Świeża krew na wybory

Naprawdę nie ma nikogo z Bojana kto by wpuścił nieco świeżej krwi do zatęchłej Rady Gminy?! Znowu będziemy rozgrywani przez lepiej zorganizowanych "miejscowych" i znowu będziemy narzekać, że wójt ma nas "w głębokim poważaniu". Szkoda....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest już gdzieś lista kandydatów ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szukacie kandydatów? Może lepiej by było samemu wystartować?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niestety pracuję i nie mogłabym zaangażować się zbyt mocno. Ale chętnie poprę i poreklamuję osobę, która ma chęć do działania, będzie aktywna oraz będzie dbała o interesy Bojana
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obecni radni też pracują. Z Bojana i innych sołectw. Niektórzy na bardzo wysokich stanowiskach.

Nie wątpię ale ja może się nie poznałam na ich pracy ale chętnie usłyszę o sukcesach na rzecz Bojana, bo patrząc jak praca wre w takim Kielnie na przykład to odnoszę ż, ze wszyscy pracują na rzecz Kielna ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

i jeszcze jedno. Ja rozumiem solidaryzm społeczny, ale uważam za niesprawiedliwe gdy fundusz sołecki dla Bojana jest identyczny jak dla sołectw 2 razy mniejszych. I tyle.
http://szemud.pl/wp-content/uploads/2018/08/fundusz-solecki-na-rok-2019.pdf
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie jest kwestia niesprawiedliwości tylko przepisów. Przepisy określają maks.kwotę i Bojano taką ma. Nawet gdyby mieszkańców było jeszcze więcej dostałoby tyle co teraz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mogę prosić o ten przepis?

Te przepisy nie są całkiem jasne (ale które są) - pod tym linkiem jest opisany wzór wyliczenia z notą, że fundusz sołecki nie może przekroczyć dziesięciokrotności kwoty bazowej - stąd kilka sołectw gminy ma identyczny fundusz niezależnie od ilości mieszkańców:
https://funduszesoleckie.pl/?p=520
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ależ ja już wcześniej znalazłam tę informację i inne przepisy ustawy. Być może jestem niegramotna ale z rozumiem z nich, ze kwota zależy także od liczby mieszkańców a zasady przyznawania funduszu ustala gmina. "Decyzję o wyodrębnienie w budżecie gminy funduszu sołeckiego podejmuje rada gminy specjalną uchwałą (uchwała taka musi być podjęta do 31 marca roku poprzedzającego rok, w którym fundusz sołecki ma zostać wyodrębniony w budżecie)." (za Gazetą Prawną)
Czyli mozna przepisy prawa miejscowego tak skonstruować, że
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie bądźmy tacy samolubni. Jesteśmy gminą, czyli całością i pracujemy wszyscy na rzecz gminy. To jest gmina Szemud, a nie tylko Bojano. Gdyby przyznawać pieniądze tylko ze względu na liczbę mieszkańców Bojano by się szybko rozwinęło, nie dając innym wioskom możliwości na jakiś rozwój. Czyżby mieszkańcy Głazicy i Szemudzkiej Huty nie zasługują żeby ich dzieci mogły bezpiecznie chodzić po chodniku. Czy wartość życia dziecka z Bojana jest więcej warta niż życie dziecka z Głazicy? Wszyscy pracujemy na rozwój gminy, a gmina to wszystkie sołectwa i każda powinna mieć możliwość rozwoju.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

O Kielnie zapomniałeś ;)

Przepisy są takie same dla wszystkich gmin, w naszej maksimum funduszu sołeckiego osiągają wsie powyżej 900 mieszkańców, stąd wszystkie miejscowości większe od Donimierza dostają taką samą kwotę. O ile wiem ustawa jest uchwalana na szczeblu krajowym, więc jedyną opcją żeby ją zmienić jest uzyskanie większości parlamentarnej w sejmie i senacie. Na moje nie ma co bić piany o fundusz sołecki - stanowi on mniej niż 1% przychodów gminy. Nawet gdyby Bojano otrzymało dwukrotnie większą wartość funduszu, to niewiele byśmy z tego mieli - i tak nie starczyłoby na przysłowiowe waciki.

"W naszej" - i wszystko jasne

Kompleksy? Mieszkam w Bojanie i nie mam pretensji o inwestycje w innych miejscowościach. Żałuje ze w naszej jest takie małe zaangażowanie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rzecz nie o kompleksach (co one mają do istoty sprawy?) tylko o wyborach oraz adekwatnym do wkładu budżecie i inwestycjach. Też żałuję, że jest takie małe zaangażowanie, być może gdyby było większe to i inwestycje i budżet byłyby większe :)

Nie jest jasne bo anonim nie jest z Bojana. Kolejna kadencja i po raz kolejny dyskredytacja innych kandydatów niż jaśnie panujący. Anonim, masz swój stołek we wsi to sie może wykaż. Czy już spadłeś z niego, bo moze nie jestem na bieżąco? I nie strasz, że przyjdziesz, bo bo to Twój stary i oklepany już chwyt.

