Szkoła bezpłatna - Warto!

Szkoła jest bezpłatna, problemy mogą mieć jedynie Ci, co zapisali się dla legitymacji. mi akurat wszystko wyjaśniono przed podpisaniem umowy i jest spoko.. Poza tym zajęcia w samym centrum Gdańska, co mi bardzo odpowiada. Szkolę polecam, mają dużo fajnych kierunków i jest czym wybierać - przynajmniej w porownaniu do innych szkół, które się zamykają. Zapraszam, szkoła fajna.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: Szkoła bezpłatna - Warto!

Interesującym jest fakt, że wyjaśniono akurat tylko Pani, Pani Magdo wszystko przed podpisaniem umowy. Wyjaśniono Pani również, że koniecznym jest zapłacenie za egzaminy i sesję egzaminacyjną?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Piszesz ze trzeba placic za egzaminy i sesje. Moze zle zrozumialas skoro piszesz ze trzeba. jeśli dalej podtrzymujesz ze trzeba to napisz ile.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Warunki świadczenia usług edukacyjnych §2 4. Słuchacz zobowiązuje się do ponoszenia opłat dodatkowych związanych ze świadczeniem przez NOVA usług edukacyjnych na jego rzecz w następującej wysokości: (...), sesja egzaminacyjna - 100 zł (za całą sesję), (...), opłata administracyjna za przygotowanie do przeprowadzenia egzaminu: (...), potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, z kwalifikacji pisemnego, z kwalifikacji w zależności od rodzaju kwalifikacji i zawodu (pisemny + praktyczny) - od 250 zł do 800 zł (...)."
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Faktycznie trzeba zaplacic 100zł za sesje i 250 za egzamin zewnętrzny , w moim przypadku będą trzy egzaminy czyli 750+400=1150 za nauke w tej szkole . Dowiadywalam się jak jest w innych i tez placi się za egzaminy oraz sesje mimo ze placi się jeszcze na każdy miesiąc , wiec opłaty wychodzą kilka razy drożej. Jak by nie patrząc Nova jest najtansza szkola, dużo tansza od innych, kwestia jest tylko taka czy szkola jest dobrze przygotowana do naulki zawodow i to mnie aktualnie najbardziej interesuje.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja zrezygnowałem i poszedłem do takiej, w której się za nic nie płaci, i w której już jeden kierunek wcześniej odbyłem. Ale jak się Pani dowiadywała jak jest w innych, to może ta w pełni bezpłatna Pani umknęła.

Może NOVA jest najtańszą szkołą z tych, w których trzeba płacić. Mimo wszystko - trzeba płacić. Także słowa Pani Magdy na samej górze, że szkoła jest bezpłatna są, będąc łagodnym - nieprawdą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zalezy o jaki kierunek chodzi, mój jest dość drogi w innych szkołach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przeniosłem się do Novy z konkurencyjnej szkoły i nie żałuje. Tutaj nauczyciele chcą uczyć i robią to na wysokim poziomie. Polecam!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jest to szkoła płatna i to za wszystko - również za żaświadczenia itd. A grupy są tylko na papierze - nie odbywają się zajęcia. A potem każą wpisywać się w sekretariacie. Takie informacje dostałam od znajomej, która uczęsczała w zeszlym roku. Za poprawki płać, egzaminy zawodowe płać itd.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

w tym kraju nie ma niczego 'bezpłatnie' ;) jeśli ktoś uważa że jest, to jest debilem (termin naukowy), albo co gorsza idiotą (termin naukowy)

prawda jest rownież taka, ze żadna szanująca sie firma nie da Ci pracy jeśli nie umiesz tego co masz w danej pracy robić - żaden papierek Ci w tym nie pomoże ;)
w naszych realiach papierek stwierdzający wyższe wykształcenie daje Ci tylko 6 dodatkowych dni urlopu w roku jeśli się nie mylę ;)

takze, o ile nie dostałeś/aś się na państwowe studia - które pozornie są darmowe - idz od razu do pracy w której docelowo chcesz pracować... na początek na bezpłatny staż, zeby się nauczyć.... wiem z autopsji, że warto...

