Szkoły z historią: I LO w Sopocie

Opinie do artykułu: Szkoły z historią: I LO w Sopocie.

W czasie II wojny światowej działał tu niemiecki szpital, w PRL-u podczas nocnej akcji próbowano ukraść klasówki, a dziś na szkolnych ścianach wiszą karykatury nauczycieli. W czwartym odcinku cyklu Szkoły z historią prezentujemy I Liceum Ogólnokształcące w Sopocie .Karny apel. Szkolna aula wypełniona uczniami. Przemawia dyrektor szkoły, słucha uczeń Jerzy. Główny zarzut: wagarowanie. - To nie były wagary, ot takie sobie, tylko namawiało się jakieś dziewczyny i kolegów, kupowało parę jaboli i ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

No właśnie ten cały Bradtke był jakiś taki faktycznie dziwny. Teoretycznie wystarczyło nauczyć się na odpytkę która można była przewidzieć ale czasami i to nie wystarczyło. Trudno mówić że kogoś promował ale miał często jakieś zrywy i potrafił postawić 5 za przysłowiowe nic i 2 za recytowanie. Facet sporo palił i chyba żył w swoim świecie. Ja miałem z nim sporo problemów na lekcjach bo lubił mi przygryzać i nie pomogło nawet wybranie fakultetu z tego przedmiotu :) Ale matura poszła już cacy choć to chyba zawdzięczam Cichemu.

Haha. Korzistka nadawałaby się do pracy w wojsku w rozpoznaniu bo miała faktycznie zerwany beret z tym namierzaniem ściągających. Jeśli do dzisiaj tak pracuje to biednej jeszcze żyłka pęknie :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie kojarzę ani Pani Maj ani Szewczyk. Z Adamowicz Ci co mieli fakultet narzekali. Ja od strony prywatnej mogę powiedzieć że Adamowicz potrafiła uczyć ale nie wiem jak na zajęciach w szkole.

Brzycka to sympatyczna i swego czasu dosyć atrakcyjna kobieta ale niestety widać było że jej praca z młodzieżą uwierała. Szczególnie odczuwała to klasa E którą przejęła po ŚP Łukasiaku.

Geografia z rekordzistka to było totalne nieporozumienie. Uczenie się mapek i dopływów Amazonki albo Nilu i lokalizowanie innych bzdur. Geografia nie powinna być jedynie kuciem na pamięć bo taka wiedza bardzo szybko wylatuje. Praktycznie w ogólnie korzystało się z książek. Zero wykładu o kraju, Europie czy reszcie świata. Nie wiem jak wyglądał program pod koniec lat 90 ale taka nauka ma nie wiele wspólnego z pragmatyzmem i poszerzaniem horyzontów.

Podobnie było z biologią u Lewickiej nomen omen sympatycznej kobitki. Zero wykładu i zajęć poświęconych zdrowiu, higienie, diecie czy leczeniu. Generalnie mało także wiedzy o człowieku jak na 3 lata nauki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marian w Szwecji siedzi na wygnaniu.

ale nie ma za czym płakać bo to stara wojskówka...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mielczarska była moją wychowawczynią!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chodził do II LO w Gdańsku , sprawdziłem .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byyło ciekawie

Mało kto miał okazje poznać Albina Nitkę - emerytowanego nauczyciela który był matematykiem w klasie mat-fiz - to był nauczyciel z wartościami przedwojennymi , nie spotkałem zbyt wielu ludzi o podobnej osobowości do tej pory , wielki kunszt i klasa .Na drugim końcu pochylni znajduje sie historyk Bradtke który był wyjątkowo złośliwą szumowiną pseudopedagogiczną i przez tą kreaturę musiałem zmienic klase na ogólna ale dzięki temu miałem okazje doświadczyć niesamowicie wartościowych zajęć Łukasiaka - to był człowiek z pasją niemającą sobie równych .
Kolejnym wykolejeńcem była krwawa Merry której charakter i inteligencja emocjonalna była podobnie żenująca jak sposób otwierania dzwi w klasie - wpychała nos razem z kluczem w dzwi a żart typu " tyle lat po wojnie a ona jeszcze zardzewiały chełm nosi" pamiętała dwa lata .
Absolwent 94
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cichosz i Łukasiak najlepsi kumple :) pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Absolwent 2000

Hej Iga, też kończyłem w 2000, z Łukasikiem nie mieliśmy polskiego, tylko z P. Zięborak, a byłem w klasie B u P.Cichosza-najlepszy wychowawca na świecie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

IV G

Wszystko wskazuje,że razem kończyliśmy ta klase. Mam nadzieję,ze spotkamy sie w sobotę 07.06
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

pewnie pani Maria Knapińska ... świetna nauczycielka
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety już nie pracuje w I LO, ponieważ zaszła w ciąże 1,5 roku temu. Niesamowicie pozytywna osoba, bardzo dobrze zaangażowana w pracę z młodzieżą. Genialna.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

znani absolwemci

a o Janie Kozłowskim też warto wspomnieć :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Matematyka: Brzycka to porażka, uczyła mnie p. Maj i jest genialna
Fizyka: Adamowicz, chyba nie znam lepszej nauczycielki od fizyki
Historia: -
Polski: Miałem z Szewczyk i bardzo żałuje, ta baba jest bardzo irytująca, widać że lubi się znęcać nad młodzieżą.
Geografia: Mimo swojej surowości to Korzistka jest bardzo dobrą nauczycielką geografii, zna się na "fachu".
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kasia absolwentka

Ja moje liceum wspominam bardzo dobrze, tam poznałam mojego kochanego męża i przyjaciółkę :)

Nie wiedziałam, że Zięborak nie żyje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

To samo pomyślałam o Szymańskim- świat oszalał:D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

SUPER LATA!!!!

Zgadzam sie w 100% z absolwentem z początku milenium. Lukasiak najlepszy nauczyciel jakiego mialem i pomimo problemow zmienil sposob patrzenia na zycie wielu osob. Pani Anglistka B bardzo wredna osoba, poturbowala mnie na maturze i na koniec liceum. Mala porada, daj sobie spokuj z "tanczeniem" przed instytucjami bo to nie warte. Atmosfera szkoly byla niepowtarzalna i super byloby cofnac czas chocby na jeden dzien i wrocic do Jedynki na dzien zajec, SKSow, turniejow miedzyszkolnych, pierwszych milosci i fascynacji kilkoma pieknymi dziewczynami..
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

i jeszcze dodaj..

POLONISTKA - ŚP Ewa Zięborak . To była kobieta z KLASĄ....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Od muzyki był Skrzyński
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0