak a nie inaczej.
Moj syn bardzo sie cieszy ze bedzie mial siostre ale zobaczymy jak to bedzie jak mala sie urodzi.
Lipunia a co zrobisz jak zaczniesz rodzic a meza nie bedzie,masz z kim zostawic synka?

no ja jestem przerazona bo moj w lutym bedzie mial 2,5 roku, a narazie dopiero zaczyna powoli mówić cokolwiek i w miare mozna sie z nim dogadac. Roznicy bedzie 29mscy ale ja jestem 5tyg sama i drugie 5 z mezem dlatego masakra ale juz czuje wsparcie wielu ludzi chociaz slowne bo w praktyce to sie dopiero okaze hehe, jestem dobrej mysli i mam nadz. ze jakos podolam. Tez mam nadzieje ze pozniej bedzie tylko lepiej.

dziewczyny a co sądzicie na temat śpiworków? Dostałam dwa mniej więcej tego typu jak na zdjęciu.Jeden cieplejszy drugi mniej.
http://www.poscieldladzieci.pl/mamo-tato-spiworek-haftowany-spiacy-mis-w-blekicie.html

image

No u mnie 16, więc może być różnie ;)

u nas bedzie 22 miesiece roznicy, mam nadzieje, ze damy rade:)

Tez się tym pocieszam - że pierwsze miesiące a nawet lata będą trudne ale potem będzie lepiej i w czasie kiedy inni będą ponownie wchodzić w czas pieluch itp. ten czas będzie już za mną. Bo na drugim dziecku definitywnie kończymy powiększanie rodziny ;)

Ja zawsze przepuszczalam kobiety w ciazy i takie z maluszkami do 3 lat okolo bo takie dzieciaczki sa niecierpliwe i ciezka im wystac w kolejce ale ludzi to sa naprawde okropni kiedys np ja przepuscilam a facet przedemna w sile wieku ze on tez stoi i juz dlugo i on nie , nie wiem wiec czy to jedno miejsce cos dalo ale mysle ze tak , ja raczej czuje sie jeszcze dobrze wiec nie prosze o przepuszczenie ale czasem np odstoje swoje i wpycha mi sie jakis dziadek albo babcia to lekko mnie to irytuje choc wczesniej nie przeszkadzalo - pewnie hormony ...
a co do ciazy i malego dziecka to niestety takie sa niewygody na poczatku ale potem bedzie milo jak dzieciaki beda w podobnym wieku i sie beda bawic :) ja to bym chciala zeby miedzy Frankiem a nastepnym nie bylo wiecej jak 2 lata ale zobaczymy jak sie ulozy :)

z tymi kolejkami to czasem treba byc chamskim ja sie po pierwszej ciazy nauczylam. ogolnie teraz znowu jestem sama i w sobote np musialam isc do miesnego a bylo tloczno stalam przy otwartych drzwiach to juz cos ale maly sie bal bo tyle duzych ludzi he i chcial na rece no to Wam powiem e prwie lealam na podlodze ehh no ale jakas babka za mna widziala to i potem na mnie czujnie patrzyla zebym tylko drugi raz nie miala takiej akcji. no i teraz musze mrozic mase miecha zeby nie stac w kolejkach bo juz ciezko ze mna. w pierwszej ciazy slabo mi bylo na poczatku, a teraz przy koncowce coraz gorzej.
ogolnie jak jestem z mezem to on stoi ja ide gdzies usiasc ale teraz jak sama to staram sie isc rano zeby ludzi nie bylo bo inaczej porazka w ciepych i dusznych miejscach, a im wiecej ludzi tym gorzej dla mnie.

Toldinka a jaki brałaś antybiotyk?

image

tak to bywa z ludzi,że lepiej udawać ze się nie widzi. Ja będe brała duomox doustnie i globulki dopochwowo MACMIROR 500.doktor powiedział,że nie zaszkodzą,że gorzej by było gdybym nic nie brała.