Jestem głupi bo czytałem oglądałem BEZPŁATNĄ TVN teraz muszę za to płacić wysoką cenę.

jesteś głupi JEŚLI nie jesteś świadomy że 40% kasy oddajesz państwu w podatkach zanim jeszcze cokolwiek kupisz :D

Kolejne 17% to vat... biorąc pod uwagę że akcyza to ~50% ceny alkoholu a u nas pić się nie da: oddajesz państwu 60% tego co zarabiasz :D
Jeśli zarabiasz 2000 netto dolicz kolejne 3% oddane państwu na bilety na dojazdy do pracy :D

Zostaje Ci 37% tego co zarabiasz - przy dobrym wietrze :)))

Rzeczywiście, "darmowa" ta telewizja :D

moja siostra chodziła na dietetyke do kielc nova i chwalila sobie, miała zajec praktycznych duzo a nie sama sucha teoria :D sama sie zastanawiam nad tym kierunkiem :)

Ja byłam na Techniku Usług Kosmetycznych w Gdańsku i było naprawdę fajnie. Nauczyciele są ok, szkoła zapewniła materiały i nie utrudniała nauki. Kontakt z sekretariatem też ok. Osobiście polecam ten kierunek :)

Ja również skończyłam inną szkołe - mianowicie Cosinusa, gdzie brak jest opłat za egzaminy i wgl wszystkie kierunki są bezpłatne. Chodziłam tam przez dwa lata i naprawdę nie płaciłam za nic :) a jeśli chodzi o kierunki to mają takie same jak wszedzie. Z tego co mi wiadomo to własnie ta szkoła ma najwyższą zdawalność egzaminów zewnętrznych, wiec może warto pomyśleć o tej szkole. Nie namawiam, ale myślę że mają ciekawą oferte

Skoro Cosinus taki dobry to dlaczego zamyka szkoły w niektórych miastach?

a w jakich miastach zamyka? bo mi się wydaje ze jest na odwrót. ma chyba sporo chętnych skoro otwierają nowe kierunki w miastach

Ja zapisałam się do NOVA w Olsztynie, tu również szkoła znajduje się w samym centrum. Lokalizacja super, blisko galeria, dworzec bary itp więc na przerwie nawet można podskoczyć do KFC i sobie coś zjeść. Jeśli chodzi o nauczanie to oczywiście też nie mam zastrzeżeń, nauczyciele mili, tak samo jak reszta personelu. Mają także super wyposażenie sal. Każdy uczeń pracuje na laptopie. Wszystkim bardzo zależy aby każdy wszystko zaliczył. Nie ma żadnych problemów jeśli koś coś chce indywidualnie załatwi. A co do opłat to w Olsztynie jest super promocja "poleć znajomego" dzięki której można dostać sesje gratis.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chciałam się zapisać, ale czytając dokładnie umowę wyczytałam, że jeżeli zrezygnuje w trakcie trwania kierunku lub nie zaliczę semestru będę musiała pokryć koszty wszystkiego. Tj. całe czesne bez promocji oraz wpisowe i cały okres wypowiedzenia! Uważajcie, bo jest to bardzo starannie ukrywane. Podpisując "umowę" podpisujecie prawie "cyrograf". Odradzam, jak nie podpisałam umowy i nie chciałam się zapisać to wydzwaniali do mnie po kilkanaście razy dziennie i nie trafiało, że nie jestem zainteresowana! To samo tyczy się żaka i cosinusa. Niby sie podpisuje certyfikat, że wszystko jest darmowe, a jak przychodzi co do czego, to kwoty sięgają kilku tysięcy. Na naszym rynku, w trójmieście, znalazłam dwie szkoły które nie ukrywają opłat i nie ma żadnych kosztów za przerwanie nauki. Osobiście poszłam do ATUTU w Gdańsku i polecam. Zajęcia odbywają się naprawdę, a nie jak w novej tylko na papierku.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Również polecam, jestem na dwóch kierunkach i bardzo mi się ta szkoła podoba ;) Polecam, każdy znajdzie coś dla siebie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1