Swissmed poród 2014

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2013-t446675,1,130.html

Urodziłam Córę 1 ego marca. Nad wyborem szpitala zastanawialiśmy się kilka miesięcy. Rozważałam poród na klinicznej, ale po informacja o ilości studentek oglądających poród odpuściłam. składaliśmy się z Rodzicami, wiec było łatwiej.

Chodziliśmy na szkołę rodzenia - p. Joasia to właściwa osoba na właściwym miejscu- spokojna, rzeczowa, wymagająca, ale potrafiąca przekazać wiedzę.

czatowaliśmy na Jej dyżury i się udało :. poród 4,5 h od momentu przyjazdu z lekkimi skurczami, udało się bez nacięcia, znieczulenia i oksytocyny. Słuchałam Jej poleceń i akcja szła spokojnie. Za taki przebieg narodzin będziemy zawsze Jej wdzięczni.

Oddział kameralny- 7 osobowy- pierwsze dwie noce z miła koleżanka, trzecia tylko z Córą. Lekarze kulturalni i konkretni. przekazywali co na bieżąco się dzieje, informacje o moim stanie i Dziecka.

Panie salowe miłe, praktycznie niewidoczne i chętne do pomocy.
obiady dobre, lekkie- nie ma problemu , żeby dostać dokładkę wystarczy powiedzieć i bez problemu. Pokoje są jasne, czyste i przestronne.

art. higieniczne dokładane na bieżąco, mleko dla Dziecka dostępne.

Osoby, które tam rodzą to zwyczajne, fajne Kobitki- uśmiechnięte , zrelaksowane, mam nadzieje, ze będziemy miały kontakt na dłużej.

Ważne, by idą do Tego Szpitala nie nastawiać się na wojenkę i walkę o luksusy. komfort jest, ale wszędzie są ludzie, którzy wykonują swoją pracę i też chcą czasem żeby się do nich szczerze uśmiechnąć i normalnie porozmawiać jak im mija dzień, a nie słuchać wymagań i oglądać niepotrzebne fochy. wystarczy okazać zrozumienie, a zostanie się zrozumianym :).
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Swissmed poród 2014

Dziewczyny, a jak to jest z tym neonatologiem na miejscu?
Bo przez telefon mi powiedziano, ze neonatolog jest na dyzurze do godziny 14:00, a pozniej na telefon jest wzywany.
Czyli de facto gdybym rodzila o 19:00 to nie ma zadnego lekarza neonatolga lub pediatry? Myslalam ze ktos dyzuruje non stop, oprocz ginekologow.

Jezeli dobrze pamietam to funkcje zyciowe po porodzie ocenia neonatolog i nie moze tego zrobic pielegniarka.

Jak to jest? Macie jakies rozeznanie? Zawsze na czas byl neonatolog?
A w razie jakichs klopotow nocą, fakt ze nie ma lekarza noworodkowego mnie zaniepokoil...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli po takim zzo ma się władzę w nogach, to chyba najlepiej na stojąco (opierając się o coś z przodu), bo na klęczkach / w kucki to zbyt męczące..

Potwierdzam, samo parcie nie jest bardzo bolesne. To co przed... to już inna bajka.

kryzys 7 ego centymetra :)

Parcie nie boli najbardziej. Rodziłam raz bez znieczulenia. Najbardziej boli rozwieranie szyjki przy 7-8 cm. Parcie to już ulga i bardziej cisniecie niż ból.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja rodzilam za granicą i tam od podania zzo leżałam jak worek, jak każda zresztą rodząca, której w tym kraju podają zzo. Pewnie jakbym czuła więcej, to bym lepiej współracowała. Hmm ale z tym czuciem wszystkiego przy parciu to chyba przesada, przecież to się mija z celem, przecież wtedy najbardziej boli? Mi położna trzymała rękę na brzuchu i mówiła, kiedy przeć.

Inspired udalo Ci sie dostac jakies namiary odnosnie tego zaswiadczenia?

Kurcze, a mi miednicy nie mierzyli. Upomne się najwyżej przy porodzie.

haha to pewnie dr Chmielewski, bardzo sympatyczny:) mi też prognozował, że przechodze i przenosiłam, ale na szczęście tylko chwilkę.

odnosnie naciecia nie zawsze sie uda, ale warto to zaznaczyc i współpracowac z położna, da sie:)

Dzięki Aga M. za info, to bardzo pocieszające :).

