Szkoła Rodzenia przy Majewskich na Zaspie

Witam, czy w najbliższą środę o 19:00 są jakieś zajęcia na SR Majewskich? Dość długo mnie tam nie było i chciałabym wpaść :-))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szkoła Rodzenia przy Majewskich na Zaspie

a my byliśmy 5 parką - spóźniliśmy się i siedliśmy sobie w tej drugiej salce :-) ale zobaczyłam Cię jak wychodziliśmy z zajęć :-) to ja stękałam przy sapaniu, że nie dam rady ;-)

wow - chyba przerzucimy się na 18 skoro tak mało ludzi przychodzi!

Ewwa - my już pediatrę mamy za sobą ;) właściwie zostały nam tylko zajęcia z oddychania :)

Warbuziaczek - zgadza się :D byliśmy wczoraj o 19 :) i miałam na sobie ogrodniczki - siedzieliśmy koło okna :D

a Ty to która z 4 pozostałych? :> :P siedzieliście na przeciwko?

Mój mnie pyta codziennie czy ćwiczyłam :)))
Dużo było par na 19 wczoraj? My byliśmy na 18 i było prawie indywidualnie... Piszę prawie, bo byliśmy my i jeszcze jedna para tylko :) Dobrze, że wyrabiamy się na 18...

mi też Ewa!!! dla mnie to najtrudniejsza część! wczoraj na zajęciach skapitulowałam, a dzisiaj z rana mąż mnie uczył sapać ;-) jemu to wychodzi lepiej!

Pomiędzy sapaniem wolne oddechy są chyba... Nie wychodzi mi sapanie :(

Aguś a czy ty byłaś wczoraj na 19? i miałas na sobie ogrodniczki? bo tak kojarze Cię troszku ze zdjęć, ale pewna nie jestem....

kurcze, tylko dlaczego mamy inaczej niż Wy dziewczyny? a jeszcze pytaliśmy osobiści pani Grażynki... dobra zaczepimy ją jeszcze raz

hehe :-) my tez musieliśmy sobie zapisać i jeszcze dla pewności podpytać panią Grażynkę :-)
stwierdziliśmy, że przede wszystkim mój mąż ma o tym pamiętać i mówić mi co mam robić, bo na przeglądanie notatek na sali porodowej to pewnie czasu nie będzie ;-)

1 faza - zaczyna sie jeszcze w domu - to wtedy kiedy skurcze pojawiają się co 5-7 minut i trawają około 40-45s (jak powtarzają sie co 10-15 minut też można sobie ułatwic oddychaniem i pani Grażynka do tego zachęca) - wtedy oddycha się WOLNO przez cały skurcz, między skurczami oddychasz normalnie!

2 faza - to podobno ta najbardziej bolesna - wtedy powinnaś byc już w szpitalu - skurcze co mniej więcej 3 minuty trwające około minuty do półtorej - wtedy oddychamy 4xWOLNO, 30s SZYBKO (w szczycie skurczu), WOLNO do końca skuczu, między skurczami oddychasz normalnie!

3 faza - pojawiają się skurcze parte - tutaj musze dopytać męża, bo tak niejasno mamy w notatkach, ale dopóki nie pozwoli nam położna przeć, to sapiemy (30s), a pomiędzy sapaniem jest oddychanie, ale nie wiem jakie - jak sie dowiem, to napiszę. Kiedy natomiast przemy, to zamykamy oczy, odchylamy głowę do tyłu nabieramy powietrza i przyciskamy głowę do klatki piersiowej - jak położna pozwoli wypuszczamy powietrze (trzyma sie około 25s). Przy parciu mąż "asekuruje" głowę. To zamykanie oczu to po to żeby naczynka krwionośne w oczkach nie popękały, a głowa do klatki piersiowej żeby nie powstały guzki na tarczycy.

Tyle, to i ja pamiętam :) Ale zapytam męża później - może on pamięta...
Aga, byłaś już na spotkaniu z pediatrą, czy idziesz dopiero w poniedziałek?

Dziewczyny - napiszcie mi jak to jest z oddychaniem :P kiedy, jak, ile? :P

na zajęciach nie ma problemu - oddycham jak mi każą ;) ale tylko wyjdę z sali i już nie pamiętam jak kiedy trzeba oddychać :P

jestem wzrokowcem, więc musiałabym mieć to rozpisane ;)

1 faza - 2 szybkie, 4 wolne, 2 szybkie (w sumie 40-45sek.) - tyle zapamiętałam z wczorajszych zajęć ;P

a co dalej?

Dzięki :)

26.08 i 27.08 sa zajecia z oddychania na 18.00 i na 19.00 :)

Nie dałam rady dziś na 20 na oddychaniu być :(
Napiszcie mi, jeśli wiecie, kiedy są jakie następne zajęcia...

z tego co wiem to dzisiaj są zajęcia z oddychania z partnerem na 20tą, poza tym mają być jeszcze jakieś zajęcia w środę i w czwartek, chyba oddychanie ale nie wiem na 100%.
Spotkanie z pediatrą jest w poniedziałek 31.08 na 19tą :)

Ja się nadal do szkoły dodzwonić nie mogę... Czy któraś z Was dzwoniła i wie jak w tym tyg są zajęcia? Kiedy, na którą i jakie? Dajcie cynk...

Ooo, to widzę że trochę ciekawych rzeczy jeszcze przed nami :) Ratownik i masażystka - to mogą być bardzo przydatne spotkania! A z Akpolu też szybko uciekliśmy, bo stwierdziłam że w robieniu zakupów radzę sobie ogólnie dobrze ;) a i tak na temat wielu produktów miałam już wyrobioną opinię (niech żyje internet i fora! ;) )
Mam nadzieję, że będą też jakieś zajęcia ruchowe...ja sobie ćwiczę w domu, ale chętnie poszerzyłabym zakres ćwiczeń :)

Nie mogę dodzwonić się tam do szkoły...
Czy telefony, które posiadam są aktualne?
tel. 346 48 96, 0-502 632 064

Zuzka-na oddychanie chodź ile razy się da ;)
My byliśmy już kilka razy na oddychaniu. Do tego pediatra, psycholog, ratownik, masażystka, kąpiel, przewijanie, laktacja. Spotkanie z przedstawicielką Akpolu dla nas było nudne i szybko wyszliśmy. ;)
Ponoć co jakiś czas są zajęcia ruchowe dla kobiet-aktywne 9mc. Ale nie byłam na nich ani razu.

hej dziewczyny o której jest dzisiaj to spotkanie z pediatrą?pozdrawiam

Agusia, widzę że jesteś zorientowana w temacie, więc mam pytanie :) Byłam na oddychaniu, przewijaniu, laktacji, kąpieli i na spotkani z przedstawicielką Akpolu - jakie tematy są jeszcze przede mną? Oprócz spotkania z pediatrą są też spotkania z innymi lekarzami? I czy z ćwiczeń "praktycznych" jest tylko oddychanie czy też jakieś ćwiczenia pozycji porodowych albo gimnastyka dla kobiet?

Inne tematy z forum

Sea Salt (20 odpowiedzi)

Sea Salt powstanie przy al. Jana Pawła II. Najbliższe otoczenie inwestycji zapewnia dostęp do...

Przy Alejach - opinie i oceny (26 odpowiedzi)

Przy Alejach to inwestycja dewelopera LC Corp na Zaspie, w bliskim sąsiedztwie al. Jana Pawła II....

Leszczyńskich (10 odpowiedzi)

Położenie osiedla gwarantuje dostęp do pełnej osiedlowej infrastruktury i szerokiego wachlarza...