Szukam obuwia

Witam! Poszukuje obuwia turystycznego dokładnie trekkingowego. Rozglądam sie po linkach i jakos nie moge znaleść nic odpowiedniego.
Chciałbym np poznac opinie na temat butów - HiMounain (model Kangmar ) zważywszy ze interesuje mnie cena do 400 zł lub ew. 450 ale nie więcej. Na wolfskimach sie przejechałem ale miałem tanszy model - szybko podeszwa sie starła. A teraz szukam cos mniej "komercyjnego" ale dobrego. Moze ktos mi cos poleci. (parametry : mebmrana, mocna podeszwa nie wiem czy kazdy Vibram jest odpowiedni?? )
Czekam na opinie...
Info moze przesłac emailam : chmich13@interia.pl

pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szukam obuwia

Witam :-)

Nie polece Ci konkretnego modelu..
Ja chodzę np. w Lafumkach z przedziału od 300-350 pln i nie narzekam :-)
Jest tam gore, ale nie ma vibram'u tylko podeszwa od lafumy.
Ale to właśnie tak jak chciałęm - bo na Vibramie mi nie zależało.

Zastanów się przede wszystkim do czego buty mają Ci służyć.. Jeżeli do trekkingu na kształt Harpaganu to vibram raczej sobie podaruj .
Podeszwa Vibram'u jest bardzo sztywna.. i jeżeli nie ma potrzeby, żeby chronić stopę przed urazami np. od ostrych skał, to nie ma sensu się katować taką sztywnością.
Moja podeszwa jest średnio elastyczna i bardzo mi to odpowiada :-)
Ale to kwestia gustu.

A co chodzi o goretex... bardzo duzo ludzi narzeka na całe to gadanie o przemakalnosci i oddychalnosci. Bo o ile butki z gore rzeczywiscie sa nieprzemakalne to z oddychalnoscia bywa roznie.
A tak naprawde - bywa tak samo - ale roznie to odczuwamy uzytkujac buty.
Pamietaj ze membrana dziala najlepiej gdy wystepuje mozliwie duza roznica temperatur miedzy tym co masz w srodku buta a tym co na zewnatrz .
To dlatego tak duzo ludzi narzeka na mityczna oddychalnosc latem w butach z gore... Ale na Harpagan gore może się przydać..
Ja odczuwam działanie membrany i bardzo sobie ten patent chwale. Nawet jak nie mam skarpety trekingowej na stopie :-) Ale przyznaje, że latem oddychalność, siłą rzeczy.. spada.

Zanim zdecydujesz na pewno zasięgnij opinii innych i porównaj je! :)
Pozdrawiam !

W sumie to Vibram by sie przydał choc na Harpa nie koniecznie jak piszesz...ale myśle juz o górach....wiec przydały by sie wysokie na Goretexie i twarde nie ścieralnej szybko podeszwie jak w starszych Wolfskimach...gdzie po 2 latach była lipa....

wiem ze za uniwersalne buty zapłace słono...ale jednak szukam czegos taniego własnie w tej cenie co podałes.... a otej firmie osatnio słyszałem bo kumpel mówił ze w Gdyni jest włąsnie promocja tej firmy obok Centrum Kwiatka.... musze sie przejsc je zoabczyc.... a tak apropo HiMountain kolega mowił ze są lipowate....wiec przy okazji mowie zeby sobie podarowac....

jak ktos ma jeszcze jakies propozycje to słucham...moze jakies linki zapoda

Do 450zl znajdziesz calkiem fajne Salomony. Marka cieszy sie dobra opinia wsrod harpow. Polecam z czystym sumieniem. Ja swoje hikkingi katowalem przez 6 lat calorocznie. Zdarlem je maksymalnie, tak ze przed ostatnim harpem musialem troche zreanimowac u szewca :-) Niestety na dlugie wedrowki juz sie nie nadaja, dlatego czekam az pojawi sie kolekcja jesien/lato 2006 i na pewno wybiore cos z tej marki. Mam nadzieje, ze nastapi to dosc szybko, bo trzeba je jeszcze rozchodzic. Na miedzynarodowej stronie juz sie pojawily nowosci: http://www.salomonoutdoor.com/pl/product_line.aspx?gen=1&seg=2&currItem=3
Na polskiej jeszcze nie: http://www.salomon.com.pl/katalog_produktow.php?iPCat=25

Oczywiscie chodzilo mi o wiosna/lato 2006 :-)

Ja tez planuje zakup uniwersalnego buta (gory, doliny, harpagany...) i przegladajac w/w www sklaniam sie do: Alp 5 lub Pro Sticky Mid ewentualnie Extend Pro.

Salomon to dobra firma ale nie za droga? tzn mam na mysli czy nie mozna za te same pieniądze kupic czegos lepszego ale mniej znanego....

Trzeba się było zainteresować 3 miesiące temu, kiedy wyprzedawane były końcówki kolekcji.
Moja żona kupiła sobie w listopadzie hikingowe Salomowny za 200PLN

to rzeczywscie okazja....

Witaj,

zimą skorzystałem z wysokich butów firmy Jack Wolfskin All Terrain. Lubię mięc trochę luzu w bucie, tak aby założyć dobrą grubą skarpetę, więc kupiłem o numer większe. Sceptycznie do nich podchodziłem mając na uwadze, że jak się nie sprawdzą to będę miał najwyżej takie do chodzenia na codzień. O dziwo jak je po raz pierwszy założyłem i zrobiłem 30km bez ubytków na zdrowiu (obtarć itp.) to muszę teraz stwierdzić że jestem zadowolony. Co do butów na porę wiosenną to mogę polecić adidasa advanture. Kupiłem te buty jakieś 3-4 lata wcześniej i mało używałem. Jesienią chodziłem w nich po lesie i muszę przyznać że są napradę o.k. - wygodne, przewiewne i żadnych problemów na leśnych trasach. Myślę, że tak naprawdę, to musisz trafić w but dla siebie. To, że mnie się dobrze w nich chodzi i noga nie męczy się, nie oznacza wcale, że Tobie w tych samych butach będzie wygodnie. Niemniej jednak polecam Ci w/w modele.

Pozdrawiam: Góral

na Adidasy, nike itp. nie mam jakoś ochoty. Moze dlatego ze mam do tych firm jakiś wstręt.

A czy ktoś może miał okazję przetestowac buty KEFAS lub Chiruca ? wciąz nie znalazłem nic odpowiednego.

Na http://ngt.pl są opinie sprzętu turystycznego ale szukam wciąz dodatkwoych opini. Po prostu chce byc pewny zakupu.