Szosa

Czy znajdzie się ktoś kto jeździł na szosówkach "Lemond"? Jakieś opinie.
Jak wiele osób jeżdżących w terenie ma również szosę i jak dzieli czas pomiędzy górala, a szosówkę. Pytam, bo jestem blisko kupna szosówki, ale nie wiem czy warto.
Pozdro
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szosa

Kiedys troche jezdzilem szosowkami, teraz jednak podziekowalem jednak za inhalacje spalinami (wiesz sam jaki bywa ruch na szosach, szczegolnie w weekendy). Goral lub rower typu trekking to jednak zdrowsze i bardziej wszechstronne pojazdy (szosowka raczej kiepska jezdzi sie po lasach). Ale jesli chcesz koniecznie to sprobuj sam, w koncu jestes ubezpieczony a choroby pluc sa uleczalne.

Białek napisał(a):

> Czy znajdzie się ktoś kto jeździł na szosówkach "Lemond"?
> Jakieś opinie.
> Jak wiele osób jeżdżących w terenie ma również szosę i jak
> dzieli czas pomiędzy górala, a szosówkę. Pytam, bo jestem
> blisko kupna szosówki, ale nie wiem czy warto.
> Pozdro

Lemondy mają mało sportową geometrię, powiedziałbym nawet, że turystyczną. Dla jednych to plus, a inni wolą mniej wygodne sportowe pozycje, jeśli jeździsz dla przyjemności i chcesz w miarę wygodnej szosy to lemond jest dobry. Firma należy do Treka podobnie jak Klein, technologia jest praktycznie identyczna, jakość też, wiec rama stoi na wysokim poziomie. Lemondy sa naprawde dobrze wykonane, zawiedziony tym rowerem na pewno nie będziesz, chyba, że jak pisałem w szosówkach nastawiasz się bardziej na sport niż na spokojniejszą, bardziej komfortową jazdę. Teraz jeszcze pytanie czy chcesz kupić gotowy model czy składać, pamiętaj, że złożenie zawsze wyjdzie taniej i lepiej (dobierzesz sobie szerokośc kiery, siodło, wszystko bedzie pod ciebie!).

świetna racja ! składak , tylko składak ! nie kupuj gotowca , bo i tak dołożysz do niego parę nietanich komponentów zamiast standardowych . dotyczy to zwłaszcza kiery i siodełka . jeśli masz "normalny" rozstaw kości miednicy , bierz w ciemno SLR TT 135 , a kierkę z w miarę pełnym , zamkniętym gięciem , zapewniającą wygodny górny chwyt będący przedłużeniem chwytu klamkomanetek przy jednoczesnym dwustopnionym chwycie dolnym - sprintersko-długodystansowym ( mój typ : ritchey carbon evolution ) . ponadto składając samodzielnie rower możesz skorzystać z komponentów wg uznania - np. sprawdzone aluminium ritcheya albo zaeksperymentować z carbonem ze średniej półki cenowej , jeśli masz żyłkę hazardzisty . to samo dotyczy ramy - np. jakiś karbonowy slop za 3 tysiące z widłami to już niezła gratka . do tego dochodzą koła . jeśli jesteś lekkim zawodnikiem i stosujesz komponenty ritcheya , możesz do kompletu dołożyć nowe protocol , jeśli gustujesz w hi-tec mavicach , to kup używane ksyrium sl od kolegi na forum . natomiast z osprzętem grupy ultegra sl dobrze będą się prezentować wh-r 6600 g shimano . możliwości są liczne . satysfakcja ze składaka jest większa od satysfakcji z gotowca o tyle , o ile małżeństwo z miłości jest bardziej satysfakcjonujące niż małżeństwo z rozsądku . niestety - w każdym przypadku satysfakcja trwa tylko do pewnego czasu . . . he he :)

nordic: nie, nie i jeszcze raz nie! :D
SLR TT jest moze wygodny, ale nie dla wszystkich :D Jeżeli chodzi o wygodne siodło, ktore pasuje prawie 100% społeczenstwa to typy sa dwa Selle Italia Flite lub Fizik Aliante.
Aluminium Ritcheya nei jest sprawdzone, w teście Tour ich kiery osiagnęły bardzo przecietne wyniki - szybko pękały! Symulowano tam chyba 10 lat użytkowania, jak znajde ten test to wrzuce, wygraly Syntace'i, które w ogole nie pekły i jeszcze chyba FSA ... Z ram karbonowych tanich to tylko Canyon F10 o ktorym keidys pisałem (w wyszukwiarce bedzie), Koła Ritchey'a to plastelina, zobacz testy sztywności - pierwsza liczba przednie koło, druga tylne. W dodatku piasty to lipa, te koła to taki american classic...