Szkoła rodzenia w szpitalu na Zaspie, bo na Klinicznej niema już miejsc.

Widzę, że ogólna ocena pieluszek z wycięciem to: kit:-) No i dobrze. Co do stania w kolejkach, to z tym bywa różnie. Jakiś czas temu w Piotrze i Pawle przepuściło mnie w kolejce trzech takich "na oko" 11-12 latków. Nawet mnie to rozbawiło, bo strasznie nalegali, ze "nich pani kupuje przed nami". Haha. A dziś w Carrefourze stałam w kolejce tzw. pierwszeństwa, ale facet w moim wieku przede mna udawał , ze nie widzi mojego wielkiego brzucha, którym go prawie zahaczałam:-)

Byliśmy dzisiaj u lekarza i wyniki mamy dobre. Antybiotyk pomógł :) A za tydzień idziemy na usg. Już się nie mogę doczekać :D

Iva a gdzie się zapisałaś do szkoły rodzenia?

No ja dziś miałam taką sytuację, ze stałam w mięsnym i odstałam swoje. Była moja kolejka i Pani która powinna mnie obsłużyć kazała mi poczekać, bo coś tam zaczęła wykładać (moje szczęście). I myślę sobie, że następna mnie obsłuży, a ta woła do tamtej, że jest Pani w ciąży i że ma podejść bez kolejki. Patrzę na babkę, a tam ani brzuszka ani nic (a miała opiętą kurtkę). I trochę się wkurzyłam, bo swoje odstałam. I powiedziałam, ze przepraszam, ale też jestem w ciąży i mi kazano czekać. Potem się pani tłumaczyła, że one tą klientkę znają, a pod kurtkami to nie widać. A ja się mieszczę w kurtkę, która po prostu jest duża, więc wiadomo, ze nie widać...

To zalezy od osoby ktora stoi za lada,mnie wlasnie w aptece gemni tylko ze tej na Jagielonskiej pani sama zawolala zebym podeszla bez kolejki.Bylam bardzo zdziwiona bo jeszcze wtedy nie mialam az tak duzego brzucha ale to bylo mile.
Iva a jakie masz dopochwowe,ja wlasnie skonczylam brac Gynalgin,w piatek pojde na badzanie ciekawa jestem jakie beda wyniki

Byłam u lekarza- muszę przyjmować Duomox i globulki dopochwowe a po 2 tyg zrobi badanie moczu- mam nadzieję,że będzie już dobrze.

Miałam zaskakującą sytuację w aptece Geminii na ul Obrońców Wybrzeża, była bardzo długa kolejka i mega duszno mąż zapytał pani w aptece czy obowiązuje szybsza kolejka dla kobiet w ciąży( ogólnie nie wykorzystujemy tego faktu,że mam brzuszek ale tym razem naprawdę ten przywilej by sie przydał)Pani oznajmiła,że trzeba czekac w kolejce- a więc ok stoję i czekam. Da porównania w zwykłej drogerii nie musiałam czeka w kolejce tylko pani sprzedawczyni zauważyła ze jestem w ciąży i zaprosiła mnie z kolejki do kasy i powiedziała ze mam pierwszeństwo.Jak widać różni ludzie.

A nie Leksvik przypadkiem ? Bo nas właśnie z tą kolekcją tak "zrobili" ;)

Monia - mam identyczną sytuację z ikeą - też wycofali mi kolekcję, a chciałam dokupić jeszcze jedną komodę... Ale na szczęście gdzieś znalazlam na allegro jednego użytkownika które ma jeszcze trzy takie sztuki nowe, muszę zamówić póki są...