~Aga - ja mam podobne założenia. Ale wszystko wyjdzie w praniu.

Byłam wczoraj na ktg i był lekarz, którego nie znam - a był bardzo sympatyczny i konkretny. Taki starszy, łysawy, okrągła twarz - wiecie może kto to?

Powiedział, że na oko to w terminie nie urodzę (mam termin na 24.06) - może pod koniec następnego tygodnia ale że nie zdziwi się, jak dociągnę do lipca. Zmierzyli mi też miednicę i inne wymiary i położne powiedziały: "no, może się uda" ;).

Jak jest zzo dobrze podane to można normalnie chodzić i nogi się czuje i powinno zejsc mniej więcej do parcia, by już czuć wszystko.
Gdzie rodziłas czerwcowa mamo?
Ja zamierzam teraz rodzic sn z zzo w swissmedzie i boję się właśnie, że podadzą mi za dużą dawkę zzo, a zależy mi też na rodzeniu w pozycji wertykalnej i uniknięciu nacięcia krocza. Czy oni tak potrafią? Ktoś z Was ma jakieś doświadczenia?

Przyłączam się do prośby Karoliny o namiary na lekarza odnośnie zaświadczenia o tokofobii do cc:) Prośba o info na priv, z góry dziękuję:)

a czy da się stać albo klęczeć po zzo?? ja przy pierwszym razie leżałam jak kłoda i w ogóle nóg nie czułam ani nic innego, a podobno można trochę mniej podać?

raczej nie bedzie problemu, mnie położna pytala czy chce stac, ale tak mi sie trzesly rece i nogi, ze wolalam lezec, probowalam tez na boku, a nie bylo wygodnie, wiec wrocilam na plecy.

tens pomaga tylko przy bolach krzyzowych, ja mialam skurcze brzuszne, wiec sie nie przydal, ale polecam wanne z hydromasażem.

Zapewne sie spotkamy:-) ja mam termin na 2 sierpnia :-) czy ktoras z obefnych tu forumowiczek moze mi wyslac dane na maila jakiegos psychiatry ktory nie robi problemy z wypisem zaswiadczenia o tokofobii do cc:-)? Moj mail to dovne@wp.pl z gory bardzo dzoekuje:-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy któraś z Was rodziła naturalnie w pozycji innej niż na wznak? Czy wiecie jak w Swissmedzie do tego podchodzą?

Hej dziewczyny jak ten czas mija, ja dziś zaczęłam 34 tydzień, termin mam na 5 sierpnia więc może spotkamy się w Swissmedzie.
Jeżeli chodzi o wybór rodzaju porodu to myślę że jest to sprawa bardzo indywidualna i każda musi zdecydować sama. To mój drugi poród (pierwszy 1,5 roku temu cc) i tym razem chciałabym spróbować sn tym bardziej że z tego co słyszę to Swissmed to zupełnie inna bajka niż jakikolwiek państwowy szpital w trójmieście. Jest szansa na poród w pozycji spionizowanej co znacznie zmniejsza ból i skraca poród. W dodatku mają na stanie aparat z prądami TENSa (mi bardzo pomógł i przyniósł dużą ulgę przy pierwszym porodzie) no i jest jeszcze możliwość bezproblemowego znieczulenia, więc w takiej sytuacji chyba warta spróbować swoich sił, jak ich nie starczy to poprosić o cesarkę. Cesarka to jednak zawsze operacja, ja swojej nie wspominam źle i bardzo szybko wróciłam do pełni sił ale rana dokucza mi do tej pory no i przy kolejnym porodzie mogą być komplikacje.
Trzymam za Was wszystkie kciuki i życzę dobrych wyborów i mam nadzieję że do zobaczenia na oddziale!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jest tez sudokrem i nawilzane spirytusem waciki i duzy octanisept.

Nie brać: pampkow, chusteczek nawilżający, rozkaz, podkładów na łóżko, podkładów poporodowych

Inspired jesteśmy w tym samym tygodniu ciąży, w zasadzie różnią Nas 2 dni :P także pewnie spotkamy się w swissie :) w obecnej chwili też walczę z zaświadczeniem, jeśli się uda to chyba zdecyduję się na cesarkę.

Swoją drogą kobitki co zabrać ze sobą do szpitala? a raczej co oferuje Nam swissmed?

Inne tematy z forum

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...