TP - skany map do pobrania.

Leżą tutaj - http://joseph.livenet.pl/TP_mapa.rar
Skany "Powered by" Reynevan :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: TP - skany map do pobrania.

Nie byłem na tym Harpie ale przyjrzałem się mapkom i wydaje mi się, że jeżeli chodzi o nawigację był to jeden z trudniejszych Harpaganów.
Większość trasy wiodła po krętych drogach zaznaczonych na mapie liniami przerywanymi. Przecinek te nie było za wiele. Do tego wiele cieków wodnych (wyglądających na kserówce jak drogi) rzek i jezior. Nie wygląda to łatwo.
Ale z drugiej strony do mety doszło ponad 50 osób, czyli chyba nie było aż tak źle.

Cieki wodne, których najwięcej jest na mapie w okolicach pkt 2 na szczęście nie były szerokie - max. 0,5m. Na starcei troche się ich obawialiśmy, ale nie stanowiły problemu. Co innego niewiele szersza Słupia :D

hehe... w jednym z tych ciekow wodnych troche sie wytaplal jeden z moich wspoltowarzyszy...
a potem idac na azymu znalazlem sie w widlach dwoch ciekow wodnych, ktorych za zadne skarby nie dalo sie przeskoczyc...

Trasę pieszą oceniam jako jedną z trudniejszych (licząc od edycji w Kwidzynie), choć tym razem trudność dotyczyła nie tyle umiejscowienia punktów kontrolnych, co odnalezienia dogodnej, ale niezbyt okrężnej drogi dojściowej do PK. Na szczęście dopisała pogoda, bo gdyby była taka, jak w Kościerzynie lub Pucku, zdobywców tytułu Harpagana byłoby z pewnością mniej. No i kwietniowa noc, szczęśliwie krótsza, niż jesienią. Teren trudny, ale za to jakie krajobrazy. Trasa ciekawa, jak i cała okolica. Duża ilość pagórków, jeziorek, cieków wodnych itp. nie pozwala co prawda wyżyć się miłośnikom marszu na azymut, za to potrafiącym czytać mapę bardzo pomaga w orientacji. Ja nareszcie widziałem swoją mapę (sprawiłem sobie niedawno okulary progresywne), mimo to dwukrotnie zboczyłem z obranego kursu i zamotałem się przy dwóch PK (niby szczęśliwa 7 i nieszczęśliwa 13), ale za każdym razem szybko odzyskiwałem kontrolę nad miejscem swojego pobytu, dzięki czemu związane z tym straty czasu nie przekreśliły moich szans na ukończenie trasy.

eh kazdy wie ze Wesoly Jedrus spec on nawigacji jest:) ale ja tez sie troche pochwale.....przed pk13 bylem juz tak zdygany ze lazlem na azymut spory kawal przez truskawki, laki, strumyki, krzaki, zielsko gorki i pagorki i wylazlem z krzakow tuz przy namiocie na punkcie.......wyprzedzilem wtedy pokazna grupke moich towarzyszy "niedoli" moze trzeba bylo tak odrazu:)