Świętowanie uświnienia

Nie wiem, czy zwrócili Państwo uwagę na zachowanie pani red. Kolendy-Zalewskiej z TVN, która, zwracając się do Kornela Morawieckiego po wystąpieniu jego syna w Sejmie, zapytała go dlaczego MM nie wymienił nazwiska Lecha Wałęsy, gdy mówił o osobach zasłużonych dla polskiej wolności.

Postawa pani K-Z jest objawem pewnej mentalności charakterystycznej dla tej grupy ludzi. Oni potrzebują takiej ikony jak LW (tu przepraszam wszystkich twórców ikon) jako alibi dla swojej mentalności, wg której trzeba było się uświnić, żeby coś osiągnąć. Lech Wałęsa, z racji swojej niegdysiejszej popularności może wygodnie posłużyć im jako sztandar, na który można wskazać i rzec:

“Patrzcie, taki wielki czlowiek, wielki przywódca i jemu też się przytrafił przykry epizod w życiu. Życie już takie jest, szaro-bure i nie oczekujcie od nas byśmy byli święci.”

No i w ten sposób ta grupa ludzi, żeby nie czuć się osamotniona, stwarza sobie alibi dla świętowania uświnienia.

Co tam Inka, Pilecki czy Fieldorf. Pani Kolenda-Zalewska wymyśliła sobie moralność alternatywną.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Re: Świętowanie uświnienia

Nie wycieraj swojej mordy Lechem Wałęsą kanalio. Co ty kanalio zrobiłeś dla Polski ? Pochwal się za co wywalono cię z Solidarności.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jaq, zauważ, że nic nie odpisał na to jak opowiedziałem jak był u mnie i błagał o pracę. Taki mędrzec a łowca kuroniówki.
Tak chciałby mówić i żeby inni tego słuchali. A tu co? "S" go wyj.....ło, poszedł do lewicy, tam dostał kopa w starą d....ę i teraz już zostało rozcieranie wirtualnego gó....a po wirtualnej szybie.
Zobacz jakie to smutne. Jaki to samotny człowiek. W wigilię otworzy szato de jabol, walnie i spać.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widzę, że zaraz zostanie wycięta moja odpowiedź na prowokację łowcy. Trudno. Powtórzę to co o nim myślę w wersji soft :
nie wycieraj sobie ust ( w tym miejscu pada określenie jakiego wobec posłów Platformy z mównicy sejmowej , bez żadnego trybu, wkurzony poseł Kaczyński) Lechem Wałęsą. Co ty ( określenie j.w.) zrobiłeś dla Polski ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rocznica więc i Lech Wałęsa dał głos, a internauci mu to i owo przypomnieli:

http://niezalezna.pl/211356-rocznica-stanu-wojennego-to-i-walesa-sie-odezwal-nie-czytajcie-jesli-chcecie-zachowac-spokoj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z Bolka co prawda bufon i konfident, ale daje też sporo radości.
Jego powiedzonka (Otake Polske walczyłem, Plusy dodatnie/plusy ujemne, Nie chcem ale muszem itd..) weszły przecież do kanonu polszczyzny. Ktoś powinien wydać ich antologię :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Założyliście już stowarzyszenie "Łowcy kuroniówki"?
Spędźcie razem święta, o ile ich nie zdelegalizujecie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polacy bez empatii, dumni, waleczni, a zarazem zawistni i zazdrośni ... wybierają na swoje autorytety takich jak oni sami , a potem mają pretensje do tych których wybrali zamiast do siebie.

Każdy kto oczekuje po Zasadniczej Szkole Zawodowej w Lipnie z czasów PRL wykształcenia, wiedzy i elokwencji porównywalnej z ukończeniem Harwardu bądź MIT - jest debilem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

wdr

"Polacy bez empatii, dumni, waleczni, a zarazem zawistni i zazdrośni "

Czy Ty przypadkiem nie generalizujesz ? Bo jeśli mówisz "Polacy" to znaczy to "wszyscy Polacy". A ja wiem, że są różni Polacy i że są też tacy, którzy na miano Polaków nie zasługują, bo są pozbawienie pewnych polskich cech. Ludzie są różni, ale na różnicach nie można poprzestać, trzeba dojść do tego, skąd się te różnice wzięły i co znaczą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Na miano Polaków z pewnością nie zasługują ci, którzy czegoś się dorobili - czyli złodzieje. To już wiemy. Pamiętamy!
Czy ktoś kto w państwie chrześcijańskim nienawidzi chrześcijan zasługuje na miano Polaka?

