Syrena strażacka

Wie ktoś z jakiego powodu syrena i śmigłowiec?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Syrena strażacka

No jak śmigłowiec to pewnie poważna sytuacja. W Baninie, to na stałe powinni strażacy siedzieć w remizie tyle razy te syreny wyją.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Grażyna idź pod lidla tam coś się działo jak przyjeżdżałem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki Janusz

Strażacy powinni mieć pegery przy d*p..ie ,a nie że wyją dniami i nocami
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 23

To jest tez dla C ostrzeżenie ze będą pędzić po ulicy do remizy . To jest ochotnicza straż , pomagają a ci zle . Oby nigdy tobie nie musieli
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 2

Strażacy pagery a ty stopery
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Wyjazd 49/2019
Dnia 07.06.2019 o godzinie 17.54 zostaliśmy zadysponowani 2 zastępami GBA 449-92 GCBA 449-93 do udzielenia pomocy osobie która zasłabła przy jednym z marketów przy ulicy Lotniczej , drugi zastęp zabezpieczał lądowisko dla LPR . Działania trwaly 30 min.
Na miejscu:
OSP Banino
LPR (ratownik 3)"
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzięki anonimie. Zaspokoiłeś tym newsem Grażynę która strasznie się przejeła:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

to na Sor ludzie zdychają a tu LPR i dwa zastępy do zasłabnięcia-pisowskie niebo już niczego sie nie boję...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12

Kolego bo to jest Banino

Pytanie do strażaków.
Czy macie inny sposób powiadamiania niż syrena?Pytam dlatego ponieważ zastanawiam się po co budzić syreną w środku nocy do pożaru w Leźnie pół Banina ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 29

Bo jak np zapalilbys się Ty to najlepiej zebrać jak najwięcej zastępów i jak najwięcej sił żeby ugasić Ci d*pe by pożar się nie rozprzestrzenil
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zawsze coś musi przeszkadzać, i najlepiej się uczepić tych co robią największą i najlepszą robotę dla innych.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Życzę ci tego aby ta syrena nie musiała wyć w nocy dla ciebie !!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ludziom w innych miejscowościach

Syrena nie przeszkadza
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

każdy strażak ma powiadomienie na telefon i mu wyje

Jak każdy strażak ma powiadomienie na telefon, to po co syrena w srodku nocy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Syrena w sridku nocy jest dla ludzi którzy potrafią pomagać innym w potrzebie. Pozostali słuchawki na uszy i dobranoc.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ta syrena wyje od 1947 roku i będzie wyła dopóki istnieje ta Jednostka czy to w nocy czy w dzień. Jeżeli tobie to przeszkadza że ktoś potrzebuje pomocy to szukaj innej miejscowości do zamieszkania bo tu jest OSP i będzie czy ci się to podoba czy nie.
Możecie nas opisywać ile chcecie my i tak będziemy pomagać i syrena bedzie wyć
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie powinna wyć w nocy kiedy wszyscy śpią ,wtedy tylko powiadomienia na telefon strażaków . Po co budzić calą wieś jak to dotyczy tylko strażaków, przecież całe Banino nie poleci z wiadrami gasić do Leźna ,Chwaszczyna i innych miejscowości.Syrena w nocy powinna wyć jak się pali,zalewa itp w Baninie wtedy można sprawdzić, czy to sąsiad nie potrzebuje pomocy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 29

Jak pojawi sie prawdziwe zagrozenie nikt nie zareaguje na syreny.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

A są nieprawdziwe zagrożenia?No chyba że fałszywy alarm, ale na takie też się reaguje

Opracowanie dot.chrony srodowiska w gminie Zukowo rozdzial o zagrozeniach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a co, z każdą syreną wstajesz, wyglądasz przez okno i co widzisz ? zero pożarów. Czyli generalnie po tylu syrenach masz znieczulicę i jak będzie prawdziwy pożar w Baninie, to też olejesz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A pomyslales o chwilowych brakach zasiegu?
Syrena właśnie dlatego musi wyć bo działa nie zależnie czy jest zasięg czy go nie ma
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

poi co głupiemu tłumaczyć i tak nie zrozumie . Widzi tylko czubek swojego głupiego nosa. Syrena była, jest i będzie a nasi strażacy to OCHotnicza straż i ratuja ludzi dobytek i życie a jak tak trudno zrozumieć to zmień lokalizację bo nikt tu do takiego głupka nie będzie się dostosowywał.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale pyskują te strażaki, same Janusze wśród was widzę. Ja syrenę słyszę tylko na dworze, w domu już nie, więc chyba by mi nie pomogła pomagając w OSP jakby nie było zasięgu na telefon. Argumenty macie słabiutkie jak i poziom wypowiedzi.