Bontrager Select 67/45 N/mm
Campagnolo Proton 52/41 N/mm
Campagnolo Eurus 56/47 N/mm
DT-Swiss 240s 61/33 N/mm
Fulcrum Racing 1 61/46 N/mm
Mavic Cosmic Elite 71/53 N/mm
Mavic Ksyrium Elite 59/43 N/mm
Mavic Ksyrium SL 65/44 N/mm
Ritchey WCS Protocol 49/34 N/mm
Shimano WH-7800 Dura-Ace 59/40 N/mm
Shimano WH-R-550 62/45 N/mm

Scarface napisał(a):

> nordic: nie, nie i jeszcze raz nie! :D

wystarczyło napisać: 3 x nie. he he :)

> SLR TT jest moze wygodny, ale nie dla wszystkich :D Jeżeli

> chodzi o wygodne siodło, ktore pasuje prawie 100% społeczenstwa

> to typy sa dwa Selle Italia Flite lub Fizik Aliante.

noć przecię pisałżem , co do normalnej dupy jeno . ja sobie chwalę . a co do flite'a i aliantów nic nie mam naprzeciwko .

> Aluminium Ritcheya nei jest sprawdzone, w teście Tour ich kiery

> osiagnęły bardzo przecietne wyniki - szybko pękały! Symulowano

> tam chyba 10 lat użytkowania, jak znajde ten test to wrzuce,

co do kiery , to polecałem carbon , jak możesz zauważyć . aluminiowa może być sztyca i mostek 4axis . letkie i ładne .

> wygraly Syntace'i, które w ogole nie pekły i jeszcze chyba FSA

zacne sprzęty . mam do sprzedania kierkę i mostek syntace'a ( 42 cm / 110 mm ) .

> ... Z ram karbonowych tanich to tylko Canyon F10 o ktorym

> keidys pisałem (w wyszukwiarce bedzie),

bez przesady . jest coraz więcej carbonowych ram całkiem przyzwoitych . choćby rdx czy drosinger .

> Koła Ritchey'a to

> plastelina, zobacz testy sztywności - pierwsza liczba przednie

> koło, druga tylne. W dodatku piasty to lipa, te koła to taki

> american classic...

też mówię , dla letkiego zawodnika .

> Shimano WH-R-550 62/45 N/mm

550 z****iście wypadają . 6600 powinny być zbliżone , a przy tym ok . 200 g lżlejsze . i bardzo ładne , jak wszystko shimano , mojej ukochanej firmy . wogóle shimano jest najlepsze , bo jest najtańsze i najlepsze . he he :)

nordic napisał(a):

> co do kiery , to polecałem carbon , jak możesz zauważyć .

> aluminiowa może być sztyca i mostek 4axis . letkie i ładne .

Nie sądzę, żeby karbonowe kiery były opłacalne, wagowo dużej różnicy nie ma, w sztywności różnicy też praktycznie nie ma, a do montażu potrzebny jest klucz dynamometryczny :P To element, który jako pierwszy uderza w asfalt podczas upadku czy zwykłego upuszczenia roweru, karbonowa kiera to tylko zaj... wygląd, ale innych zalet praktycznie nie ma. A mostek 4axis faktycznie jest bardzo dobry, sztywny i lekki, z tego co czytam na zagraniczncyh forach to zbiera pochlebne opinie.

> mam do sprzedania kierkę i mostek syntace'a (

> 42 cm / 110 mm ) .

Na razie nie potrzebuję :P

> bez przesady . jest coraz więcej carbonowych ram całkiem

> przyzwoitych . choćby rdx czy drosinger .

No właśnie, przyzwoitych, a F10 jest jedną z najlepszych ram jakie możesz kupić, waga 980g, widelec 330 bodajże, najsztywniejsza rama w "Tour", tuż przed Cervelo R3, które kosztuje 12.000zł :) To jest po prostu high-end za 4000zł, bez dwóch zdań jedna z najlepszych ram jakie można obecnie nabyć.

> 550 z****iście wypadają . 6600 powinny być zbliżone , a przy

> tym ok . 200 g lżlejsze . i bardzo ładne , jak wszystko shimano

> , mojej ukochanej firmy . wogóle shimano jest najlepsze , bo

> jest najtańsze i najlepsze . he he :)

6600 wyglądają na rewelacyjne koła, wszystkie koła shimano są dobre, 6600 mają znacznie lepsze piasty od 550 i troche nizsza wage, jak komuś nie chce sie składać kółek to to bedzie swietny wybor.

mam w szosie wcs'a alu i nie moge sie doczekac kiedy go opchne. do gorala kupilem teraz mostek deda zero 100 i jest przewyjebisty, lekki (120mm 127g) i wyglada super i tani jak barszcz. w szosie mam itm millenium i faktycznie sztywny jak 100 ch... :D ale tez go zamienie na zestaw dedy z kiera newton 31,8.

a kola lada dzien wstawie na allegro i dam linka :)

mostki riczeja sa tak oklepane ze nawet nie chce mi sie o nich pisac

Krzyżak napisał(a):

> mostki riczeja sa tak oklepane ze nawet nie chce mi sie o nich
> pisac

co racja to racja :D mimo, że to dobry mostek to jest beznadziejny. Wszędzie tylko riczej, riczej i riczej!