Użyję cytatu z polskiego filmu, który tu pasuje IDEALNIE.
"W moich oczach jest pan nędznym gadem, omyłkowo tylko nazywanym człowiekiem"...............
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapasiewicz ten tekst wypowiedział mistzowsko. Ale kabareciarz łowca to zaprzeczenie gada. Gady są mądre, stabilne, silne (nie tylko fizycznie), stałe. Od nich wywodzi się wiele gatunków.
A Pani Kolenda-Zalewska nie tworzy moralności alternatywnej, bo Lech Wałęsa funkconuje w polskim "tu i teraz" jako symbol wolności-ale jest też żywym człowiekiem, który czasami się uświni by dać coś Polakom, nawet takim jak łowca. By zrealizować coś dla innych. Ikoną nazywa go łowca. Czyli jednak dla niego coś znaczy a zaprzecza temu. Paranoja. Najmniejszy pies najgłośniej szczeka.

Karmina

W kwestii formalnej:
Lech Wałęsa był tylko szyldem, który, owszem, brał na siebie ciężar reprezentacji "S", ale sam szyld niczego by nie zdziałał, bez tysięcy działaczy, którzy w stanie wojennym konspirowali, pisali, drukowali, kolportowali, byli aresztowani, skazywani albo pałowani, nie mówiąc już o ofiarach śmiertelnych. Jest w Gdańsku taka organizacja "Godność" zrzeszająca represjonowanych działaczy "S" i to na nich spoczywała realna działalność ruchu "S". Proszę się zapoznać, albo zajrzeć do IPN. Ale potem LW nie tylko na nich się wypiął, ale na dodatek okazał się TW, zaprzeczającym faktom. A na kłamstwo nie ma zgody. I w końcu takim oto sposobem LW stał się ikoną komuny i postkomuny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Proszę się zapoznać..." a ja na to: Proszę sobie wyobrazić, że ja, Kobieta, śmiem mieć inne zdanie na ten temat. No i jeszcze. Proszę nie pisać swoich uwag pod postem, który nie jest adresowany do Ciebie-tak jak nie czyta się cudzych listów. Już mi kiedyś dałeś do zrozumienia, że jestem nieogarniętą kobieciną, więc teraz co?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdanie warto mieć, ale warto by zdanie miało sens. I trzeba umieć ten sens wykazać. Ja rozumiem, że panie w kwestii prawdy mają problemy, ale skoro równość to równość. Panuje taka zasada w świecie Zachodu, że kłamstwo jest antywartością.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Łowco : Nie wycieraj sobie paszczy Lechem Wałęsą. Kanalizacjo. Odorze. Czy to prawda że wywalili cię z Solidarności ?

Pomnik mu postaw.

Może być taki:

image

Z podpisem na cokole: w tym kraju są tacy durnie, ze na prezydenta mnie wybrali
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

W pomroczności jasnej można wszystko.

"poroczność jasna" to zdaje się argument procesowy w procesie syna idola jaq-a za spowodowanie wypadku samochodowego w 1993r po pijaku
A i sam idol do wylewających za kołnierz nie należy. W swej kaźni w Arłamowie, wypił:
- spirytus - 2 but.
- wódka 289 but.
- wino 158 but.
- winiak i koniak 59 but.
- szampan 239 but.
- piwo 1115 but.

Kto jest laureatem pokojowej nagrody Nobla? Wasz Kaczyński czy Wałęsa? Kto jest symbolem Solidarności i wolnej Polski ? Kaczyński czy Wałęsa? Kto przeszedł do historii jako symbol upadku komuny ?
Wałęsa jest taki jaki jest, a nie taki jakim chcielibyśmy go widzieć. Żaden z Kaczyńskich czy innych polityków PiS nie przejdzie do historii. Chyba że jako postać nagatywna lub ofiara katastrofy.
Jedynie Polacy potrafią z takim zaangażowaniem niszczyć uznane w świecie autorytety.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A kto twierdził, że polskość to nienormalnosć?
Kto lansuje na świecie tezę o tym, że w czasie wojny Polacy dla Żydów byli równie wrodzy, jak Niemcy?
Kto pisze o polskich obozach zagłady?
Kto rozpowszechnia na cały świat informację o marszu 60 tysięcy nazistów w Warszawie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jakich mamy Wielkich Polaków, znanych na świecie?
Amerkańce kojarzą przynajmnej Kościuszkę i Pułaskiego.
Skłodowska dla wszystkich była Francuzką, chociaż ona sama pewnie uważała inaczej.
Kto słyszał o naszych noblistach z literatury?
Jakby Kopernik się dowiedział, że jest Polakiem, to by zbaraniał.
Nie mamy takich naprawdę Wielkich Polaków, znanych na świecie.
Czy tylko dlatego mamy robić dymanego "bohatera"?
Fakt, że był konfidentem, nikogo, poza Polakami, nie obchodzi.
A my znamy prawdę. Zatem nie chowajmy jej pod dywan na siłę próbując utrzymać jego "legendę"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przekaz, jaki idzie w świat, o którym pisałem wyżej, jest dla wizerunku Polski o niebo bardziej szkodliwy, niż prawda o Bolku