Może i ratujecie ludzi, ale kultura za tym nie idzie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 15

Za kulturę to płacą bibliotekarce, gdy potrzebowałem pomocy strażaków w poważaniu miałem czy regularnie chodzą do filharmonii i nalewają białe wino do odpowiedniego kieliszka - nie to jest ich rolą i nie ma żadnego wpływ na ich profesjonalizm.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2

no jak nawet w internecie w trakcie rozmowy nie potrafisz zachować zimnej krwi i myśleć oraz mówić logicznie, ale atakujesz jak dzikus, to ja bym się o ten profesjonalizm w trakcie poważnej sprawy martwił...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pyskują ,bo im się wydaje, że są jakąś elitą
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Strazacy negatywne opinie o syrenie wzieli do siebie i poczuli sie zaatakowani.
Panowie, nikt Was nie atakuje i macie powszechny szacunek za to co robicie.
Ale od lat 70-tych naprawde technika poszla do przodu i zamiast sie zacietrzewiac moze faktycznie nalezy pomyslec, czy ta syrena jest potrzebna? To tylko pytanie o syrene!
Nikt nie poddaje w watpliwosc, czy to Wy jestescie potrzebni - wiadomo, ze jestescie niezastapieni!!!!
Ale naprawde, ta syrena to juz anachronizm i tez uwazam, ze nalezy ja zostawic, ale uzywac tylko i wylacznie w stanach jakiegos ogromnego zagrozenia. Sa inne sposoby powiadamiania...
PS. Ja jej w domu tez nie slysze.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

W Baninie powinna być zawodowa straż, a nie ochotnicza, tyle wyjazdów co chwilę,a tych pyskatych pogonić do zamiatania.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

W zukowie tyle wyjazdow ze powinny byc dwie jrg
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Widac ze nie masz pojęcia o co tak naprawdę chodzi. Sygnal syreny ma za zadanie powiadomic strażaka ze cos sie dzieje. Nie każdy jako ochotnik przy swoich codziennych obowiazkach takze i pracy w polu ma przy sobie komórkę aby widziec powiadomienie. Brak syreny w wielu wypadkach dyskwalifikowalby strażaka w udziale w akcji. Przestancie jatrzyc zatem ze jest to takie uciążliwe. Osp to nie panstwowa straż ktora 24/h jest w staznicy. Nie zawsze ma sie telefon w kieszeni czy choćby zasięg w komórce. I wtedy syrena wlasnie zdaje swój egzamin. Jestem ciekaw co byście mowili kiedy to trzeba by bylo wyjechać ochotnikom do akcji ale z jakis okolicznosci i braku sygnalu syreny żaden strażak nie wstawił sie w strażnicy. ...... huurr durrr jak to to ich obowiazek, powinni byc poinformowani wszelkimi sposobami- pewne takie wpisy by się posypały . Troche rozwagi ludzie
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Obyś tej pomocy nie potrzebował bo żebysmy wiedzieli twój adres to byśmy napewo nie wyjechali a jak coś się dzieje to dzwonicie na 112 wtedy jest ok pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo są i im g*wno zrobisz

Skoro nie słyszysz to się nie udzielaj

Taki jesteś cwaniak a wczoraj co było w nocy czemu nikt nie pisze

Nie pisze bo go pewnie zalało

was chyba zalała, ale wódka, że tak gadacie jak potrzepani :) nic mnie nie zalało

Stopery se włóż i będzie gitara
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy jej inny sposób by nie słyszeć syreny? TAK wyprowadzić się głęboko w las. Tylko kup sobie jeszcze różaniec i się módl by się twoje ranczo nie zapaliło bo kto Ci tam dojedzie na czas.
Tak poważnie to ludzie ogarnijcie się, są powazniejsze problemy w tej wsi niż syrena czy sąsiad ktory puścił smierdzacego bąka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