Re: Świeża krew na wybory

Kiedy wyladuje pierwszy smiglowiec na rondzie w kielnie ??

Po kolejnej wygranej wójta...

Po poważnym nocnym wypadku w tej części gminy - czego nikomu nie życzę, więc mam nadzieję, że nigdy.
W dzień helikopter naprowadzają strażacy najbliżej miejsca zdarzenia.

Mysle ze jednak karetka szybciej dojedzie , to nie gory ...

Do szanownej/ego mh, ciagle wypominanie inwestycji w Kielnie, czemu sluzy. Stolica powiatu jest Szemud i jakoś nadzwyczajnych środków tam sie nie kieruje

Bo wszystko idzie do Kielna

I bardzo dobrze, to po sąsiedzku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zaorać Bojano. Kto jest ze mną? !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

No pewnie by się ktoś znalazł .

Ja, ale ty ponosisz koszty
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wezmę trekier, jaką fejn masziny i jedzma orać. Mogę łopate komu pożyczyc
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

dziękuję za "konstruktywny" wkład do dyskusji ;)

Musiałem się zniżyć do waszego marnego poziomu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

tja, jasne, bo wyjście z forum, które cię ani interesuje ani dotyczy byłoby zbyt skomplikowane...

Głupców trzeba zwalczać, a nie dać im drążyć w swojej głupocie.

Re: Świeża krew na wybory

Widzial ktos Stefana, bo sie obrazil i nie przylazi do chalupy

Spokojnie, jak sklep zamkną to przyjdzie ;)

Stefan to kot niepijacy :)

Może poszedł poszukać jakiejś kocicy?

Tak podejrzewam :)

Ja bym się tak nie uśmiechał, ktoś tu będzie płacić alimenty xd

Co tam alimenty . Będzie 500+

Czyli nie ma poważnego kandydata, będzie jak zawsze na bezrybiu i rak ryba...

Może by Stefan chciał, odnalazł się w końcu?

Co tu taki wysyp uwielbiających Wójta i Kielno? Urząd Gminy wpadł na forum trojmiasto.pl?

Czytając tu na forum różne płacze i rozpacze na wylanym mlekiem, czyli niezorganizowanym mieszkańcom Bojana nalezy sie lańsko od aroganckiego kmiota skoro nie potrafili się zorganizować

niekoniecznie można wybrać mniejsze zło

A co to jest mniejsze zło? Jakieś argumenty?

Niestety, muszę się z Tobą zgodzić. Ubolewam, że nie znalazł się żaden sensowny konkurent/-ka dla obecnego wójta. Bo chyba nie mozna traktować tak osoby, której nawet programu nie mogę znaleźć. Zresztą obecnego wójta też nie bardzo. Załozył pewnie, że pośpi a i tak mu wyrośnie ;)

Sądzisz, że trzech kandydatów to za mało, aby sensownie wybrać. Program cóż.................niewiele z programu jak pewnie się okaże , że nie ma za co. Wszystko co było i dużo ponad miarę zostało zagospodarowane. Niektórzy wiedzą więcej inni się domyślają z czystej kalkulacji. No to po co program jak to są " gruszki na wierzbie". Zwyczajnie brak kasy, tylko długi.

Tylko ktoś mus iw końcu chociaż chcieć z tych długów gminę wyciągnąć bo na obecnego nie ma co liczyć ten dla poklasku da sobie palec wsadzić w d....

To klaszczcie .

Bliższa koszula ciału i chyba przy obecnej liście kandydatów obecny wójt powinien otrzymać poparcie Bojana. Nawet gdy więcej inwestycji jest, jak kilka osób twierdzi w Kielnie, to jest bliżej Bojana od Donimierza, Cząstkowa itd
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tu znalazłam ciekawostkę

Inne tematy z forum

Zajęcia dla dzieci (4 odpowiedzi)

Dzień dobry. Czy ktoś z Państwa orientuje się, ma wiedzę na temat zajęć dla dzieci nie...

Turyści z ciepłych krajów w Bojanie (7 odpowiedzi)

Wie ktoś może skąd ich tylu ostatnio się pojawiło w Bojanie?

Dyżur radnych Bojano 16.05.24 biblioteka w Bojanie godz.17 (11 odpowiedzi)

#Światłowód w Bojanie! Jak już wiemy, firma Strzyżowski.Net, działająca pod marką Pomorski...