Swissmed poród 2014

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2013-t446675,1,130.html

Urodziłam Córę 1 ego marca. Nad wyborem szpitala zastanawialiśmy się kilka miesięcy. Rozważałam poród na klinicznej, ale po informacja o ilości studentek oglądających poród odpuściłam. składaliśmy się z Rodzicami, wiec było łatwiej.

Chodziliśmy na szkołę rodzenia - p. Joasia to właściwa osoba na właściwym miejscu- spokojna, rzeczowa, wymagająca, ale potrafiąca przekazać wiedzę.

czatowaliśmy na Jej dyżury i się udało :. poród 4,5 h od momentu przyjazdu z lekkimi skurczami, udało się bez nacięcia, znieczulenia i oksytocyny. Słuchałam Jej poleceń i akcja szła spokojnie. Za taki przebieg narodzin będziemy zawsze Jej wdzięczni.

Oddział kameralny- 7 osobowy- pierwsze dwie noce z miła koleżanka, trzecia tylko z Córą. Lekarze kulturalni i konkretni. przekazywali co na bieżąco się dzieje, informacje o moim stanie i Dziecka.

Panie salowe miłe, praktycznie niewidoczne i chętne do pomocy.
obiady dobre, lekkie- nie ma problemu , żeby dostać dokładkę wystarczy powiedzieć i bez problemu. Pokoje są jasne, czyste i przestronne.

art. higieniczne dokładane na bieżąco, mleko dla Dziecka dostępne.

Osoby, które tam rodzą to zwyczajne, fajne Kobitki- uśmiechnięte , zrelaksowane, mam nadzieje, ze będziemy miały kontakt na dłużej.

Ważne, by idą do Tego Szpitala nie nastawiać się na wojenkę i walkę o luksusy. komfort jest, ale wszędzie są ludzie, którzy wykonują swoją pracę i też chcą czasem żeby się do nich szczerze uśmiechnąć i normalnie porozmawiać jak im mija dzień, a nie słuchać wymagań i oglądać niepotrzebne fochy. wystarczy okazać zrozumienie, a zostanie się zrozumianym :).
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Swissmed poród 2014

w tej kwestii chyba raczej panuję zgoda wśród lekarzy. Ja też spotkałam się z tym, że lepiej poczekać na skurcze, bo to taki naturalny odruch, dziecko "daję znać, że jest gotowe".

tylko, żeby potem zdążyli zrobić cc :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

no to mają planowane oblezenie:) i dobrze:) plan porodu mozna wziac na ktg, a jak juz przyjdzie co do czego to z wlasciwa położną.

ja mialam miec cesarkę, bo Młoda zadzierała nosa do 35 tygodnia i moja lekarka powiedziala, ze zdrowsza dla dziecka jest taka cesarka jak sie rozpoczna skurcze to zeby od razu jechac, niz taka "na zimno", bo dziecko ma troche takiego dobrego stresu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Również byłam wczoraj z rana na kwalifikacjach. Z racji tego, że tydzien temu miałam robione USG i to przez lekarkę w przychodni Swiss, to odpuściliśmy badanie.
Żałuję jednak, że nie wzięłam planu porodu. Zdecydowałam się spróbować siłami "natury" z zzo ;) a jak nie dam rady, wówczas w odwodzie będzie cc. No jeszcze zobaczymy, jaki na koniec będzie maluch. Jak na razie ciąglę wielkościowo jest o 2-3 tyg do przodu ;)
Także myślę, że plan mi się przyda, bo kwestie lewatywy, golenia, nacięcia chciałabym mieć wcześniej omówione.
Z racji sporej ilości dziewczyn przede mną i za mną miałam wrażenie, że sama rozmowa z położną odbywała się w szybkim tempie. Z resztą położna zasugerowała, by na następne ktg przyjechać w weekend, bo mają mniejszy "kocioł". I tak też zrobię, by zebrać myśli i móc spokojniej porozmawiać na chociażby w/w tematy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja też mam zaplanowaną cesarkę na 40 tydzień ciąży, dokładnie 3 dni przed planowanym terminem porodu. Przyszłam późno na kwalifikacje i nie było już dla mnie miejsc wcześniej :/ trochę się boję, że zacznie się wcześniej i nie zdążę albo przyjadę z rozwarciem w środku nocy w weekend i będę musiała rodzić sn :/ zostało mi tylko 7 dni więc się oszczędzam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

właśnie zdziwilo mnie to, mam zaplanowana CC na 40tc :|
termin mam z USG na 16.04 a mam przyjść 15.04 na CC :/
myślałam,ze wcześniej mnie umówią, ale ponegocuje jeszcze :)
a jesli nie zadziaja negocjacje to będę gwałcic męża az wywołamy corkę! :P

lekarz rozmawiał ze mna krotko, a CC wykona jakaś babka ...:)