To napisał strażak z OSP Banino
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

czyli strażak równa się pajac wszystko w temacie...
aha trzeba wystąpić do komendanta o weryfikację druhów na wadze, wszyscy przyjdziemy i popatrzymy na opasy ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Głupi idzie i g*wno wie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Syrena byla jest i będzie czy sie komus to podoba czy nie
Strazacy odwalaja kupe dobrej roboty nie biorac za to zlotowki a ludzie i tak biadola
Nie ma skuteczniejszego systemu alarmowania niz syrena
W kazdej miejscowosci w ktorej jest osp sa syreny (zukowo 2 szt) i ludzie nie maja z tym problemu bo wiedza ze jest to potrzebne ale oczywiscie w syplialni Gdańska musi byc inaczej
Uwazam ze temat do niczego nie prowadzi i nadaje sie do zakmniecia
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

ani złotówki? bez złotówki to tłustej d*py nikt nie ruszy i o...a to czy udajecie że dietki idą na jakies cele to juz nie mój problem, ale byłem ochotnikiem 10 lat i mi nie pier....
nie dlatego upośledzeni piromani z różnych jednostek w całym kraju podpalają w nocy, według większości zeznających oprócz radości z gaszenia liczyła się i to bardzo "wyjazdówka" wprowadzona zresztą po wciagnięciu OSP do krajowego systemu ratownictwa co miało uzdrowić sytuacje szczególnie jeśli chodzi o wypadki drogowe bo nie wydolny system nie dawał sobie rady, czy uzdrowił?
aha pozdrawiam Bolka jeżeli to wasz reprezentant to gratuluję, Czuwaj!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chciałem jeszcze dodać bo juz nie będę się udzielał w tej błyskotliwej dyskusji że mieszkam bardzo blisko i słyszę syrenę wyraźnie i jak była stara i teraz nową, choć wolałem starą-taki sentyment-to do nowej już się przyzwyczaiłem i mi osobiście nie przeszkadza!
Czuwaj!

Kolego anonimie. Wszystkie jednostki w pow. Kartuskim zrzekaja się ekwiwalentu przypadającego za akcje ratowniczo-gaśnicze, także ruszamy "tłustą d**e" za darmo. Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaraz się przyczepią do dzwonów w kościele. Ci nowi tak mają...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzwony mogą raz dziennie dzwonić, ale te głośniki to już przesada ,że te kościelne śpiewy trzeba słuchać. Niech ktoś księdzu powie, że nie wszyscy mają ochotę na te śpiewy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Weźcie się juz ludzie uspokójcie, ja nie wiem co za ciamajdy z tego Gdańska przychodzą i problemy że syrena wyje. Widzieliście gdzie będziecie mieszkać czyli na wsi i raczej wiedzieliście na co się nastawić.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Syrena do likwidacji i te głośniki kościelne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Od kiedy większość mniejszości musi się dostosować.? Nie pasuje to wyjazd.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ksiądz zakłóca niedzielę tymi spiewami, a strażacy zdrowy sen po nocach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jak się będziesz topił w wodzie i się palił i będziesz miał wypadek to jeszcze ich bardzo mocno przeprosisz znamy takich jak ty
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak przyjdzie gradobicie i burza to nie usłyszysz syreny więc nie pomoże wtedy, no sorry - słaby argument.

Ale to jest normalne u pieniaczy, rzucają co im przyjdzie do głowy, bez pomyślenia, że ta syrena to jest słyszalna tylko wtedy, kiedy najmniej jest potrzebna, a przy prawdziwym ekstremum jej i tak nie usłyszysz. Jak się będzie dom palił i czad wejdzie do pokoju jak śpisz to też syrena nie pomoże kolego, ani sąsiad na drugim końcu wioski, co nie jest w OSP. Albo jak się zderzą dwa samochody i cię zakleszczy to syrena też z auta nie wyciągnie i pół wsi nie trzeba stawiać na nogi.

No chyba, że w Baninie zamiast OSP pomoc niosą Syreny, ale syreny w legendach to raczej zabijały wabiąc swoim głosem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Kiedyś jak piorun uderzył na puchatka w dom, to chociaż mieszkam ulicę obok i byłem w domu, to dopiero w internecie dzień później przeczytałem - ani syreny ani straży nie słyszałem, bo była burza i padał deszcz.

