Szkoła Rodzenia przy Majewskich na Zaspie

Witam, czy w najbliższą środę o 19:00 są jakieś zajęcia na SR Majewskich? Dość długo mnie tam nie było i chciałabym wpaść :-))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szkoła Rodzenia przy Majewskich na Zaspie

a my byliśmy 5 parką - spóźniliśmy się i siedliśmy sobie w tej drugiej salce :-) ale zobaczyłam Cię jak wychodziliśmy z zajęć :-) to ja stękałam przy sapaniu, że nie dam rady ;-)

wow - chyba przerzucimy się na 18 skoro tak mało ludzi przychodzi!

Ewwa - my już pediatrę mamy za sobą ;) właściwie zostały nam tylko zajęcia z oddychania :)

Warbuziaczek - zgadza się :D byliśmy wczoraj o 19 :) i miałam na sobie ogrodniczki - siedzieliśmy koło okna :D

a Ty to która z 4 pozostałych? :> :P siedzieliście na przeciwko?

Mój mnie pyta codziennie czy ćwiczyłam :)))
Dużo było par na 19 wczoraj? My byliśmy na 18 i było prawie indywidualnie... Piszę prawie, bo byliśmy my i jeszcze jedna para tylko :) Dobrze, że wyrabiamy się na 18...

mi też Ewa!!! dla mnie to najtrudniejsza część! wczoraj na zajęciach skapitulowałam, a dzisiaj z rana mąż mnie uczył sapać ;-) jemu to wychodzi lepiej!

Pomiędzy sapaniem wolne oddechy są chyba... Nie wychodzi mi sapanie :(

Aguś a czy ty byłaś wczoraj na 19? i miałas na sobie ogrodniczki? bo tak kojarze Cię troszku ze zdjęć, ale pewna nie jestem....

kurcze, tylko dlaczego mamy inaczej niż Wy dziewczyny? a jeszcze pytaliśmy osobiści pani Grażynki... dobra zaczepimy ją jeszcze raz

hehe :-) my tez musieliśmy sobie zapisać i jeszcze dla pewności podpytać panią Grażynkę :-)
stwierdziliśmy, że przede wszystkim mój mąż ma o tym pamiętać i mówić mi co mam robić, bo na przeglądanie notatek na sali porodowej to pewnie czasu nie będzie ;-)

1 faza - zaczyna sie jeszcze w domu - to wtedy kiedy skurcze pojawiają się co 5-7 minut i trawają około 40-45s (jak powtarzają sie co 10-15 minut też można sobie ułatwic oddychaniem i pani Grażynka do tego zachęca) - wtedy oddycha się WOLNO przez cały skurcz, między skurczami oddychasz normalnie!

2 faza - to podobno ta najbardziej bolesna - wtedy powinnaś byc już w szpitalu - skurcze co mniej więcej 3 minuty trwające około minuty do półtorej - wtedy oddychamy 4xWOLNO, 30s SZYBKO (w szczycie skurczu), WOLNO do końca skuczu, między skurczami oddychasz normalnie!

3 faza - pojawiają się skurcze parte - tutaj musze dopytać męża, bo tak niejasno mamy w notatkach, ale dopóki nie pozwoli nam położna przeć, to sapiemy (30s), a pomiędzy sapaniem jest oddychanie, ale nie wiem jakie - jak sie dowiem, to napiszę. Kiedy natomiast przemy, to zamykamy oczy, odchylamy głowę do tyłu nabieramy powietrza i przyciskamy głowę do klatki piersiowej - jak położna pozwoli wypuszczamy powietrze (trzyma sie około 25s). Przy parciu mąż "asekuruje" głowę. To zamykanie oczu to po to żeby naczynka krwionośne w oczkach nie popękały, a głowa do klatki piersiowej żeby nie powstały guzki na tarczycy.

Tyle, to i ja pamiętam :) Ale zapytam męża później - może on pamięta...
Aga, byłaś już na spotkaniu z pediatrą, czy idziesz dopiero w poniedziałek?

Dziewczyny - napiszcie mi jak to jest z oddychaniem :P kiedy, jak, ile? :P

na zajęciach nie ma problemu - oddycham jak mi każą ;) ale tylko wyjdę z sali i już nie pamiętam jak kiedy trzeba oddychać :P

jestem wzrokowcem, więc musiałabym mieć to rozpisane ;)

1 faza - 2 szybkie, 4 wolne, 2 szybkie (w sumie 40-45sek.) - tyle zapamiętałam z wczorajszych zajęć ;P

a co dalej?

Dzięki :)

26.08 i 27.08 sa zajecia z oddychania na 18.00 i na 19.00 :)

Nie dałam rady dziś na 20 na oddychaniu być :(
Napiszcie mi, jeśli wiecie, kiedy są jakie następne zajęcia...

z tego co wiem to dzisiaj są zajęcia z oddychania z partnerem na 20tą, poza tym mają być jeszcze jakieś zajęcia w środę i w czwartek, chyba oddychanie ale nie wiem na 100%.
Spotkanie z pediatrą jest w poniedziałek 31.08 na 19tą :)

Ja się nadal do szkoły dodzwonić nie mogę... Czy któraś z Was dzwoniła i wie jak w tym tyg są zajęcia? Kiedy, na którą i jakie? Dajcie cynk...

Ooo, to widzę że trochę ciekawych rzeczy jeszcze przed nami :) Ratownik i masażystka - to mogą być bardzo przydatne spotkania! A z Akpolu też szybko uciekliśmy, bo stwierdziłam że w robieniu zakupów radzę sobie ogólnie dobrze ;) a i tak na temat wielu produktów miałam już wyrobioną opinię (niech żyje internet i fora! ;) )
Mam nadzieję, że będą też jakieś zajęcia ruchowe...ja sobie ćwiczę w domu, ale chętnie poszerzyłabym zakres ćwiczeń :)

Nie mogę dodzwonić się tam do szkoły...
Czy telefony, które posiadam są aktualne?
tel. 346 48 96, 0-502 632 064

Zuzka-na oddychanie chodź ile razy się da ;)
My byliśmy już kilka razy na oddychaniu. Do tego pediatra, psycholog, ratownik, masażystka, kąpiel, przewijanie, laktacja. Spotkanie z przedstawicielką Akpolu dla nas było nudne i szybko wyszliśmy. ;)
Ponoć co jakiś czas są zajęcia ruchowe dla kobiet-aktywne 9mc. Ale nie byłam na nich ani razu.

hej dziewczyny o której jest dzisiaj to spotkanie z pediatrą?pozdrawiam

Agusia, widzę że jesteś zorientowana w temacie, więc mam pytanie :) Byłam na oddychaniu, przewijaniu, laktacji, kąpieli i na spotkani z przedstawicielką Akpolu - jakie tematy są jeszcze przede mną? Oprócz spotkania z pediatrą są też spotkania z innymi lekarzami? I czy z ćwiczeń "praktycznych" jest tylko oddychanie czy też jakieś ćwiczenia pozycji porodowych albo gimnastyka dla kobiet?

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...