Też uważam, że te pieluchy z wycięciem na pępek to całkiem zbędny bajer i w zupełności wystarczą zwykłe.
Podziwiam stopień zaawansowania przygotowań do pojawienia się nowego członka rodziny. Ja nie mam jeszcze nic, jeśli nie liczyć kilku dziewczyńskich ubranek, którym nie mogłam się oprzeć, no i tego co zalega w piwnicy po młodym. No ale mam nadzieję, że i u mnie wszystko jakoś tam powoli ruszy do przodu po tej sobocie, kiedy to przywozimy meble do pokoju młodej. Bierzemy od razu wszystko tj. łóżeczko, komodę z przewijakiem, szafę, mały fotel oraz do kompletu stolik i dwa malutkie krzesełka - na razie będą w piwnicy ale potem jak znalazł. Boję się, że jak nie kupimy teraz, to potem Ikea zmieni kolekcję i trzeba będzie tropić na Allegro. Tak samo stało się z meblami do pokoju Cypisa - kiedyś były na stałe w ofercie a teraz okazało się, że już od 2-3 miesięcy nie ma i nie będzie. No i jest też piękna "dziewczyńska" lampa stojąca, które świetnie się do tego zestawu wpasuje, sufitową już kupiłam i wygląda ślicznie. A jak będą meble to i ja ze wszystkim powoli ruszę.
Dziś ostatni dzień 2-tygodniowego urlopu mojego męża i od jutra musimy wszystko z młodym sobie przeorganizować. Podziwiam wszystkie mamy, które nie mają mężów na miejscu a są w takiej sytuacji jak ja czyli mają już jednego malucha, bo dla mnie to wyższa szkoła jazdy. Młody tak mnie potrafi przeczołgać, że wieczorem nie wiem jak się nazywam. Ogólnie w porównaniu z pierwszą ciążą to zero odpoczynku, gorsza dieta itp.

Calineczka to niezle z ta glukoza nie slyszalam o spadku jeszcze ciekawe co gin powie moze to nic nie znaczy ale ciekawe...

Z tymi pieluchami co maja yciecie to slyszlalam ze pic na wode bo i tak trzeba zaginac wiec ja bym sie nie pakowala w nie bo na bank mniej chlonne.

Ja juz dla malej mam wszystko oprocz pieluch i imienia hehe bo jakby 2lata temu sie urodzila mialaby na imie amelia, a teraz to juz nie chce. Jakies tyy sa wiec zobaczymy. a i wozek no ale on jest wybrany kasa tez i wiemy ze tydzien sie czeka wiec zamowimy w grudniu na spokojnie bo nie mamy miejsca na niego teraz

no i dla mnie jakies tam zakupy ale to juz mozna na bierzaco przy okazji innych zakupow.
ja to juz prezenty na gwiazdke szukam bo sie tak fatalnie czuje w sklepach ze w grudniu juz nie bede miala na nie sily ani ochoty.

Moj maly ostatnio dostal pieczarkowa w przedszkolu i mega przechorowal te grzyby minelo mu bo nigdy nie jadl wczesniej, poszedl an dwa dni do przedszkola i juz podlapal katar i duszacy kaszel i znowu w domu bo w ndz idziemy na chrzciny i musi byc zdrowy ehh z tymi chorobami.

Redlaw, dzięki. Chyba też sobie odpuszczę te pieluszki. Super, ze wkleiłaś listę. Naczytałam się juz tych różnych list i ta wydaje się rozsadna:-P No wiesz, praktyczne rzeczy bez wymyślania:-)
Ja przez ostatni miesiac byłam wyluzowana, bo zrobilismy z mezem jakies "grubsze" zakupy... Zamówiliśmy wózek, kupiliśmy łózeczko, materac, przewijak itp... ale wczoraj znowu mi sie odezwał "natręt pt. nie zdążę". Zostały mi do kupienia ubranka (nie mam nic :-P ), kosmetyki, pieluszki, czesc rzeczy dla mnie do szpitala + biustonosz do karnienia. aaaaaa :O
Chciałabym mieć juz to w domu i znowu sie wyluzowac :P

Inne tematy z forum

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...