Święto Solidarności i Wolności

Temat dostępny też na forum: Święto Solidarności i Wolności
Poznaj program Obchodów Sierpniowych 2025 w Gdańsku! Wydarzenia upamiętniające 45. rocznicę strajków w Stoczni Gdańskiej i powstania Solidarności obejmują wystawy, spacery historyczne, koncerty, debaty, projekcje filmowe oraz rodzinne gry terenowe. Czekają na Ciebie m.in. plenerowa wystawa fotograficzna, strefa relaksu z muzyką na żywo, spotkania z bohaterami Sierpnia '80, konferencje naukowe ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od agenta do prezydenta

Gdzie panel dotyczący rozwoju osobistego na przykładzie Wałęsy?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

jakieś dowody,bo w otoczeniu Konusa mamy ,,Ryszard"Kujda, Wolfgang Przyłębski,Piotrowicz ,,czeszcz Balbina"gdzie twoja teczka paszportowa!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jakieś dowody? Serio?

Z konia spadłeś czy wczoraj się urodziłeś? Wałęsa to TW Bolek. Ten sam co obalił rząd Olszewskiego i zdradził Polaków.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czego nie rozumiesz ?

Rząd Olszeskiego sam się obalił bo nie miał większości. Nie powielaj bzdur kurskiego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

serio pytam!, kto ma teczke paszportową ,,Balbiny",zaginęła za prezesuru towarzysza Cyckiewicza w IPN.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

serio pytam o teczke Balbiny,,,zapodziała sie" za prezesury Cyckiewicza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Piszesz o tusku, toż to konus
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Paradoks historii, komuniści i agenci zawłaszczyli ECS i udają, że walczyli z komuną. Ale cóż, pecunia non olet.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 4

W 80 roku miałem 11 lat.

Pamiętam dokładnie atmosferę tamtego czasu. W moim mieszkaniu kilkukrotnie rodzice przechowywali działaczy Solidarności. Pamiętam też gdy uczestniczyłem w wiecu Wałęsy w Hamilton w Kanadzie. Wszyscy byliśmy za nim. Potem wybory, Mazowiecki, Wałęsa na prezydenta, mieli mój głos. Nie miałem żadnych wątpliwości, że postępuję słusznie. Dzisiaj, jestem bardzo zawiedziony i rozczarowany. Chyba nie tylko ja. Czuję się najzwyczajniej oszukany.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 5

Danka! Kupiłem telewizor!

-Ile wydałeś?
- trzech stoczniowców.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 9

Zatrzymujemy Jarka?

Nie on lubi pospać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

on nasz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Świetują ci co dorwali się lub dostali miejsce przy korycie bo Stoczniowcy i pozostali "robole" którzy nadstawiali karku ryzykując więzieniem poszli na "żebry" 11
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Święto ,,Wolności"?

Wielki Smuta a nie żadne święto ,wszyscy wiedzą co to za ,,Święto" ....mydlenia oczu . Święto wolności dla tych co dawno powinni być wykastrowani z pamięci narodu Polskiego .
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czemu czytając program ochodów dotyczący Solidarności i Wolności mam wrażenie jakbym czytał program partii Razem?

Po spacerze przewodnickim aktywistki i aktywiści wspólnie z gościniami i gościami, wszyscy działający w duchu ideałów rewolucji Solidarności wezmą udział w wydarzeniu.
Wystąpi ponad 60 naukowczyń i naukowców z całej Polski oraz rozpocznie się dyskusja z obrończyniami i obrońcami wolności oraz praw człowieka z różnych generacji.
Dzięki temu osoby działające aktywistycznie poznają historię.
Jeszcze zabrakło tylko tęczowej flagi na całą bramę nr 2 jako wydarzenia wieńczącego obchody.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak na boku

Odkąd z dalekości do Państwa przybyłem, to nie mogę się nadziwić tej ochotności do świętowania rocznic. A to grunwald, kompletnie zmarnowany. Innym razem hołd pruski i wciąż czujecie się jako ci gorsi. Kiedyś pod wiedniem obroniliście europę a teraz macie żal, że Was mają w D. Pod warszawą też kontynent obroniony i zero wdzięczności świata. Teraz solidarność Taaak, dożo w Was tej solidarności, oj dużo i tej wiecznej pretensji, że krasnale znów nasikały Wam do mleka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

oczywi ście zabraknie gwiazdy uroczystości wałęsy nie mial go kto zaprosić

ALE batyr dojedzxie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego

tylko republika transmituje obchody? Nawet na tvp info jakieś smuty

Nie ma już ani solidarności ani wolności. Została niekończąca się walka o prawa człowieka do godnego życia w tym kraju.

Dlaczego impreza jest podzielona partyjnie?

Powinna być ponad podziałami, do tego rozstawiono barierki dzielące, to jest miasto tolerancji i równości według pani D

Inne tematy z forum

Naklejki wycinane po obrysie (3 odpowiedzi)

Planuję zrobić naklejki wycinane po obrysie jako gadżety dla klientów. Ktoś wie, czy można je...

Ekstremalna Droga Krzyżowa (3 odpowiedzi)

Ekstremalna, bo trzeba pokonać trasę minimum 40 km w nocy. Samotnie lub w skupieniu. Bez rozmów i...

Nocny Duathlon w Porcie Lotniczym Gdańsk 2026 (5 odpowiedzi)

Zbliża się kolejna już edycja Nocnego Duathlonu w Porcie Lotniczym Gdańsk im. Lecha Wałęsy. To...