Swissmed poród 2014

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2013-t446675,1,130.html

Urodziłam Córę 1 ego marca. Nad wyborem szpitala zastanawialiśmy się kilka miesięcy. Rozważałam poród na klinicznej, ale po informacja o ilości studentek oglądających poród odpuściłam. składaliśmy się z Rodzicami, wiec było łatwiej.

Chodziliśmy na szkołę rodzenia - p. Joasia to właściwa osoba na właściwym miejscu- spokojna, rzeczowa, wymagająca, ale potrafiąca przekazać wiedzę.

czatowaliśmy na Jej dyżury i się udało :. poród 4,5 h od momentu przyjazdu z lekkimi skurczami, udało się bez nacięcia, znieczulenia i oksytocyny. Słuchałam Jej poleceń i akcja szła spokojnie. Za taki przebieg narodzin będziemy zawsze Jej wdzięczni.

Oddział kameralny- 7 osobowy- pierwsze dwie noce z miła koleżanka, trzecia tylko z Córą. Lekarze kulturalni i konkretni. przekazywali co na bieżąco się dzieje, informacje o moim stanie i Dziecka.

Panie salowe miłe, praktycznie niewidoczne i chętne do pomocy.
obiady dobre, lekkie- nie ma problemu , żeby dostać dokładkę wystarczy powiedzieć i bez problemu. Pokoje są jasne, czyste i przestronne.

art. higieniczne dokładane na bieżąco, mleko dla Dziecka dostępne.

Osoby, które tam rodzą to zwyczajne, fajne Kobitki- uśmiechnięte , zrelaksowane, mam nadzieje, ze będziemy miały kontakt na dłużej.

Ważne, by idą do Tego Szpitala nie nastawiać się na wojenkę i walkę o luksusy. komfort jest, ale wszędzie są ludzie, którzy wykonują swoją pracę i też chcą czasem żeby się do nich szczerze uśmiechnąć i normalnie porozmawiać jak im mija dzień, a nie słuchać wymagań i oglądać niepotrzebne fochy. wystarczy okazać zrozumienie, a zostanie się zrozumianym :).
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Swissmed poród 2014

ja też już nie pamiętam tych wszystkich formalności, co po kolei się załatwia...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja po porodzie w mojej przychodni rejonowej sama zgłaszałem, ze poproszę o wizytę położnej środowiskowej. Przyszła szybko, bo w ciagu kilku dni... Warto o to poprosic, szczególnie przy pierwszym dziecku, ale przy drugim tez poproszę.

Witam wszystkich,
Ja rodziłam w Swissmed w lipcu 2010 i mój mąż płacił kartą za poród przed wypisaniem mnie.
Teraz - rowniez w lipcu tez będę tam rodziła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czyli jeśli sama nie zgłoszę w przychodni, to położna środowiskowa do mnie nie przyjdzie sama?

Z tego co pamiętam, to moje dzieci były zapisywane do przychodni ok tygodnia po wyjściu ze szpitala - jedno szybciej, ale mialo mieć żółtaczkę skontrolowaną.

A jest jakiś określony czas, aby to zrobić? Obawiam się, że załatwianie tych formalności może nie być tym, na co będą siły dzień po wyjściu ze szpitala ;)

Ja rodziłam w szpitalu państwowym i też musiałam wszystkiego sama dopilnować. Dostałam papierki w szpitalu razem z wypisem i miałam zanieść do przychodni, gdzie jest położna środowiskowa i pediatra. Mieszkam w Gdańsku, rodziłam w Pucku.

A jak wygląda kwestia formalności po porodzie? Czy Swissmed, tak jak szpital publiczny, zawiadamia jakąś lokalną położna środowiskową o urodzeniu dziecka? Jak wygląda później kwestia wyboru przychodni, szczepień, itp? Wszystko idzie standardowym tokiem, czy ze względu na fakt, że to poród prywatny, to samemu trzeba się o te kwestie fomalne troszczyć?

Nie można płacić kartą, pytałam o to :-)

wiem, ze zaliczke mozna, ale za poród - juz przy wypisie to albo gotówka albo potwierdzenie przelewu, chyba, ze zaplacic np karta w 2 dobie, tak, by transakcja przesła.

Chyba nie mozna...

ja dzis na ktg bylam i cisza w eterze...byl ordynator...ale nawet do nas nie przyszedl....polozna sie spytala czy mamy jakies pytania a jak nie to mozemy uciekac....ja sie troche po synka spieszylam do p- la wiec mi to na reke;-)

terminal mają

Orientujecie się może czy w swiss można za poród płacić kartą?

my jestesmy z moreny, wiec czasem piechotkę na ktg, mielismy fajny, spokojny spacer. mozna dojechac 184 albo 127 przystanek u góry albo wysiasc na sobieskiego np 115, 264, 164 i przejsc prostopadłą chyba wilenska.

po ktg przychodiz lekarz i je oglada, mozna poprosic o badanie lub o usg.

A ja zadam jeszcze pytanie z serii: Jeśli nie samochodem, to jak tam najlepiej dojechać? Łatwo jakoś z Wrzeszcza PKP, czy lepiej wziąć taxi? Pozdrawiam

a po ktg mam też rozmowe z lekarzem, czy tylko z położną?

w jakiś tam sposób oswajam się ze szpitalem poprzez te wycieczki na ktg:p

Męczące jest to jeźdżenie na KTG, ale co zrobić :-) czego my mamusie nie zrobimy dla małego człowieka :-)

no właśnie....pewnie trzeba czekać w kolejce , tej samej co do kwalifikacji...tylko, ja mam czas jak starszy w przedszkolu siedzi...

ja zwykle po 18. rano maja wiecej zaplanowanych cc, a popoludniami raczej jest spokojniej. w weekend tez jezdzilam.

dziewczyny, kiedy jeździłyście na ktg? z rana czy po południami?

Inne tematy z forum

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...