Hej Kasiu,

dzięki za informacje. Napisz proszę na kiedy masz termin. Ja mam jeszcze dużo czasu bo termin dopiero na 5 sierpnia.
Pierwsze dziecko urodziłam cesarką z barku postępów porodu i boję się że teraz może być podobnie, choć chciałabym spróbować rodzić naturalnie.
Zastanawiam się też jak wygląda kwestia kwalifikacji gdy dziecko jest malutkie. Mój Kuba urodził się w terminie a miał jedynie 2 800g. Lekarze sądzili że ja po prostu będę rodzić małe dzieci. Zobaczymy jak będzie z aktualnym maleństwem, ale boję się że jeżeli też będzie takie małe to niestety nie będę mogła urodzić w Swissmedzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej,
ja również jestem tuż przed drugim porodem. Pierwszy, w 2012 r. na Klinicznej, jak u Ciebie, Justyno:) Już wtedy zależało mi na przyjęciu pozycji wertykalnej podczas II okresu porodu, jednak Kliniczna nie jest w żaden sposób przygotowana na tego typu porody, a położne nie maja doświadczenia i nie jest to forma praktykowana. Niestety nie udało się za pierwszym razem, choć trafiłam na położną, która mimo wszystko starała się tak ustawić fotel, aby choć trochę odejść od pozycji leżącej.
Swissmed na swojej stronie informuje o takiej możliwości, więc na ostatnim KTG zapytałam i dowiedziałam się, że należy rozmawiać na ten temat z położną przyjmującą poród. Dostałam również do wypełnienia plan porodu, w którym zaznaczyłam tę informację. Specjalnego krzesła porodowego Swissmed nie posiada, liczę jednak na to, że znajdzie się jakiś inny sposób.

no to super, i potem rozmawiał z Tobą doktorek? masz cc zaplanowane na 39 tc???

Fajnie, że powstał nowy aktywny temat :)
Z ciekawością przeglądam Wasze posty i życzę wszystkim powodzenia a Paniom, które urodziły już serdecznie GRATULUJĘ i dużo zdrówka życzę !

mnie tez nie pytali. powiedzialam, ze poprosze i lekarz, ktory ogladal ktg mnie zbadal, bez problemu, powiedzial jak jest i do domu:)

Ale fajnie, że Cię zapytali, czy chcesz USG albo badanie - ja byłam 3 razy na ktg i ani razu mnie nie spytali;-(

od początku :D
przyszłam i chętnych babeczek było kilka przede mną. .. zresztą po mnie tez :P kazali czekać na swoją kolej, zajęło to z godzinkę.

Weszłam i podłączyli mnie pod ktg. Moj maz byl ze mną i nudził się okropnie! :P
Polozna 2 razy byla,pytala czy wszystko okej itp. W tym czasie tez wypisywałam umowę. Polozna pytala, czy chce badanie ginekologiczne i USG ale nie chcialam, bo tydzien temu mialam u gina, wiec skorzystam z tego za tydzien :) Mogę przyjechać zawsze o dowolonej porze na ktg,więc teraz jedziemy w niedzielę bo nam tam wygodnie.. :)
Zaliczke 500zł wpłacam dopiero teraz, bo myslalam,ze kartą można płacic ale okazalo sie,ze nie.. :/

powiedziałam,że chce CC bo mam zaświadczenie to polozna nie uwierzyla, zasmiala sie i powiedziala,ze polowa ma zaswiadczenia, ale gdy jej pokazalam historię mojej choroby i potwierdzilam,ze nie sciemniam to bylo jej glupio ;p terminy sa juz zajete, czasami w tym kalendarzu cale dnie byly wpisane porody...

alicja, napisz "krok po kroku" jak było :)

od razu zaznaczyłaś, że chcesz cc? masz być z rańca na czczo? no nie bądź taka tajemnicza:)

Ja już po :)

mam termin na 15.04 ale w praktyce bedzie to duzo wczesniej... :)
mialam ktg i skurcze do 30, wiec na luzie.

no to czekamy :)

no to extra;-)

lekarz ocenia ktg i przygotowanie ciała do porodu. mnie nikt nie przekonywal, zreszta do 35 tyg Młoda miala glowe w gorze wiec bylam na to przygotowana. nie sadze, zeby ktos na sile probowal wciskac opcje sn, jesli pacjentka ma wskazania do cc. takie cesarki na zyczenie staram sie zrozumiec bo kazdy ma inny prog bolu, aczkolwiek dla mnie jest to operacja i na pewno dluzej trzeba na siebie uwazac niz przy sn.

i próbuje przekonać do sn :)

no własnie?
ona pewnie to zapisuje a potem lekarz patrzy i dyskutuje:D

dostajesz pusty plan porodu i przywozisz go go soba na ktg lub poród. ja zapomnialam go oddac. w szpitalu powiedzialam tylko, ze jak sie uda zeby nie ciac. jak mnie doktor postraszyl oksytocynka to odmówiłam na co sie ucieszyl i nie dali:) polecial jak oddychac i sie udało:)

to położnej zgłasza się już sposób rodzenia czy sn, czy cc, przy podpisywaniu umowy?