A ta deda zero 100 to ile stoi?

Z mostkami riczeja jest jeszcze taka możliwość, że można te powalone loga po prostu wyj. walić :D
tu np. jedna osoba tak zrobiła:
http://weightweenies.starbike.com/phpBB2/viewtopic.php?t=17483&start=0

i nikt nie wiem, że mamy plebskiego riczeja :)

nie chcialem pisac ze riczej jest plebejski bo zaraz by po mnie jechali hehe, dzieki Marcel :D

i wlasnie teraz sluchaj!! deda zero 100 = 205 zl !!!! www.bike24.net

Hehe, Krzyżak pamiętasz jak jechałem na Twojej szosie i mówiłem że kiera sie strasznie wygina i sie zaraz połamie ? Wtedy zarzekałeś się że jest z*******a i jej nigdy nie zmienisz :) No ale każdy potrzebuje czasu żeby zrozumieć niektóre rzeczy, haaa :D

Mostek dedy fajny, syntace tez fajny ale troche cult-bikes zawyża ceny. Za F139 na stalowych śrubach trza dać niecałe trzy stówy. Ceny F99 już nie wspomne...

Sławek napisał(a):

> syntace tez fajny ale troche cult-bikes
> zawyża ceny. Za F139 na stalowych śrubach trza dać niecałe trzy
> stówy.

gdzieś widziałem za 220 . u mnie masz za 150 . nieśmigany . do tego kierka 42 cm za 100 . reflektujesz ?

mam już taki :) Tyle że w góralu, na Ti śrubach. Nowy set do szosy na razie nie potrzebny.

deda jest fajowa, ta waga, cena i wygląd nieporownywalnie lepszy niż 4axis.
A i nie zapomnijcie, że to temat o szosówkach Lemond :D

dupa tam lemond . to temat o składakach . he he :)

Scarface napisał(a):

> deda jest fajowa, ta waga, cena i wygląd nieporownywalnie
> lepszy niż 4axis.

tja , doda jest fajowa - waga i wygląd ok ! he he :)

Wielkie dzięki. Rower, a przynajmniej mostek będzie najlepszy :-). Ale powiedzcie jeszcze czy warto miec górala i szosę. Pozdro.

warto miec. goral w gory szosa na szose, ja to tak widze.

jasne że warto mieć górala i szosę . tak naprawdę to dwa różne rowery . jeden jest do jeżdżenia po górach , a drugi po szosie . szosa to prędkość , a góral to góral , wiadomo . a mostek deda wcale nie jest ładny , jest włoski , a wszystko co włoskie jest nieładne . za to ritchey jest amerykański i jest ładny . i to nieprawda , że kierownica carbonowa to to samo co aluminiowa . poza sztywnością i masą liczy się jeszcze tłumienie . a wiadomo jakie są polskie drogi . im więcej carbonu tym lepiej . carbon jest ekologiczny i przyjemny w dotyku , nie to co aluminium . z aluminium najładniejszy jest mostek ritchey 4axis . a napisy wcale go nie szpecą . wręcz przeciwnie . ponadto jest też wersja alu-carbon , jak by się kto pytał . zatem najładniejsze wogóle jest shimano , na drugim miejscu ritchey , a zaraz potem carbon , albo odwrotnie . i to by było na tyle .

hehehe szosa to prędkość, a góral to prędkość

nordic nie znasz sie, najladniejsze rowery zawsze beda wloskie :)

Scarface napisał(a):

> nordic nie znasz sie, najladniejsze rowery zawsze beda wloskie
> :)

no właśnie , a co ja powiedziałem ? he he :)

Nie ma to jak włoski ITAL BIKE! Ech... każdy o nim marzy... :D

nordic napisał(a):

> Scarface napisał(a):
>
> > nordic nie znasz sie, najladniejsze rowery zawsze beda
> wloskie
> > :)
>
> no właśnie , a co ja powiedziałem ? he he :)

"a mostek deda wcale nie jest ładny , jest włoski , a wszystko co włoskie jest nieładne . za to ritchey jest amerykański i jest ładny ."

lol :P

Ja nawet trzymam taką racingówke w garazu. Piekna czerwien :) PRAWIE jak Ferrari :D

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...