Sztyca z włókna węglowego

Ugrzęzła mi w rurze ramy sztyca z włókna węglowego, nie mogę przekręcić w żadną stronę.
Jak wyjąć te sztycę, czy jedynym ratunkiem jest ścięcie jej, nacięcie i wyjęcie resztek z rury ramy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może delikatnie podgrzać (opalarka, suszarka do włosów)? Rura powinna się rozszerzać bardziej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie podoba się? to owiń rurę szmatą i polej wrzątkiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podgrzewanie sobie odpuść. Żeby zadziałało temperatura musi być duża i wrzątek oraz opalarka się nie sprawdzi. Prędzej zniszczysz sztyce niż ją wyciągniesz.
Kiedyś miałem podobny problem z metalową sztycą. Pomogło lekkie wbicie rury głębiej w ramę. Zapieczenie się zruszyło i rurę udało się wyciągnąć

No to klops. Nowy rower?

Przez mufę suportu penetrującym lubrykantem traktować i zostawić sztycą do dołu na jakiś czas.
Wszelkie siłowe rozwiązania wyślą sztyce na śmietnik. Z drugiej strony chemia też może wejść w reakcje z laminatem.

Tak, tylko żeby zrobić ten "zabieg" przez mufe suportu musisz wykręcić support, odwrócić do góry kołami i na jaki czas tak?
A pojazd do jazdy musi być gotowy codzień...

To już prościej zrobić z czegoś lub kupić lejek z tworzywa. Dopasować, wsadzić na ramę z góry, uszczelnić i nalać płyn penetrujący. Szczerze powiedziawszy kilka razy próbowałem i nigdy płyn penetrujący nie pomógł, więc nie wierze w tego typu akcje ale jeśli nie ma innych opcji to głupotą byłoby nie spróbować.

a swoją drogą, jak ktoś kupuje sprzet jednorazowego użytku, to sam wybiera, pewnie dla jakichś zalet, ale wady są w pakiecie.
(= co stalowa rura to stalowa rura)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

acha, żeby nie było, że jestem aspołeczny

mam ściągacz własnego chowu do wyciągania zakleszczonych sztyc... stalowych i prostorurowych.
już go pożyczałem poprzez precel komuś kto miał aluminiową współczesną szytcę,
elektrolitycznie zapieczoną, ponoć go skutecznie użył, sztycę odzyskał, ale za cenę
ucięcia i przewiercenia górnej wygiętej cześci, i konieczności zastosowania starego typu jarzma

więc jak coś, można do mnie, zwłaszcza że blizej, tamten gostek był z Tarnowa

z tego co wiem były kiedyś na rynku taki specjalne separatory do włókna węglowego, podpytać w rowerowym.

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (20 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Z Kościerzyny do Kościerzyny (3 odpowiedzi)

W najbliższą niedzielę, tj. 9 czerwca wybieram się na spokojną wycieczkę szosówką na trasie jak w...

Jaki rower dla wysokiej kobiety? (129 odpowiedzi)

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w...