Szczęśliwe mamusie listopadowo-grudniowe 2018

Zapraszam do nowego watku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć. Chciałabym się do Was dołączyć. Termin mam na 30 listopada. Niestety bardzo słabo znam Gdańsk (mieszkam tu od 3 lat) i nie wiem gdzie najlepiej będzie rodzić. Chętnie posugeruje się Waszymi opiniami. Pozdrawiam :)

Czy któraś z was chodzi albo planuje chodzić na zajęcia fitness dla mam? Chcę zacząć od przyszłego tyg., może któraś z was byłaby chętna? Widziałam, że Calypso w Sopocie i Gdyni ma w ofercie takie zajęcia, w pierwszej ciąży chodziłam i bardzo mi się podobało.
Chodziłam też na basen, ale tak jak trzy lata temu nie łapałam żadnych infekcji tak teraz po wypadzie z córką do Aquaparku - ciągle coś ze sobą przynoszę. Więc odpuszczam.

U mnie brzuszka nie widać, ale to dopiero 13 tc, w pierwszej ciąży dopiero w 25 tc był widoczny na tyle, że nie było wątpliwości, że to ciąża a nie np. dobry obiad ;) Jesteśmy już po prenatalnym i na szczęście lekarz potwierdził, że wszystko jest okej.

A co do wózka to myślę, że to kwestia bardzo indywidualna, trzeba sobie go dobrać do stylu życia i potrzeb. Ja po córce mam czołg z nieskrętnymi kołami i bardzo sobie go chwalę - dobrany typowo do mojej aktywności. Chodziłam na marsze, biegałam z Małą, głównie spacerowałam po lasach i nad morzem. Jedyny minus to waga (mieszkam na 2 piętrze). W mieście też sobie dobrze radził, na śniegu i jak była plucha również ;) Wózek mam typowo dziewczęcy, tak mnie z zakupem hormony poniosły w pierwszej ciąży, więc nie wiem czy nie będzie potrzeby zmiany. No i też się zastanawiam jak ewentualnie sprawdzi się przy wózku z nieskrętnymi kołami taka dostawka dla drugiego dziecka. Często widzę mamy z takimi "podwieźdupkami", jedno dzieko w wózku a drugie na podstawce. Miałyście coś takiego?

Mnie ostatnio babka z kolejki w biedronce wyciągnęła i zawołała do wolnej kasy ;) aż się zaczęłam rozglądać czy żadnej innej ciężarnej nie ma w pobliżu i czy aby na pewno mnie woła... i kurcze nie było ;) a to już dobry tydzień temu było ;) Więc tak... 15 tydzień i rośniemy w siłę :)

Ja już mam brzuch jak w 9miesiacu strasznie mi ciężko a szczególnie po obiedzie naprawdę ale nawet nie przesądzając przez 3 moje poprzednie ciążę nie miałam takiego brzucholem a tu dopiero 5miesiac gdzie dalej

Kobietki powiedzcie czy Wam już rosną brzuszki? U mnie zaczął się 20 tydzień i już mam spory brzuszek, a tak go "wypchnęło" w ciągu 2 tygodni (18-20 tydzień), po wizycie u lekarza, który zalecił mi branie sporo witamin (magnez, D3, Omega DHA, Falvit mama no i dalej kwas foliowy). No i zastanawiam się czy po tych witaminach tak mi brzuch urósł czy to po prostu normalne w tym czasie?

z domowych metod jeszcze migdały pomagają :) aaaaa no i kolega twierdzi, że jak ma mocną zgagę, to łyżeczkę musztardy zjada ;) ale nie testowałam, więc nie wiem ;)

Mia ja ogólnie nie rozumiem fanów nieskrętnych kółek ;) tzn może i w lasach, na wielkich śniegach czy plażach może i sprawdzają się lepiej i jeśli bym mieszkała z takimi warunkami na co dzień to pewnie bym wzięła takowy pod uwagę, ale w moim przypadku na co dzień po ulicach, chodnikach i "normalnych" terenach nie ma nic wygodniejszego niż skrętne koła :) a jak jedziesz raz na jakiś czas na plażę czy do lasu czy tam zimą w wielkich śniegach to sobie blokujesz i tyle ;)
no ale o gustach się podobno nie dyskutuje ;)

ze skurczami nie pomogę niestety, bo się kompletnie na tym nie znam

Rennie mozna :)
a co polecacie na skurcze?? łykam slow mag na zmianę z aspargin i nic.. w nocy budzą mnie okropnie bolesne skurcze łydek i macica już też zaczęła się stawiać, co mnie bardzo martwi :( Lekarz kazał łykać magnez z b6 2x1, ale to tak jakbym nic nie brała...
Devil, witaj w klubie! też nie rozumiem miłośników emma :P nie wiem, jak można prowadzić w śniegu wózek bez skrętnych kół :P

dziewczyny polecacie cos na zgagę w ciąży? męczy mnie strasznie..:(

A tak poważnie to po prostu musi mieć określone cechy, a przy tym spacerowka nie może wyglądać jak w wózkach starego typu. Generalnie spacerówki typu jedo, emaliunga czy hartan mi nie odpowiadają. Bardziej podobają mi się "typowe" siedziska jak w xlanderze. Do tego duża buda (przedluzana), duzy i latwodostepny kosz na zakupy, skrętne kola, dość wysokie siedzisko spacerowe (bo sporo wózków ma niskie więc głową śpiącego dziecka się opiera o tylną ściankę wozka), siedzisko niekubelkowe, konieczjie przekladane na oba kierunki jakzdy i jeszcze kilka dodatkowych aspektów "obowiązkowych by się znalazło ;)