Czy Ty jesteś ideałem który nie ma za co powstydzić się przed swoim sumieniem ? Nie miałeś żadnych propozycji nie do odrzucenia ? Nie wiem czy żyłeś w realiach komuny i czy znasz metody jakimi posługiwała się w łamaniu ludzi, ale ja mam świadomość że życie nie jest algorytmem zero/jedynkowym. Jest w nim ogromna sfera szarości, na którą składają się ludzkie słabości które potrafią być wyolbrzymiane i zestawiane nie proporcjonalnie do pozytywnych dokonań. Mam świadomość, że wielu z nas można złamać w różnych okolicznościach. Tylko w mitach możemy znaleźć nieskalanych, niezłomnych i cnotliwych. Wałęsa poświęcił swoje życie i swojej rodziny słusznej sprawie. Postawmy tak po ludzku, na szalach wagi jego dobro i zło. Mnie wychodzi kciuk do góry.

Z jakim nowożytnym bohaterem amerykanie kojarzą Polskę ? Czy przypadkiem nie z takim prostym człowiekiem, któremu zgotowano owacje na stojąco w Kongresie ? Oni szanują tego człowieka. Nie było prezydenta USA który by nie spotkał się z Wałęsą w Polsce i nie wspomniał o jego zasługach. Tam gdzie Trump witał Wałęsę w Warszawie w czasie swojej wizyty, tam Wałęsę starali się wygwizdać jakieś półgłówki. Co to za naród, który tak traktuje swoich bohaterów. Półgłówki.

TO, że Wałęsa formalnie zakończył współpracę z SB przed 1980 dla mnie nic nie znaczy. Ze Służbami nie rozwiązuje się współpracy "za porozumieniem stron".
Co jest bardzie prawdopodobne?
a) Służby widząc rodzącą się Solidarność, stwierdziły, że nie będą wywlekać jego historii, żeby go zdyskredytować w oczach robotników, bo przecież formalnie umowa jest rozwiązana?
b) Słuzby celowo wywindowały go na przywódcę rodzącego się ruchu, zeby go kontrolować?
Dla mnie odpowiedź jest oczywista.
Można oczywiście popełnić jakiś błąd, bądź zostać do niego zmuszonym.
ALe taka osoba zazwyczaj usuwa się w cień, aby nie zostało to wywleczone na światło dzienne.
Żeby nie zostać zdyskredytowanym w oczach znajomych czy rodziny.
Z pewnością nie stawia się na piedestale.

!@jaq:

A przepraszam. Faktycznie jednego Wielkiego Polaka mamy. Największego.
Przeoczyłem Go, bo rozglądałem się po "średniakach"

Poslugujesz się teoriami o wszechobecnych spiskach służb. Nie wciskaj mi kitu. Gdybym nie był świadkiem tamtych wydarzeń to mógł bym z tobą snuć podobne teorie. Wierz w co chcesz, ale dopóki twoja wiara w takie teorie nie ma obiektywnego poparcia w faktach, jest tylko teorią. Teorią która przegrywa z tym co jest, czego byłem świadkiem i co jest obiektywną prawdą. Zaszliscie z tymi swoimi teoriami tak daleko, że na siłę probujecie szukać do nich dowodów. Do tego stopnia zatraciliscie instynkt, że zaczeliscie ufać SBekom i Kiszczakowi, za nic mając przyzwoitość.

Chcesz mi wmówić, że SB, wiedząc o tym, że człowiek stojący na czele wrogiego im obozu, był kiedyś ich TW, nie wyciągnęłaby tego na światło dzienne?
Albo jesteś niemożliwie wręcz naiwny, albo masz w tym interes. Innego wyjścia nie ma.

I jeszcze jedno. Stawianie na piedestale.
Przypomnij mi kto oddał swoje głosy Wałęsie w drugiej turze wyborów? I dlaczego to zrobił. Macie pretensje do Wałęsy że został prezydentem, zapominając jednocześnie ze dzięki temu nie wygrał facet z teczkę - Stan Tymiński. Kto to pamięta? Był to sygnał że Polacy są w większości idiotami których można omotac. Potrafią jak mało kto odmrazac sobie nos na złość mamusi. Niewiele u tych idiotow się zmieniło. Robią to samo.

