Szczęśliwe mamusie listopadowo-grudniowe 2018

Zapraszam do nowego watku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Listopad:
Monika 2 listopad szpital Zaspa
Ewelina 4 listopad szpital Wojewodzki
Grajeczka 5 listopad
Aśka 7 listopad szpital Zaspa
Katarzyna 10 listopad szpital Kartuzy
Mia 25 listopad szpital Zaspa
Magda 25 listopad szpital
Grudzień:
Devil 5 grudnia szpital Zaspa
Dzoana1 20 grudnia szpital Kliniczna
Emi 20 grudnia
Anosiaa 30 listopada, szpital- moze Zaspa
Matylda 8 grudnia - zaspa albo swissmed

Hej witamy Cię Kasiu kolejny chłopak w naszym gronie;)

Hej, jestem Kasia, obserwuje Wasz wątek od jakiegoś czasu ale nie miałam okazji napisać.
Termin mam na 10 listopada, będzie chłopak a rodzić się będziemy pewnie w Kartuzach, bo mam najbliżej. :)
Co do badania połówkowego to polecam dr. Pankau, a tu lista lekarzy którą poleca mamaginekolog.pl https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
Mam nadzieję, że pomogłam, pozdrawiam. :)

U mnie w przyszłym tygodniu, nie znamy jeszcze płci chociaż póki co lekarz podejrzewa chłopca (ale nie chce potwierdzić na 100%) :D

U mnie połówkowe wypada na początku sierpnia i jeszcze nie wiemy kto siedzi w brzuszku chociaż podejrzenia są :)

U mnie połowkowe za niecałe 4 tygodnie a dziś dowiedziałam się ze jest chłopak. Widzę że trochę tych chłopców się urodzi :)

Ja mam połówkowe na koniec lipca dopiero, ale juz 2 tyg temu padło że chłopak. dzisiaj miałam dziwne objawy i troche sie przestraszylam i zlapalam wizyte z nfz. na szczescie wszystko ok. nadal wyglada na to ze chlopiec. plus dowiedzialam sie co i jak zrobic zeby dostac immunoglobuline na nfz :) takze fikolki mlodego ostatecznie wyprostowaly wiecej spraw przy okazji :)

Ja mam polowkowe za tydzień i myślę że potwierdzi chłopca ;)

Monika, z jednej strony tak, a z drugiej chętnie bym się zamieniła z kimś, kto ma w 100% prawidłową ciąże i spokojnie, bezpiecznie może tylko 3 razy obejrzeć malucha :) Dziewczyny, które już za połówkowym? Wiecie już, czy czekacie na chłopców, czy dziewczynki? :)

Dzięki, jestem spokojniejsza

To macie fajnie że możecie tak często podglądać maluszka pewnie znacie już płeć w większości % ja to mam standardowe 3usg w ciągu trwania ciazy

Anosiaa, ja miałam tak co dwa tyg + nagłe wypadki, co daje pewnie około 20 razy ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szczęśliwe mamusie listopadowo-grudniowe 2018

Mam pytanie do mam które już wcześniej rodziły. Ile razy przez całą ciążę mialyscie wykonywane usg. Słyszałam opinie od znajomego lekarza, że powinno się je przez całą ciążę wykonać jedynie 3 razy, w 12tc, 20 i 30. Ja jestem w 17 i miałam już 3 razy robione usg, we wtorek mam mieć kolejne, ponieważ idę na wizytę do gin., no a za dwa tygodnie znowu, bo będzie usg polowkowe i tak w sumie chyba co miesiąc. Zastanawiam się czy takie częste robienie tego badania faktycznie może zaszkodzić dziecku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja sie zastanawiam jeszcze, ale mam troche czasu, bo teraz to kazde dziecko jest do siebie podobne, a raczej podobne do kosmity :D ale mysle bad 4d w medicoverze albo nad 3d w starmedzie na morenie - ponoc maja naprawde dobry sprzet. Ale jak ktos ma jakies sprawdzone miejsce to podawajcie :)

Kochane, będziecie robić 3D/4D? :)
jeśli tak, to gdzie?

Sprubuj iść do innego gin i poproś może ci da skierowanie a jak nie to bym poczekała z tym jeżeli nie jest to teraz aż takie konieczne

poprzednia ciaze prowadziłam w medicoverze i za immoglobuline placilam, aleeeee…. potem wyladowalam na patologii ciąży, gdzie przed porodem podali mi ja za free jeszcze raz, a żeby było zabawniej to po porodzie - dostałam kolejny raz za free na oddziale polozniczym ;) wiec teraz nie wiem czy się tak wyrywać z tym. jeszcze nie gadałam z moja gin o tym.

z tego co czytalam w rozporzadzeniu to immunoglobuline na stanie i za free musza miec poradnie ginekologiczno poloznicze, ktore maja podpisana umowe z nfz. ja na cale szczescie mam szeroki pakiet medyczny bo jestem podpieta pod meza ubezpeiczenie z pracy, wiec za wszelkie pappy, badania i usg nic nie place. ale niestety immunoglobuliny inaczej nie mam jak dostac zrefundowanej. mysle, ze warto o to zawalczyc, bedzie chociazby na jakis czas na pieluchy. a opieka nad kobieta w ciazy jest bezplatna w PL, nawet jak sie nie ma ubezpieczenia, wiec chyba tym bardziej nie wykorzystuje za bardzo systemu chcac jedynie skorzystac z zastrzyku i ewentualnie z porodu na nfz.
Swoja droga, czy macie jakies swieze informacje od dziewczyn rodzacych w ostatnim czasie na zaspie?
moja ostatnia informacja jest sprzed 2 lat i jest bardzo pozytywna. proponowano znieczulenie zewnatrzoponowe mimo, ze go w planie porodu nie bylo (?), a to sie chyba rzadko zdarza! ostatecznie kolezanka nie skorzystala, wystarczyl jej gaz rozweselajacy :P ale biodra ma do rodzenia, raz dwa i zanim sie wszystko rozkrecilo to juz bylo po. tylko pozazdroscic!
Macie juz terminy usg połówkowego? u kogo jej robicie?
szukalam informacji o osoboach ktore posiadaja certyfikaty do tego typu badan z Fundacji Medycyny Płodowej (FMF)i w PL niestety jest takich lekarzy parunastu...;/ i w trojmiescie nie namierzylam jeszcze nikogo.
usg genetyczne mialam wykonywane przez lekarza z certyfikatem -FMF jest to inny certyfikat niz do usg polowkowego.

Ale tak jak piszesz nie trać nadziei i warto próbować przecież za to i tak płacisz. W poprzednich ciążach mój prowadzący lekarz kazał mi zrobić pewne badania na własną ręką a w tej ciąży poszłam na początku ciąży do innego lekarza i zrobił mi je na NFZ niektóry lekarz np nie może zlecić pewnych badan

Zależy na jakiego lekarza trafisz jeden może ci dac a drugi okarze sie być wrednym będzie prawil wymówki i się uprzec kazac ci iść do swojego lekarza który prowadzi ciążę spotkałam się już lekarzami

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...