Kurczę post mi ucielo... :/ później jak do kompa usiądę to odpisze ponownie :/

Mia bliżej niesprecyzowany

Ja mam wizytę 30 czerwca i wtedy lekarz powiedział, że powie jaka jest płeć, bo teraz jak byłam 2 tygodnie temu to powiedział, że raczej chłopiec ale pewny nie jest... Więc jeszcze nikomu nie mówiłam, jak lekarz będzie pewny to wtedy poinformuję wszystkich :)

Magda, my mamy Camarelo Sevilla i z gondoli jestem mega zadowolona. Jest bardzo duża i do tego budę ma przeogromną, można nią zakryć dziecko, co jest istotne w sezonie zimowym :) jako spacerówka jest dla mnie za wielka i za ciężka, ale pompowane koła zawsze będą ciężkie :) ja polecam.
Devil, a jaki jest ideał ? :)

A co do wózków to macie jakieś polecane firmy/modele które się sprawdziły, albo odwrotnie których warto unikać?
U mnie to wszystko dzieje się po raz pierwszy tak więc nie mamy jeszcze za bardzo doświadczenia... ;)

Mia w sumie to pierwsza, aczkolwiek przy poprzedniej miałam tak na pograniczu i miałam słodkie ograniczyć ;) (bo przed diagnozą wpierniczałam jak dzika :p )
Się nie przejmuj, że nie tyjesz :) Ja w pierwszej ciąży pierwszy kg przybrałam ok 30 tyg i ostatecznie przytyłam jakieś 5 kg, a przy drugiej dopiero w 35 tyg i ostatecznie na plusie miałam 2 kg :D dzieciaczki ważyły 3660 i 3520 :) Lekarz powiedział, że póki dzidzia przybiera to żeby się nie przejmować brakiem kilogramów :) Tym bardziej z cukrzycą jeśli dbasz o dietę, to często nawet ciąża kończy się na minusie :)
teraz póki co mam jakieś 1,5 kilo na minusie :)

A co do wózka, to ja nie kupowałam nowego tylko dla syna miałam od mojej siostry, a dla córy kupiłam używkę, ale ostatecznie wolałabym coś innego. Nie, żeby tamten był zły, ale ogólnie mam hopla małego i chciałabym znaleźć jak najbliższy ideałowi ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Monika, wszystko zależy od ułożenia . z reguły też chłopca szybciej widać. nam się udało już w 12 tygodniu zobaczyć dowód czarno na białym,że to syn ;p w 24 byliśmy na 3D i wtedy już 100% potwierdzenia. ale 2 kuzynki o córkach dowiedziały się dopiero po 30 ;p za to znajoma Mamy do 38 tc miała mieć Maję, w 38 lekarz kazał zmienić imię na Maj :D ale też jestem ciekawa :)

Devil , też mam na przedniej ścianie, ale czasem czuję już :) wózek mam po pierwszym maleństwu, zapobiegawczo kupiliśmy kolor uniwersalny ;) spacerówkę będę kupować nową,ale tu jeszcze sporo czasu :)
ze mnie też beznadziejna kucharka. :/ A to Twoja pierwsza ciąża z cc? jak z wagą? przybierasz coś? ja nie mogę :(

Ja za to mam już inną zajawkę ;)

Siedzę i oglądam wózki :) Kurcze zawsze, ale to zawsze miałam jazdę na punkcie wózków i co prawda miałam zawsze używki (bo jednak nie mogłabym sobie pozwolić na nowy "ideał" - tym bardziej, że póki co takowy chyba nie istnieje HAHAHHAA), to teraz sobie siedzę i oglądam :)
Jak u was? Macie jakieś typy? Lub zostawione po poprzednich dzieciach? Co polecacie, a co odradzacie? ;)

Mia no właśnie średnio sobie radzę, bo często jestem na zewnątrz dłużej niż planowałam i nie mam nic swojego do jedzenia, a kupić coś co nie zaszkodzi zbytnio, a przy tym się najeść i zachować jako taki bilans jest niezmiernie trudno :( Z resztą w ogóle ze mnie taka kucharka jak z koziej d*py trąba, więc ogólnie ta dieta mi średnio idzie :( No więc często łapię przez to doły :(

Co do płci dzieciaczka, to mój doktorek ma już przypuszczenia, ale że sam powiedział, że jeszcze prorokować nie będzie to jeszcze trzymamy to dla siebie :) tym bardziej, że był to 13 tydzień, więc jak dla mnie to jeszcze takie troszkę wróżenie z fusów ;) No ale jakieś tam prognozy już mamy ;)

Na ruchy jeszcze troszkę poczekam zapewne, bo chociaż to już 3 ciąża (i niby powinno być szybciej) to łożysko mam grube i na przedniej ścianie, więc maluszek będzie musiał mieć więcej siły, by mamuśka mogła go poczuć :(

Inne tematy z forum

Pytanie o wynajem (32 odpowiedzi)

Mam pytanie jesli wynajmuje mieszkanie rodzinie a umowę najmu podpisze tylko 1 osoba. To gdzie...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...