Na wspólnej zresztą ta sama sytuacja. Wyszedłem na chwilę z domu żeby podjechać do sklepu, a tam pełno straży, a potem czytam, ze pożar był.

Także brak syreny mieszkańcom niewiele zmienia, a Ci z OSP też pewnie częściej reagują na SMSa niż ją słyszą, a komórkę wtedy przegapią. Nie oszukujmy się.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

https://www.o2.pl/artykul/korczyna-mieszkancy-nowego-osiedla-skarza-sie-na-strazacka-syrene-wydano-komunikat-6391076787652737a i już wiadomo skąd połowa roszczeniowców się do nas sprowadziła, szkoda słów. Ps. Podczas ostatniej burzy jakoś było słychać syrenę, więc nie pieprzcie głupot. Pewnie ratowali jaśnie państwo co im tak straż przeszkadza przed zalaniem
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kto ma słyszeć ten słyszy (czyt. Strażacy) a proszę nie zapominać że ta syrena jest róznież środkiem ostrzegania masowego obrony cywilnej w razie nalotów, katastrof itd.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, tak szczegolnie jak wyje swiatek-piatek po 3x dziennie z byle powodu budzenie 1tys osob bo komus trzeba odpompowac wode z piwicy;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Głupi się urodziłeś to i głupi umrzesz, nie poradzisz

Wczoraj wyło bo strażacy jechali do ptaszka co wypadł z gniazda, za chwilę pojadą jak pies złamie nogę
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dzisiaj może padać więc niech strażacy nie siedzą i nie czekają na syrene, tylko ruszą tyłki i idą do remizy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

syrena przeszkadza, rolnik przeszkadza ale zapier......nie po drogach jak pirat to juz nie, darcie ryja po nocach i odpalanie fajerwerków to jest ok. Roszczeniowe chamstwo , którego nigdy tu nie było!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słuchaj widocznie byłeś za mało czasu to 10 lat w straży w Lęborku że takie głupoty wypisujesz wy kasę do ręki braliście z osp a tutaj w powiecie wszystkie jednostki z gminy kasę przeznaczają na sprzęt nikt nic do ręki nie bierze.
Kolego z wspólnej
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sam se jedz zlamasie? Jak zawyje to pojedziemy czy to się komuś podoba czy nie

I widzisz znamy twój adres nostałeś d*pkiem jak chces

No i co nic nie piszesz? Wiemy jak masz na imię i nazwisko i gdzie mieszkasz mamy też znajomości w niebieskich i widzisz zatkało kakałko jak coś to napiszę dokładnie twój adres
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dzieciaku ,straszyć to ty sobie możesz takie dzieciaki jak ty. I co ty powiesz tym niebieskim ,że jesteś prymitywny
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ejjjjj gminny pracowniku. Zapomniales dodać ze macie gang pluszakow i libicie ssac kciuki. A jak sie rozgniewacie to trzymacie sie kurczowo mamy fartucha. Hlehlehle co za dzban
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Słuchaj buraku najpierw naucz się pisać bo błędy robisz a potem możemy się spotkać ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

pajac jest z ciebie taki tłuku że nie wiem czy cię złapać za ten wszarz i pokazać wszystkim czy zadzwonić do komendanta?
sam przeczytaj swoje posty troglodyto baniński i nie wytykaj komuś jak nie umiesz sam pisać po polsku, jak nie nauczyłeś się w podstawówce to pisz w swoim dumnym kaszubskim tylko pewnie też nie ogarniasz?

To się spotkajmy i zobaczymy kto jest według ciebie tlukiem czekam

Już nie podpisuje się pracownikiem gminy

A co masz jakiś problem

Taka nam się banińska ustaweczka pomału kroi - chłopaki będą trzaskać się po lekcjach. Przez syrenę strażacką.

jeden i drugi durny

Ok żebyś się nie zdziwiłabo ten chłopak może być starszy od twojego ojca lub mamy pozdro

Czyli ,Taki stary ,a taki głupi

Inne tematy z forum

Szkoła i rodzice (22 odpowiedzi)

Jest parking przy szkole ale nie trzeba zastawić całą Tuchomską bo oszołomy nie myślą .

Taras z desek kompozytowych - (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...

przedszkole (21 odpowiedzi)

Miszewo nowo otwarte przedszkole w Miszewie zaprasza chętnych na dni otwarte w środę od godz 14...