Surowe kary na prywatnych parkingach

Opinie do artykułu: Surowe kary na prywatnych parkingach.

W ferworze emocji, zwłaszcza kiedy chodzi o zdrowie bliskich, zapominamy o wielu rzeczach. Nasz czytelnik parkując pod prywatnym szpitalem, gdzie zaraz miała mieć zabieg jego córka, zapomniał zapłacić za postój. Godzinę później dostał rachunek na 95 zł.

Przyjeżdżając na zabieg z córką do szpitala Swissmed przy ul. Wileńskiej w Gdańsku, pan Tomasz nie sądził, że godzinę później przyjdzie mu słono zapłacić za swoje roztrzepanie.

- Przegapiłem informację o opłatach, dostałem ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po co tak robić???

Skoro to prywatny parking, maja prawo do niego
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 8

...podobnie jak w komunikacji miejskiej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Europark

Parking pod swissmedem nie odsniezony, breja a ludzi sie czepiaja...
By sie wzieli do roboty d*pki - usluga nie wykonana
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 16

i rozumiem straż miejską albo policję ale nie prywaciarza!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

ale to jest pruwatna firma!!
to taj jakbym ja założyl firmę i chodził i wlepiał mandaty samochodom stojącym na trawniku przed blokiem. wystarczy nr rejestracyjny? a jak nie zapłacisz to gdzie i do kogo przyjdzie mandat od tej firmy? po samym nr rejestracyjnym nie dojdą!!!!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 14

jedna banda

ale to Polak Polakom gotuje taki los, tragedia
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 17

Kolejny słoik co większość życia za stodołą za darmo parkował. A tu nagle płacić każą.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 35

Nie jest w żadnej części Twój, ale należy do skarbu Państwa. Ty jesteś tylko obywatelem który ma wpływ na wybór zarządcy tego skarbu Państwa. Nie znaczy to że sam możesz sobie skarbem Państwa zarządzać, ani nie znaczy że jest Twój.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 17

Nie "za darmo", bo za darmo nic nie ma, ale BEZPŁATNIE tzn. bez dodatkowej opłaty - bo za koszt utrzymania parkingu już raz zapłacił w cenie usługi medycznej.
W przeciwnym razie byłoby to tak, jakby supermarket kasował za bilety wstępu, za zużycie powietrza przez klienta i eksploatację podłogi a na koniec za towary również.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 11

A kto powiedział że ma dostęp? Opłaty za parking wystawiane są na nr rej.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

opłata w CH

W Norwegi w centrach handlowych parking jest darmowy dla klientów tylko 2 godz
potem trzeba płacić.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

skąd dane osobowe właściciela pojazdu?

A skąd ta firma może mieć dane właściciela pojazdu że wystawia mandat? Widzą tylko nr rejestracyjny samochodu tak jak ty czy ja!!! a na podstawie samego nr nie mogą wystawić mandatu bo to tak jakbym ja wystawił komuś mandat na nr mieszkania w bloku!!!
Albo gdzieś jest solidny wałek i mają dostęp do baz danych urzędów (a nie powinni) albo żerują na niewiedzy kierowców i strachu przed komornikami itp, itd.
ale wiadomo cfaniak to cfaniak i tak sie ludzie podorabiali....
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 10

tam jest paradoksalna sytuacja

Przyjeżdżam do lekarza na umówioną godzinę. Wiem, że za parking trzeba płacić, wiele razy płaciłam kartą. Przyjeżdżam, kartą nie można-awaria, mam banknot 50zł i jakieś drobniaki. banknotem nie można, drobniakami owszem, ale nie mam 5zł. próbuję rozmienić w punkcie z gazetami: pani nie ma (nie musi mieć), w rejestracji - nie ma możliwości. szukam kogoś gdzie można to zgłosić-nie ma komu. trudno, ryzykuję, nie będę przecież przekładać wizyty u lekarza z powodu braku możliwości uiszczenia opłaty. tym razem nikt nie kontrolował, ale gdyby tak było to zapewne skończyłoby się mandatem jak tym wypadku. rozumiem, że mają problem z parkującymi osobami, które nie korzystają z usług Swissmedu, ale ta opłata za parking to złoty interes dla właściciela. W okolicy parkingu nie ma, najbliższy autobus przystanek jest dość daleko.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 10

a skąd ta firma ma dostęp do moich danych osobowych? przecież widzi tylko nr rejestracyjny pojazdu i to wszystko. dostępu do bazy danych urzędow nie ma
!!!!!!! jak to jest w koncu legalnie czy nie?
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 16

Żadna, dlatego prywatna firma zamiast wystawiania mandatów pobiera OPŁATY.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Typowy system nastawiony na, przepraszam za wyrażenie, dymanie frajerów.

Gdyby chodziło o opłaty parkingowe to wystarczyłby automatyczny szlaban przy wyjeździe otwierający się po wniesieniu opłaty, opłaty za czas faktycznego postoju a nie płacony z góry i z kara po przekroczeniu (wizyta u lekarza to nie zakupu w kiosku ruchu, żeby zawsze przewidzieć czas trwania)

Taki teoretycznie uczciwy system panuje na lotnisku w Rębiechowie (pomijając jakieś kanty jakie robiono tam z zegarami na kiss&fly i horrendalne stawki)
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 8

zlodzieje!!!!!!!!!!lekarze to najwieksze gnidy!!!!!!!!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 23

Ten znak d-18 jest niezgodny z normą, więc nie obowiązuje. Nie zapłaciłbym.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 18