Zauważ, że SB nie ujawnialo swoich TW.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To było jedynie mniejsze zło. Nie było innej alternatywy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomroczność była sposobem syna na wymiganie się od odpowiedzialności, a tata mu w tym tylko nie przeszkadzał.
Innego syna grób zniknął z powierzchni ziemi, też nie przeszkadzał i nie przeszkadzało mu noszenie symbolu religijnego w klapie.
Kradzież dowodów na TW Bolka za czasów prezydenckich.
A bohaterstwo? To raczej aktorstwo w reżyserii panów Jaruzelskiego i Kiszczaka i za to jako jedyni w obozie postkomunistycznym dostali grubą kreskę .
Dlaczego miał bym się oszukiwać że jest inaczej?

Oprócz JPII mamy jeszcze innego wielkiego, czyli Prymasa, nie bez kozery obwołanego Prymasem Tysiąclecia. A w niektórych innych krajach pamiętani są inni wielcy Polacy, jak naukowcy i inżynierowie, budujący tam cywilizację. Choćby brat Marszałka, Bronisław badający kulturę Ajnów na Dalekim Wschodzie czy Bronisław Malinowski badający kulturę w Polinezji. Jest ich trochę.

A i Wałęsa miał szansę, ale ją zmarnował, szczególnie jako nieudany prezydent.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

No i macie jeszcze Prezydenta Tysiąclecia, który bohatersko zginął, ooooopsss.... poległ, na ruskiej ziemi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

>A ja wiem, że są różni Polacy i że są też tacy, którzy na miano Polaków nie zasługują

Dooreń

Zblizaja sie swieta. Jakbyscie mieli perspektywe spedzenia ich w samotosci z piwem za 2 zl to tez byscie mieli dola - tak jak staruszek.

Zwróćcie Państwo uwagę ile trzeba mieć w sobie jadu, nienawiści żeby napisać, że ktoś nie zasługuje na to żeby być Polakiem.
Jakim trzeba być zawistnym, chorym frustratem.
Jak zagorzałym trzeba być ateistą żeby aż tak bardzo nienawidzić ludzi???
Łowczy, dlaczego tak nienawidzisz nas chrześcijan???
Wyjaśnij to wszystkim.
Odpowiedzi nie będzie. Chyba nikt nie ma wątpliwości.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlaczego Łowca nie odpowiada? Ot ze względów na prawdę bardzo oczywistych.
WYJASNIENIE
Łowca to po góralsku owca (taka se łowiecka,barania istota). Czasem se beknie takie baranie bee,bee, a Wy wymagacie od niego długich monologów tematycznych.
Z przyczyn naturalnych sie nie da. Czasami beknie,czasem różkami kogoś bodnie,czasem bzdur naklika bo się zielska naźre, ale generalnie jest on niegroźną wełnianą istotą.
A dlaczego nienawidzi chrześcijan? Jakbyś Ty co roku marzł w kożuszku w stajence i to akurat na samiuśkie święta też byś zmienił punkt widzenia.

"Zwróćcie Państwo uwagę ile trzeba mieć w sobie jadu, nienawiści żeby..."

...odnosić się z tak wielką pogardą do drugiego człowieka.

"Jakim trzeba być zawistnym, chorym frustratem."

Żeby tak bezpardonowo atakować kogoś tylko dlatego że ma inne (może nie do końca przejrzyście wyrażone) poglądy samemu chowając się za pozorną anonimowością, którą daje internet?

"Łowczy, dlaczego tak nienawidzisz nas chrześcijan???"

Czy to że osoba tak spaczona moralnie umieszcza sama siebie wśród chrześcijan nie jest rażącym nadużyciem?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proszę popatrzeć jak doskonale niektórzy udowadniają tezy zawarte w notce. Diabeł się przebrał w ornat... , ale ogon i różki mu wystają.

Beknął, bąknął i monologu tematycznego tez nie było.
Dzięki Łowiecko za potwierdzenie tezy mej i góralskie HEJ
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak widać ten ateista chory z nienawiści nie odpowie na żadne pytanie.
Dajemy mu tu możliwość wyjścia z twarzą z tej i wielu innych kompromitujących sytuacji ale on nie korzysta bo pogrążyłby się jeszcze bardziej.
Chory człowieku załóż sobie bloga pt. nienawidzę.chrzescijan.com.pl i tam siej nienawiść a stąd wyp......laj.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przecież on siedzi w siateczkowym podkoszulku na ramiączkach przed komputerem w zapyzialej norze i dostaje orgazmu, bo ktoś reaguje na jego wpisy.
Stąd to ciagle prowokowanie i obrażanie.
Stwierdzając fakty, trzeba powiedzieć wprost : To zwykły dooreń.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak, masz racje. Ponoć pisanie tu obelg to jego rodzaj aktu sexualnego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Zarabianie na kryptowalutach - Jaki podatek? Potrzebna DG? (7 odpowiedzi)

Witam, Chciałbym uzyskać informację na temat sposobu opodatkowania zarobku (osoba fizyczna)...

Grajdołki (165 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Wiersz o Gdyni (10 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...